Η Climeworks, ολοκληρώνοντας τον 9ο κύκλο άντλησης κεφαλαίων και έχοντας συγκεντρώσει συνολικά $762 εκατ. από την ίδρυση της, επεκτείνεται επιχειρηματικά στη Κένυα, ακολουθώντας το ήδη επιτυχημένο μοντέλο της στην Ισλανδία.
Η Climeworks δεν είναι πλέον μια start–up. Στο μετοχολόγιο της βρίσκονται γνωστά funds όπως το Partners Group, το Carbon Removal Partners, το Global Founders Capital, το M&G, η Swiss Re, ενώ σαν anchor shareholder παραμένει η BigPoint Holding AG. Έχοντας πίσω της, σχεδόν 15 χρόνια δραστηριότητας αποτελεί μια κορυφαία τεχνολογική εταιρεία που κυριαρχεί στον τομέα του «direct air capture» (DAC), δηλαδή της δέσμευσης του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) από τον ατμοσφαιρικό αέρα και της αποθήκευσης του σε φυσικές κοιλότητες ή σε ειδικούς χώρους. Η πρώτη επιτυχημένη εφαρμογή της τεχνολογίας της Climeworks, πραγματοποιήθηκε στην Ισλανδία, με την εταιρεία να «αιχμαλωτίζει» το CO2 με τη χρήση άφθονης και φθηνής υδροηλεκτρικής ενέργειας.
Η Climeworks παρομοιάζεται με ένα δάσος, διότι οι μονάδες της κάνουν ακριβώς αυτό που κάνουν και τα δένδρα στα δάση. Απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα. Η Climeworks, έχει πελάτες που επιθυμούν να χαρακτηριστούν «carbon neutral», δηλαδή είναι ουδέτερες όσον αφορά το CO2 . Τι σημαίνει αυτό; Ότι το ισοζύγιο ανάμεσα στο διοξείδιο του άνθρακα που παράγουν και εκπέμπουν κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους και στο διοξείδιο του άνθρακα που απορροφούν, να είναι μηδενικό.
Είναι το «carbon neutral», ίδιο με το «net zero»; Όχι, διότι το πρώτο αφορά μόνο τη δέσμευση του CO2 ενώ το δεύτερο αφορά και τα υπόλοιπα αέρια του θερμοκηπίου, όπως είναι μεθάνιο (CH4), το νιτρικό οξείδιο (Ν2Ο) και άλλα.
Το κυνήγι του διοξειδίου του άνθρακα, δεν είναι απλά μια θεωρητική εγκεφαλική σύλληψη. Για παράδειγμα, η Apple όσον αφορά τη λειτουργία των γραφείων της, είναι «carbon neutral» ήδη από το 2020 και ο στόχος της είναι μέχρι το 2030 να μετατρέψει κάθε μονάδα της παραγωγικής της αλυσίδας σε «carbon neutral». Το φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα, έχει αρχίσει ήδη να υλοποιείται με τη γραμμή παραγωγής του νέου Apple Watch Series 9 που λανσαρίστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, λαμβάνοντας πιστοποιητικό «carbon neutral».
Ας επιστρέψουμε στην Climeworks. H διαδικασία της δέσμευσης του διοξειδίου του άνθρακα είναι εξαιρετικά ενεργοβόρα και αρκετοί αναλυτές την παρομοιάζουν με τη διαδικασία της αφαλάτωσης όσον αφορά το υψηλό ενεργειακό κόστος που απαιτείται. Όπως προαναφέραμε στην Ισλανδία, η Climeworks βασιζόταν στη φθηνή υδροηλεκτρική ενέργεια.
Μέσα στο 2024 η εταιρεία θα επεκτείνει τις πράσινες δραστηριότητες της και στην ανατολική Αφρική και ειδικότερα στην Κένυα. Το πρώτο κίνητρο για τη δραστηριοποίηση της Climeworks στη Κένυα, αποτέλεσε το χαμηλό κόστος της ενέργειας, αφού το σύνολο της ηλεκτρικού ρεύματος που θα καταναλώνει, παράγεται μέσω μονάδων ηλιακής και αιολικής ενέργειας καθώς και από υδροηλεκτρικές μονάδες. Παράλληλα, υπάρχει και η δυνατότητα εκμετάλλευσης των έντονων γεωθερμικών δεδομένων, της περιοχής.
Το δεύτερο κίνητρο αποτέλεσε η ύπαρξη ειδικών πετρωμένων στην περίφημη πεδιάδα Great Rift, που εξασφαλίζουν την ασφαλή αποθήκευση του CO2 στο υπέδαφος. Η ασφαλής αποθήκευση σε σφραγισμένες κοιλότητες του εδάφους, είναι βασική προϋπόθεση για την επιτυχή λειτουργία της διαδικασίας της δέσμευσης του διοξειδίου του άνθρακα. Η επέκταση στην Κένυα πραγματοποιείται σε συνεργασία με την βελγική startup Sirona Technologies. H Sirona θα αναλάβει την πρώτη και δεύτερη φάση της διαδικασίας, δηλαδή του εγκλωβισμού του CO2 σε ειδικά φίλτρα και ακολούθως της απομόνωσής του. Ενώ η Climeworks, το στάδιο της συμπίεσης και της εναπόθεσης σε φυσικές κοιλότητες στο υπέδαφος.
Στο μετοχικό κεφάλαιο της Sirona Technilogies συναντά κανείς το ΑFI Ventures, το NB Ventures, το Sanghvi Brands, το Indian Angel Network, το XAnge, το VOYAGERS Climate-Tech Fund, τον Adrien Roose, τον Benoit Deper της Aerospacelab, τον Renaud Visage της Eventbrit και τον Thibaud Elziere των eFounders. Δηλαδή κάποια από τα δυνατότερα funds στον χώρο της τεχνολογίας.