Του Απόστολου Σκουμπούρη
Ενισχύεται η αντίδραση στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο μετά την πρώτη ώρα συνεδρίασης δείχνει να αποκτά περισσότερη «πίστη» ότι μπορεί να καλύψει μέρος του χαμένου εδάφους της χθεσινής συνεδρίασης, αλλά και των προηγούμενων δεδομένου ότι έχει συμπληρώσει 4ήμερο πτωτικό σερί.
Εξ αρχής φάνηκε η διάθεση να μπει φρένο στην περαιτέρω απαξίωση και να βγουν αναχώματα, με την αγορά να βγάζει ένστικτο αυτοσυντήρησης και να αντιδρά, μπροστά στα ακραία πτωτικά φαινόμενα που έλαβαν χώρα χθες.
Θυμίζουμε βεβαίως πως από το φινάλε της χθεσινής συνεδρίασης είχε διαφανεί αλλαγή, καθώς το χθεσινό κλείσιμο, τόσο του Γενικού Δείκτη, όσο και των τραπεζών ήταν πολύ υψηλότερο συγκριτικά με τα χαμηλά ημέρας, όπου εν μέσω πανικού είδαμε νέα χαμηλά τελευταίων ετών.
Σήμερα λοιπόν ο Γενικός Δείκτης έχει ανέλθει στις 678 μονάδες καταγράφοντας άνοδο 1,77%, ενώ πρωτύτερα έφτασε να κερδίζει 2,20%, με την αξία συναλλαγών σε πολύ ικανοποιητικό τέμπο – ειδικά για ανοδική συνεδρίαση – καθώς φτάνει ήδη στα 35 εκατ. ευρώ.
Στις τράπεζες καταγράφεται αντίδραση, με την Πειραιώς να ενισχύεται σε ποσοστό έως 13% ενώ χθες απώλεσε άνω του 20% της αξίας της, η Eurobank ενισχύεται 10,5% (χθες έχασε 14,69%), η Εθνική κερδίζει έως 9,50% (ενώ χθες υποχώρησε κατά 5,49%) και η Alpha Bank ενισχύεται κατά 8,31%, ενώ χθες είχε τη μικρότερη πτώση, χάνοντας 3,28%.
Μέσα σ' αυτό το κλίμα ο τραπεζικός δείκτης έχει φτάσει στις 553 μονάδες με κέρδη περί το 9,37%. Μένει να δούμε την… ποιότητα και την ανθεκτικότητα της σημερινής αντίδρασης των τραπεζών έως το τέλος της συνεδρίασης, μια… ποιότητα που θα διαφανεί και από τους όγκους και τους τζίρους των μετοχών του κλάδου.
Άλλωστε, χθες θυμίζουμε πως από τα 101,32 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου του Χ.Α. τα 64,9 εκατ. έγιναν από τις τραπεζικές μετοχές, ενώ από τα 75,4 εκατ. τεμάχια του συνολικού όγκου της αγοράς, τα 65,7 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες! Πρόκειται για το μεγαλύτερο όγκο στις τράπεζες, από τις 31 Μαΐου 2018, όταν λόγω αναδιάρθρωσης δεικτών MSCI έγινε όγκος 86 εκατ. τεμαχίων στον κλάδο!
Σ' ότι αφορά τις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, κινούνται επίσης ανοδικά, πλην της Coca Cola HBC που – για ακόμη μια συνεδρίαση – πάει κόντρα τέμπο στην αγορά, καθώς υποχωρεί άνω του 2%, περιορίζοντας σημαντικά την άνοδο του Γενικού Δείκτη.
Η ΔΕΗ που καταγράφει πτώση σχεδόν 14% το τελευταίο διήμερο έχοντας κατρακυλήσει σε χαμηλά εξαετίας, αντιδρά σε ποσοστό 3,4%, η Μυτιληναίος ενισχύεται κοντά στο 3%, ενώ πλέον του 1% ενισχύονται τίτλοι όπως ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, Viohalco,Jumbo, Aegean Airlines, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ και ΕΧΑΕ.
Στο χώρο του Mid Cap οι περισσότερες μετοχές αντιδρούν ανοδικά, με την Attica Bank στο +9,03%, η MIG κερδίζει άνω του 5% (χθες υποχώρησε 8,43% ενώ το 4ήμερο χάνει περί το 15%), ενώ κέρδη καταγράφουν οι Intracom Holdings, ΕΥΑΘ,Intralot, Intracom Κατασκευές, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, Ελλάκτωρ και MLS.
Στην ευρύτερη αγορά, πιέσεις δέχονται μετοχές όπως Φιερατέξ, Βιοτέρ (κίνηση ασανσέρ, με όγκους και πολλά… παιχνίδια), Quality & Reliability, Αλουμύλ, Revoil, Εικόνα Ήχος, ΙΑΣΩ και ΕΚΤΕΡ. Στο σύνολο της αγοράς, 50 μετοχές ενισχύονται έναντι 27 που υποχωρούν.