Δεν πήγαν άσχημα οι δημόσιες προσφορές μετοχών στο ξεκίνημα της χρονιάς σύμφωνα με τα στοιχεία της σχετικής τακτικής περιοδικής μελέτης της Ernst & Young. Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2025, το σύνολο των δημόσιων προσφορών (IPOs) παρουσίασε παγκοσμίως μικρή αύξηση τόσο σε αριθμό όσο και σε αξία, παρά τις συνεχιζόμενες γεωπολιτικές και οικονομικές προκλήσεις.
Συνολικά, καταγράφηκαν 291 IPOs (νέες εισαγωγές εταιριών) με άντληση κεφαλαίων $29,3 δισ., αύξηση 20% σε αξία σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2024.
Ανά γεωγραφική περιοχή παρατηρήθηκαν οι εξής τάσεις:
- Στο ξεκίνημα της χρονιάς οι ΗΠΑ σημείωσαν την τρίτη καλύτερη επίδοση ιστορικά για την περίοδο του α’ τριμήνου, με 62 IPOs και $8,9 δισ. κεφάλαια. Παρότι καταγράφηκε αύξηση 51% στο πλήθος των δημοσίων προσφορών, η αύξηση στην άντληση κεφαλαίων περιορίστηκε στο 2%. Το 58% των IPOs στις ΗΠΑ ήταν από ξένες εταιρείες.
- Η γεωγραφική ζώνη Ασία-Ειρηνικός ανέκτησε την πρωτοκαθεδρία στον όγκο IPOs, με την Ιαπωνία να καταγράφει τη μεγαλύτερη ως τώρα δημόσια προσφορά μετοχών αξίας $3 δισ. (JX Advanced Metals). Συνολικά διεκπεραιώθηκαν 116 ΙPOs (-2% σε πλήθος) και αντλήθηκαν $10,9 δισ. (+87% σε αξία).
- Η Ινδία είχε λιγότερες συναλλαγές αλλά αύξησε τη μέση αξία ανά IPO. Η Νότια Κορέα κατέγραψε ρεκόρ IPOs 20ετίας και το Χονγκ Κονγκ επέστρεψε δυναμικά με 15 IPOs μετά από μια περίοδο σχετικής αδράνειας.
- Στην Ευρώπη παρατηρήθηκε μείωση των IPOs κατά 9%, ενώ τα αντληθέντα κεφάλαια διαμορφώθηκαν στα $9,5 δισ. (-4%).
- Τέλος, η Τουρκία (ιστορικά υψηλή δραστηριότητα) και η Μέση Ανατολή ξεχώρισαν με αυξημένο ενδιαφέρον.
Η μελέτη καταλήγει με τις τάσεις και τις προοπτικές για το υπόλοιπο της χρονιάς παραθέτοντας τους εξής παράγοντες:
- Η πολιτική μεταστροφή στις ΗΠΑ και οι εμπορικοί δασμοί συντηρούν τη μεταβλητότητα. Η πολιτική απεμπλοκή των ΗΠΑ από τους κανόνες του ESG και η αποχώρηση από τη Συμφωνία του Παρισιού δημιούργησαν περαιτέρω αβεβαιότητα.
- Η Τεχνητή Νοημοσύνη αποκτά δεσπόζουσα θέση τον χώρο των IPOs πέρα από το περιεχόμενο των εκδοτριών εταιριών και τις εφαρμογές, ενισχύοντας τη χρηματοοικονομική ανάλυση, τις επενδυτικές στρατηγικές και το ενδιαφέρον των επενδυτών. Η DeepSeek από την Κίνα και η CoreWeave στις ΗΠΑ ήταν χαρακτηριστικά παραδείγματα. Σε επίπεδο εκδοτών υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον στον κλάδο των φαρμάκων, καθώς η AI χρησιμοποιείται ευρέως σε εφαρμογές όπως ανακάλυψη φαρμάκων και κλινική ανάλυση. Τέλος, παρατηρείται ευρεία τάση η AI να ενσωματώνεται ως βασικό εργαλείο στρατηγικής ή ανάπτυξης στις επιχειρήσεις.
- Οι αμυντικές δαπάνες στην Ευρώπη δημιουργούν κλίμα ανάπτυξης στον τομέα της Άμυνας. Οι τομείς Αμυντικής και Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας, Βιοεπιστημών, Κατασκευών και Τεχνολογίας σημείωσαν σημαντική αύξηση σημειώνοντας υπερκαλύψεις. Αναμένονται αμυντικά IPOs λόγω αύξησης αμυντικών δαπανών στην ΕΕ.
- Στον κατασκευαστικό τομέα σημειώθηκε ιστορικό ρεκόρ πρώτου τριμήνου από το 2001, με ώθηση από την Ινδία.
- Οι επενδυτές επιλέγουν πλέον εταιρείες με ισχυρή κερδοφορία και μακροπρόθεσμες προοπτικές, αποφεύγοντας αποτιμήσεις που ενσωματώνουν υπερ-αισιόδοξες προσδοκίες ή ασθενείς οικονομικές επιδόσεις.
- Παρά την αυξανόμενη αβεβαιότητα λόγω δασμών, πληθωρισμού και πολιτικών εξελίξεων, υπάρχει ισχυρή δυναμική σε αρκετούς κλάδους και γεωγραφικές ζώνες. Οι εταιρείες που προετοιμάζονται επαρκώς, προβάλλουν σαφές όραμα και αξιοποιούν την τεχνολογία (όπως η AI), θα είναι καλύτερα τοποθετημένες να εκμεταλλευτούν τα «παράθυρα ευκαιρίας», όταν η αστάθεια περιοριστεί.
Επομένως, επί του παρόντος η επενδυτική κοινότητα ενδεχομένως να τηρήσει μια στάση αναμονής και στον χώρο των δημοσίων προσφορών ενόψει του νέου οικονομικού περιβάλλοντος που συνεπάγονται οι δασμοί. Ωστόσο, υπάρχει πλέον ισχυρό πεδίο ενδιαφέροντος με εστίαση στην άμυνα και την Τεχνητή Νοημοσύνη. Η μείωση του βαθμού αβεβαιότητας που βιώνουν οι αγορές αναμένεται να δώσει τον πρώτο λόγο σε εταιρίες που βρίσκονται εντός της περιμέτρου αυτών των αντικειμένων δραστηριότητας.