Του Απόστολου Σκουμπούρη
Στα χαμηλά 21 μηνών παρέμεινε την Παρασκευή το ελληνικό χρηματιστήριο αδυνατώντας να βγάλει έστω και το έλασσον της αντίδρασης ύστερα από τις πιέσεις των τελευταίων ημερών και ειδικά ύστερα από το χθεσινό ξεπούλημα που έστειλε το Γενικό Δείκτη στο -3,25% και στη μεγαλύτερη πτώση εδώ και 13 μήνες.
Η ελληνική αγορά παραμένει εγκλωβισμένη σε ένα εξαιρετικά περιορισμένο εύρος διακύμανσης, ενώ το κλίμα επιδεινώθηκε αυτή την εβδομάδα από νέα αρνητική ειδησεογραφία όπως η υπόθεση με τον πρώην αντιπρόεδρο της Jumbo και τις πωλήσεις ακινήτων σε Κινέζουνς μέσω POS.
Πέραν των υπαρκτών σκανδάλων με εμπλοκή (μεγάλων) εισηγμένων ή στελεχών τους, όπως οι περιπτώσεις των Folli Follie και Jumbo, στην αγορά τις τελευταίες ημέρες έχει μεταγγιστεί το σπέρμα της ανυποληψίας, με νέες δυσμενείς φήμες για επιχειρηματίες και τραπεζίτες, κάτι που «σκοτώνει» περαιτέρω την επενδυτική ψυχολογία.
Εντός αυτής της τοξικής κατάστασης, ήρθαν τα δημοσιεύματα ξένου τύπου που κάνουν λόγο για τον υπαρκτό κίνδυνο η Ελλάδα να χρειαστεί και νέα χρηματοδοτική στήριξη, μιας και η χώρα – με τις υπάρχουσες συνθήκες - δύσκολα μπορεί να δανειστεί με προσιτά επιτόκια από τις αγορές, να επιδεινώσουν περαιτέρω το επενδυτικό κλίμα.
Παράλληλα, οι πιέσεις στη μετοχή της Motor Oil την Τετάρτη αλλά κυρίως την Πέμπτη επιδείνωσαν το κλίμα στην αγορά, ενώ νέα μεγάλη πτώση κατέγραψαν οι τράπεζες Πέμπτη και Παρασκευή, εν μέσω φημών και διαρροών ότι θα διαγραφούν, κάποιες εξ αυτών, από το δείκτη MSCI Emerging Markets.
Νέα πτώση 2,19% για το Γενικό Δείκτη την εβδομάδα
Εντός αυτών των συνθηκών ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. κινήθηκε πτωτικά και αυτή την εβδομάδα χάνοντας 2,19%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 4,80%. Σήμερα Παρασκευή ο Γ.Δ. έκλεισε στις 619,40 μονάδες με οριακή άνοδο 0,01%, έχοντας μάλιστα φτάσε ενδοσυνεδριακά έως το χαμηλό των 612,86 μονάδων, ενώ το υψηλό ημέρας ήταν στις 625,21 μονάδες.
Η αξία συναλλαγών έφτασε στα 42,50 εκατ. ευρώ, με τη μετοχή της Motor Oil να διακινεί 8,21 εκατ. ευρώ και τον ΟΤΕ 6,02 εκατ. ευρώ.
Ισχυρές πιέσεις δέχτηκαν οι τράπεζες εν μέσω φημών και δημοσιευμάτων για διαγραφή από το δείκτη δείκτη MSCI Emerging Markets (αναδυόμενων αγορών). Η Eurobank υποχώρησε κατά 8,91%, η Πειραιώς -7,27% και η Εθνική -7,10%, ενώ ξεχώρισε θετικά η Alpha Bank με άνοδο 1,21%.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, από το δείκτης δε θα αφαιρεθεί η Alpha Bank και αυτός είναι ο λόγος που ο τίτλος διαφοροποιήθηκε τόσο σήμερα, όσο και το μήνα Οκτώβριο όπου πήγε κόντρα στο ρεύμα, καταγράφοντας άνοδο 7,70%.
Η αναδιάρθρωση των δεικτών της Morgan Stanley Capital International (MSCI) θα ανακοινωθεί – όπως πάγια γίνεται – στις 13 Νοεμβρίου ενώ οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με αναλυτές και παράγοντες της αγοράς, η διαγραφή τραπεζών ή μετοχών της πραγματικής οικονομίας από τους δείκτες της MSCI ή και FTSE ή η μείωση της στάθμισής τους είναι κάτι αναμενόμενο, σε μια χώρα που μετά από μια 9ετία κρίσης, αδυνατεί να δει το δρόμο της ανάπτυξης και να βγει από το τούνελ της οικονομικής και επενδυτικής απαξίωσης.
Στο χώρο των blue chips υπήρξαν κάποιες στηρίξεις. Ξεχώρισαν τίτλοι όπως Viohalco +4,84%, Lamda Development +3%, ΟΠΑΠ +2,78%, ΕΛΠΕ +2,75%, Fourlis +2,37%, Motor Oil +2,22%, Coca Cola HBC +1,67%, OTE +1,46%, Τιτάν +1,37% και ΓΕΚ Τέρνα +1,21%.
Στον Mid Cap πιέσεις άνω του 3% δέχτηκε η μετοχή της ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, στο -2,77% η MIG, ενώ άνω του 1% έχασαν οι Υγεία και Κρι Κρι. Στον αντίποδα, ανοδικά έκλεισαν οι Intracom Holdings, Intracom Κατασκευές, Cenergy Holdings, Νηρέας, Ελλάκτωρ, Intralot και MLS.
Στην ευρύτερη αγορά, θετική κινητικότητα καταγράφηκε σε τίτλους όπως Forthnet, Κέκροπας, Περσεύς, Προοδευτική, Πλαστικά Θράκης, Δρομέας, Γενική Εμπορίου, Εικόνα Ήχος, Ιντερτέκ και ΕΚΤΕΡ, ενώ υποχώρησαν τίτλοι όπως Φιερατέξ, Κρέτα Φαρμ, Attica Συμμετοχών, Βιοκαρπέτ, ΙΑΣΩ, Αλουμύλ, Paperpack, Briq Propertes, Centric και Κορδέλλου. Στο σύνολο της αγοράς, 50 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 38 που υποχώρησαν.