Τα καλά νέα για τις νέες εισαγωγές εταιριών σε οργανωμένες αγορές με Δημόσιες Προσφορές μετοχών δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Το θετικό κλίμα στα χρηματιστήρια και τα υψηλά τραπεζικά επιτόκια έστρεψαν περισσότερες εταιρίες στις αγορές για τη χρηματοδότησή τους ανεβάζοντας τόσο τον αριθμό των δημοσίων εγγραφών, όσο και το πλήθος των αντληθέντων κεφαλαίων.
Μια πρόσφατη έρευνα της Ernst & Young (ΕΥ) έδειξε ότι στο α’ τρίμηνο του 2024 πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ 52 εγχειρήματα και αντλήθηκαν κεφάλαια συνολικής αξίας 8,4 δισ. δολαρίων. Πρόκειται για μια αύξηση 21% σε σχέση με το Q4:23 και 178% σε σχέση με το Q1:23. Η δυναμική των ρεκόρ των χρηματιστηριακών δεικτών αποτυπώθηκε και στο μέγεθος των συναλλαγών καθώς 7 Δημόσιες Εγγραφές άντλησαν πάνω από 500 εκατ. δολάρια έναντι μόλις ενός στο Q1:23.
Στον αντίποδα στη γεωγραφική ζώνη της Ασίας πραγματοποιήθηκαν 119 Δημόσιες Εγγραφές εταιριών συνολικού μεγέθους 5,8 δισ. δολαρίων. Η χρηματιστηριακή συγκυρία δεν ήταν η καλύτερη δυνατή και τα μεγέθη απέχουν 34% από το προηγούμενο τρίμηνο και 56% από το α’ τρίμηνο του 2023 και αποδίδονται κυρίως στο χρηματιστήριο της Κίνας και του Χόνγκ Κονγκ. Εξαίρεση αποτέλεσε το Τόκυο που είδε μικρή αύξηση στον αριθμό των νέων εταιριών που άντλησαν κεφάλαια για την εισαγωγή τους.
Η μεγάλη αύξηση ωστόσο παρατηρείται στις Αναδυόμενες Αγορές με 116 Δημόσιες Εγγραφές συνολικής αξίας αντληθέντων κεφαλαίων 9,5 δισ. δολαρίων, μέγεθος που συνιστά αύξηση 40% και 58% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και το α’ τρίμηνο του 2023. Η έκπληξη έγινε από την Ινδία η οποία σταδιακά κερδίζει έδαφος με σταθερά αυξητική ροή νέων εταιριών σε δημόσια διαπραγμάτευση από το 2019.
Η δραστηριότητα της Ινδίας ως ποσοστό των δημόσιων εγγραφών στον κόσμο αυξήθηκε από το 6% το 2019 στο 27% στο 1’ τρίμηνο του 2024. Πολύ καλή εικόνα στο ίδιο χρονικό διάστημα έδειξαν και οι αγορές της Ελβετίας (10% του συνόλου) και της Σαουδικής Αραβίας (3%). Η επιτυχημένη Δημόσια Εγγραφή του Ελ. Βενιζέλος έβαλε το ΧΑ στο χάρτη των χρηματιστηρίων με αξιόλογη παρουσία και συγκεκριμένα στην 8η θέση των Αναδυόμενων Αγορών με ποσοστό 3%.
Ένας ακόμα λόγος για τον οποίο οι δημόσιες εγγραφές έχουν αποκτήσει δυναμική είναι και η συμπεριφορά των τιμών κατά τη διαπραγμάτευση τους στα χρηματιστήρια. Σε όλες τις αγορές του πλανήτη παρατηρούνται υπεραξίες και αποδόσεις υψηλότερες από το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
Στις ΗΠΑ η μέση απόδοση βρίσκεται στο 38% (2023 30%), η Ευρώπη βρίσκεται στο 88% (63% το 2023) ενώ η αγορά με την καλύτερη απόδοση μετά την εισαγωγή των μετοχών είναι η Ιαπωνία με κέρδη 100% έναντι 59% πέρυσι. Στους κλάδους οι βιομηχανικές εταιρίες έχουν την καλύτερη εικόνα με κέρδη 80% (40% πέρυσι) με δεύτερο κλάδο τις τράπεζες με 71% (27% το 2023) και τρίτο κλάδο την τεχνολογία με 70% (50% πέρυσι). Οι αποδόσεις αυτές έρχονται πάνω σε σχετικά υψηλούς δείκτες επιχειρηματικής αξίας (19,7 φορές) γεγονός που υποδεικνύει την επενδυτική δίψα της αγοράς για νέες ιδέες.
Αριθμός Δημοσίων εγγραφών κατά γεωγραφική περιοχή
Πηγή: ΕΥ Report
Αντληθέντα κεφάλαια ανά περιοχή
Πηγή: ΕΥ Report
Τα ιστορικά υψηλά των αγορών στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη και την Ιαπωνία φαίνεται ότι εξακολουθούν να ενθαρρύνουν την τάση των νέων εκδόσεων και στο β’ τρίμηνο του 2024.
Σύμφωνα με τη μελέτη της ΕΥ ο επόμενος γύρος των Δημοσίων Εγγραφών θα αφορά και την αποεπένδυση των Επενδυτικών Κεφαλαίων μετά από μια μακρά περίοδο ωρίμανσης των επενδύσεων τους ενώ έντονη είναι η κινητικότητα και η ζήτηση για εταιρίες στο αντικείμενο της τεχνητής νοημοσύνης ακόμα και σε πολύ αρχικό στάδιο ανάπτυξης (startup) καθώς ο κλάδος φαίνεται να συναρπάζει τους επενδυτές.
Αν μη τι άλλο το πρώτο τρίμηνο από πλευράς εσόδων (και τάσης) δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερο για τα χρηματιστήρια.