Ελεγχόμενες κινήσεις αποφόρτισης στο Χ.Α. πέριξ των 750 μονάδων

Ελεγχόμενες κινήσεις αποφόρτισης στο Χ.Α. πέριξ των 750 μονάδων

του Απόστολου Σκουμπούρη

Επιβεβαιώνοντας ότι η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια είναι κυρίαρχα χαρακτηριστικά, μετά το μεσημέρι βγήκαν (και) ρευστοποιήσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο, γυρνώντας σε ήπια πτωτική τροχιά το Γενικό Δείκτη.

Δεν παρουσιάζονται φαινόμενα καταιγιστικών πωλήσεων, αλλά οι πιέσεις εστιάζονται σε ορισμένα κυρίαρχα blue chips όπως η ΔΕΗ που υποχωρεί άνω του 4%, ενώ μεικτή είναι πλέον η εικόνα στις τράπεζες, καθώς βγαίνουν εύλογα κάποιες ρευστοποιήσεις.

Η αγορά έχει δεχτεί ισχυρότατους κλυδωνισμούς τελευταία που έχουν διαταράξει πλήρως την ψυχολογία των επενδυτών, οπότε θα χρειαστούν κάποιες καλές και ήρεμες συνεδριάσεις για την μερική αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

Ζητούμενο ασφαλώς είναι να επανέλθει η νηνεμία και η… κανονικότητα, καθώς τα όσα προηγήθηκαν στον τραπεζικό κλάδο, με τις διακυμάνσεις 15% έως 25% ημερησίως, ασφαλώς και δεν λειτουργούν εποικοδομητικά για μια αγορά που θέλει να κινείται ορθολογικά και με βάση τα «πραγματικά» δεδομένα.

Μετά το χθεσινό ράλι αντίδρασης λοιπόν, σήμερα καταγράφονται κινήσεις εξισορρόπησης, με κύριο χαρακτηριστικό της συνεδρίασης την κατακόρυφη μείωση του τζίρου, που δείχνει παύση «εχθροπραξιών»!

Ο Γ.Δ. διαπραγματεύεται στις 754 μονάδες με οριακή πτώση 0,06%, ενώ στο υψηλό ημέρας βρέθηκε έως τις 761,95 μονάδες με άνοδο περί το 0,85%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται μόλις στα 35 εκατ. ευρώ, κατακόρυφα μειωμένη έναντι των υπολοίπων συνεδριάσεων αυτής της εβδομάδας.

Οι τράπεζες, μετά το χθεσινό ράλι το πρώτο τρίωρο κινήθηκαν ανοδικά, ενώ πλέον έχουν μεικτή εικόνα. Θετικό πρόσημο κρατούν οι Πειραιώς και Eurobank, ενώ πτωτικά κινούνται οι Alpha Bank -2,29%, Εθνική -1,36% και Attica Bank -3,08%.

Στο χώρο των μη τραπεζικών blue chips πιέσεις που έφτασαν έως το 4,50% δέχεται η ΔΕΗ, ενώ πτωτικά κινούνται και οι ΕΧΑΕ, ΕΛΠΕ, ΑΔΜΗΕ, Viohalco, Folli Follie, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Σαράντης, Τιτάν και ΟΛΠ.

Αντιθέτως, θετικό πρόσημο κρατούν οι Coca Cola HBC (συμβάλλοντας στη διακράτηση των 750 μονάδων), Μυτιληναίος, Lamda Development (έφτασε έως το +7% λόγω νέας κινητικότητα για το project του Ελληνικού αλλά πλέον κερδίζει 2,27%, Jumbo, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα, Fourlis, Motor Oil και Grivalia Properties.

Στο Mid Cap πιέσεις δέχονται τίτλοι όπως Cenergy Holdings, Intracom, J&P Άβαξ, MIG, Profile, Intralot, Πλαστικά Θράκης, Υγεία και Πλαίσιο.

Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα και κέρδη καταγράφεται σε μετοχές όπως Frigoglass, Pasal, Ελκτράκ, AS Company, Newsphone, Βιοκαρπέτ, Χαλκόρ, Ευρωπαϊκή Πίστη, Κανάκης, Έλτον κ.α.

Πτωτικά κινούνται οι ΓΕΚΕ, Δρομέας, Ίλυδα, Εβροφάρμα, Αλουμύλ, Έλαστρον, Κλουκίνας Λάππας και ΙΑΣΩ. Στο σύνολο της αγοράς, 48 μετοχές ενισχύονται έναντι 52 που καταγράφουν απώλειες, υπάρχει δηλαδή σχετική ισορροπία.