Του Απόστολου Σκουμπούρη
Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη εβδομάδα για το παγκόσμιο χρηματιστηριακό σύστημα με ισχυρότατους κλυδωνισμούς τόσο στην Αμερική, όσο και στην Ασία αλλά και στην Ευρώπη, το Χ.Α. - που ουδέποτε είχε συμμετάσχει στο πρότερο ανοδικό πάρτι, κινήθηκε σταθεροποιητικά, βγάζοντας αναχώματα κοντά στα χαμηλά είκοσι μηνών.
Η συγκυρία είναι δύσκολη διεθνώς καθώς πυκνώνουν οι «φωνές» ότι το παγκόσμιο 9ετές bull market, το μεγαλύτερο, πιο μακροχρόνιο και πιο «γεμάτο» (από επιλογές) bull market όλων των εποχών, είναι κοντά στο να λάβει τέλος, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τις περιφερειακές, αδύναμες αγορές όπως το Χ.Α.
Θυμίζουμε πως το ελληνικό χρηματιστήριο επ'' ουδενί δεν συμμετείχε στο πολυετές «χτίσιμο» αποτιμήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, παραμένοντας εγκλωβισμένο στην εσωστρέφεια, όμως τώρα κινδυνεύει να πληρώσει το «μάρμαρο» της διεθνούς αναδίπλωσης.
Σε κάθε περίπτωση, οι αγορές ήταν και είναι «φορτωμένες» από κέρδη, κάθε διόρθωση είναι θεμιτή καθώς η αποκόμιση των κερδών και το «κλείδωμα» της ρευστότητας είναι η πεμπτουσία της ενασχόλησης με τις επενδύσεις, ενώ ακόμη κανείς δεν μπορεί να απαντήσει αν το bull market έλαβε τέλος.
Εντός αυτού του σκηνικού, το Χ.Α. έδειξε ένστικτο αυτοσυντήρησης αυτή την εβδομάδα καταφέρνοντας να απομακρυνθεί από την επικίνδυνη ζώνη των 600 – 610 μονάδων, έχοντας χαμηλό εβδομάδας τις 615,2 μονάδες και με οδηγό τις τράπεζες, έκλεισε ανοδικά μετά από τέσσερις διαδοχικές πτωτικές εβδομάδες.
Μάλιστα, σήμερα, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη ημέρα με καθολική πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές που έφτασαν να υποχωρούν έως και πάνω από 2,20%, το ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε σταθεροποιητικά, πρωτίστως λόγω απόσυρσης των πωλητών.
Πιο αναλυτικά ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σήμερα Παρασκευή στις 633,27 μονάδες με οριακή πτώση 0,03%, έχοντας χαμηλό ημέρας στις 628,70 μονάδες (γύρω στις 11:12 π.μ.) και υψηλό στις 638,12 μονάδες (λίγο μετά τις 15:15 μ.μ.). Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 41,30 εκατ. ευρώ, όμως τα 12,61 εκατ. ευρώ, ήτοι το 31% του συνόλου, ήταν πακέτα, κυρίως στην Alpha Bank που διακίνησε συνολικά συναλλαγές αξίας 13,37 εκατ. ευρώ, με τα 10 εκατ. να είναι προσυμφωνημένες κινήσεις.
Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.664,09 μονάδες με πτώση 0,36%, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 515,18 μονάδες με πτώση 1,34%, ενώ ο Mid Cap έκλεισε στις 991,82 μονάδες με οριακή πτώση 0,14%.
Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, ο Γ.Δ. ενισχύθηκε κατά 1,35%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 0,80%, ο Mid Cap υποχώρησε κατά 0,80%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης αντέδρασε σε ποσοστό 10,18% μετά από πολλές εβδομάδας τρομερά μεγάλων πιέσεων που είχαν φέρει τον κλαδικό δείκτη σε χαμηλό 32 μηνών και πολύ κοντά στο ιστορικό χαμηλό του!
Σήμερα Παρασκευή το trading ήταν ιδιαίτερα αυξημένο στις τράπεζες, οι οποίες έφτασαν να κερδίζουν περί το 2,5%, όμως στο τέλος η Εθνική έκλεισε με απώλειες 3,38%, η Πειραιώς -2,24%, η Alpha Bank -1,16% ενώ η Eurobank ενισχύθηκε οριακά κατά 0,36%.
Στο χώρο των blue chips στηρίξεις έδωσαν τίτλοι όπως Motor Oil +2,80% (μετά το +4,65% της Πέμπτης), ΕΥΔΑΠ +2,45%, ΕΛΠΕ +1,75% και ΕΧΑΕ +1,43%, ενώ πιέστηκαν τίτλοι όπως Coca Cola HBC -1,59%, ΓΕΚ Τέρνα -1,13% και Σαράντης -1,15%.
Στον Mid Cap ξεχώρισαν οι Νηρέας +6,27%, MLS +3,60%, Κλουκίνας Λάππας +2,86% και J&P Άβαξ +1,67%, ενώ πιέστηκαν οι MIG, Ικτίνος και Intralot.
Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα και κέρδη είχαν μετοχές όπως Pasan, Προοδευτική, Forthnet, ANEK, Flexopack, Profile, Παπουτσάνης, Newsphone και Space Hellas, ενώ πιέστηκαν τίτλοι όπως Φιερατεξ, Εικόνα Ήχος, Έλαστρον, Ντρουγκφάρμπεν, Trastor, Έλτον, Σελόντα, Lavepharm και Centric. Στο σύνολο της αγοράς, 50 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 39 που υποχώρησαν.
Πως διαμορφώνονται τα τεχνικά δεδομένα
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνο Χατζηδάκη, «τεχνικά, η προσέγγιση των χαμηλών των 610 μονάδων (615,2 την Τρίτη) ενεργοποίησε κάποια αγοραστικά αντανακλαστικά τα οποία ώθησαν τον Γενικό Δείκτη ως τα επίπεδα των 640 μονάδων.
Το ότι δεν «πληρώθηκαν» νέα χαμηλά θεωρείται μια θετική εξέλιξη ενώ η συνεδρίαση που ακολούθησε ήταν καθαρά ανοδική κλείνοντας στο υψηλό ημέρας ενεργοποιώντας μετά από ενάμιση μήνα σήμα αγορών από το MACD».
Ο αναλυτής προσθέτει πως «στο διάγραμμα της αγοράς οι 650 μονάδες αποτελούν τον επόμενο στόχο, αυτή την φορά με καλύτερες προϋποθέσεις αφού ο Γενικός Δείκτης έρχεται από επιβεβαίωση της στήριξης των 610 μονάδων.
Χιλιογραμμένη αλλά πάντα επίκαιρη η συνθήκη αύξησης των συναλλαγών για την υπέρβαση των 650 μονάδων καθώς οι κερδισμένοι των χαμηλών σε αυτό το σημείο θα θελήσουν να κατοχυρώσουν κάποιο μέρος από τα γρήγορα κέρδη τους.
Συμπερασματικά η συνέχιση της ανόδου έχει τον πρώτο λόγο την ερχόμενη εβδομάδα», σημειώνει ο ίδιος.