Του Απόστολου Σκουμπούρη
Στάση αναμονής τηρούν οι επενδυτές στο ελληνικό χρηματιστήριο και στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, περιμένοντας νέους καταλύτες που θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση ώστε να αλλάξει επίπεδο η αγορά.
Οι τράπεζες, που σε μόνιμη βάση αποτελούν τον τελικό «κριτή» του εκάστοτε momentum, ανοδικό ή πτωτικό, πιέζονται εκ νέου σήμερα επηρεασμένες από τους καινούριους προβληματισμούς που έβαλε χθες η έκθεση της Bank of America/Merrill Lynch.
Ο αμερικανικός οίκος μείωσε κατά πολύ τις τιμές – στόχους για τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου, υπενθυμίζοντας όλο το... μαραθώνιο των δυσκολιών που έχει μπροστά του ο κλάδος έως ότου ξεκαθαρίσει περαιτέρω το τοπίο.
Από την άλλη πλευρά, τα μη τραπεζικά blue chips παρ' ότι έχουν ασφαλώς πολύ καλύτερη συμπεριφορά, εντούτοις σε όγκους και τζίρους επηρεάζονται από το γενικότερο κλίμα που διαμορφώνουν οι τράπεζες.
Το ελληνικό χρηματιστήριο είναι ακραία τραπεζοκεντρικό ακόμη και σήμερα που έχουν μείνει μόλις τέσσερις συστημικές τράπεζες, κάτι που ασφαλώς αδικεί όλη τη φυσιογνωμία της αγοράς και μαρτυρά παθογένεια.
Μοιραία, ακριβώς λόγω του εγκλωβισμού των τραπεζών στην εσωστρέφεια, το ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζει να απέχει από το παγκόσμιο πάρτι που λαμβάνει χώρα σ' όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου. Οι κυριότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες παγκόσμια βρίσκονται σε διαρκή ιστορικά υψηλά, εν μέσω φρενίτιδας νέων τοποθετήσεων και ανατροφοδοτούμενης δυναμικής!
Το που θα φτάσει αυτό, μένει να απαντηθεί μόνο από το μέλλον. Πάντως, ήδη ορισμένοι δείκτες όπως ο S&P 500, ο δείκτης βαρόμετρο παγκόσμια, βρίσκεται στο πιο ανθεκτικό ράλι της ιστορίας του!
Μέσα σ' αυτό το σκηνικό το Χ.Α. συνεχίζει να αντανακλά την αβεβαιότητα και την ακινησία που υπάρχει στα δημοσιονομικά πράγματα της χώρας, αλλά και στην «πολεμική» κατά των επενδύσεων από την κυβέρνηση, που όσο κι αν πασχίζει να αλλάξει «δόγμα», εντούτοις η αγορά δείχνει να μην πιστεύει…
Λείπει το όραμα και οι καταλύτες
Αυτό που λείπει από την αγορά είναι το όραμα, η πίστη σε μελλοντικούς καταλύτες, η διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος που σε κάποιους μήνες θα μπορούσε να υποσχεθεί κάτι καλύτερο. Γιατί, ως γνωστόν, το χρηματιστήριο «τρέχει» και προεξοφλεί συνήθως περίπου έξι έως οκτώ μήνες πρωτύτερα τις εξελίξεις.
Το δικό μας χρηματιστήριο όμως, εδώ και καιρό, είναι εγκλωβισμένο στη μιζέρια, παραμένοντας ουσιαστικά πλησίον των χαμηλών 5μήνου, παρά τη μικρή πρόσφατη – τεχνική – αντίδραση. Το momentum από το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης το καλοκαίρι έδωσε ότι είχε να δώσει, με την αγορά από τα μέσα Ιουλίου να βολοδέρνει εν μέσω μεγάλου ξεφορτώματος στις τράπεζες, που επηρέασε όλη την αγορά.
Την… υγεία και τη ζωντάνια μιας αγοράς άλλωστε τη μαρτυρά πάντα και ξεκάθαρα η αξία συναλλαγών, το αν εισρέουν καινούρια κεφάλαια μέσα στο σύστημα. Όμως, το Χ.Α. από τα 72 εκατ. ευρώ που ήταν ο μέσος τζίρος το Σεπτέμβριο έπεσε στα 41 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο, ενώ και ο Νοέμβριος, παρ' ότι έδωσε δύο υποσχόμενες συνεδριάσεις, έως τώρα δεν έχει ξεκολλήσει από τη μιζέρια.
Χθες π.χ. ο τζίρος κατήλθε στα 30,92 εκατ. ευρώ, ένας από τους μικρότερους του 2017, ενώ ο όγκος των τραπεζών έπεσε κάτω από τα 20 εκατ. τεμάχια για πρώτη φορά από τον περασμένο Αύγουστο!!
Παράλληλα, η μετοχή – leader της αγοράς η Cola HBC που ορίζει το Γ.Δ. σε ποσοστό άνω του 11,62% διακίνησε μόλις 5.612 τεμάχια, επιβεβαιώνοντας την παθογένεια της αγοράς.
Η σημερινή συνεδρίαση
Σ' ότι αφορά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 760 μονάδες με μικρές απώλειες 0,18%, με τις τράπεζες να πιέζονται εκ νέου έως 2,5%, ενώ βγαίνουν κάποιες στηρίξεις από κάποια blue chips.
O τζίρος διαμορφώνεται στα 11 εκατ. ευρώ κινούμενος σε ελαφρώς καλύτερο τέμπο έναντι της χθεσινής ημέρας. Στα μη τραπεζικά blue chips ξεχωρίζει η μετοχή της ΔΕΗ που ενισχύεται 3,70%, ενώ ηπιότερα ανοδικά κινούνται οι Aegean Airlines, Motor Oil, Μυτιληναίος, Τιτάν, Jumbo, Fourlis, Folli Follie και ΕΧΑΕ.
Στον Mid Cap ξεχωρίζει ο τίτλος της Intracom που ενισχύεται άνω του 5%, ενώ ανοδικά κινούνται οι MIG, ΕΛΤΕΧ Άνεμος, J&P Άβαξ και Υγεία. Αντιθέτως, διορθώνει σε ποσοστό 3,43% η Ικτίνος, μετά το μεγάλο ράλι και τα διαρκή υψηλά πολλών ετών. Στο σύνολο της αγοράς, η εικόνα είναι μοιρασμένη, με 38 ανοδικές και 30 πτωτικές μετοχές.