Επιλεκτικά πονταρίσματα στις τράπεζες, έφεραν στις 755 μονάδες το Γ.Δ.

Επιλεκτικά πονταρίσματα στις τράπεζες, έφεραν στις 755 μονάδες το Γ.Δ.

του Απόστολου Σκουμπούρη

Τρίτη διαδοχική ανοδική συνεδρίαση στο Χ.Α., κάτι που είχε να γίνει από το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, με την αγορά να παίρνει μικρές τεχνικές ανάσες, πρωτίστως λόγω απόσυρσης των πωλητών.

Βεβαίως, τζίροι, όγκοι, διακυμάνσεις και ενδιαφέρον βρίσκονται στο ναδίρ, με την αγορά να καθίσταται ακόμη πιο ρηχή κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου, με το μέσο τζίρο των ημερών να έχει κατέλθει στα 40 εκατ. ευρώ!

Πρόκειται για συνεδριάσεις αντιστρόφως ανάλογες με το «πιστολίδι» που επικράτησε στο τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, όταν οι τράπεζες έφτασαν να έχουν ημερήσιες διακυμάνσεις έως και 25%, εν μέσω ακραίων τυχοδιωκτικών κινήσεων από διάφορα funds.

Με το τέλος του Σεπτέμβρη και του εννεαμήνου ολοκληρώθηκαν – σ'' αυτή τη φάση – οι μεγάλες κινήσεις ανακατατάξεων, με την αγορά πλέον να κινείται συντηρητικά και να συσσωρεύει στη ζώνη των 750-755 μονάδων, εν αναμονή καινούριων καταλυτών.

Μέσα σ'' αυτό το σκηνικό νηνεμίας, έχουν μειωθεί κατακόρυφα οι διακυμάνσεις, με τους όγκους στο χώρο του Large Cap να φτάνουν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, καθώς στον ΟΛΠ σήμερα διακινήθηκαν μόλις 247 τεμάχια και στην Coca Cola HBC 7.985 τεμάχια!

Πάντως, ο τραπεζικός κλάδος αντέδρασε για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση ανοδικά, καθώς μετά το χθεσινό +2,48%, σήμερα ενισχύθηκε κατά 2,88%, εν μέσω σημαντικής αύξησης της κινητικότητας, καθώς από τα 27,8 εκατ. τεμάχια που διακινήθηκαν χθες, σήμερα στον κλάδο διακινήθηκαν 39,8 εκατ., με την Εθνική να δεσπόζει ξανά με όγκο 26,2 εκατ. τεμάχια.

Ο κλάδος είναι... υποχρεωμένος να ανασκουμπωθεί και να «τρέξει» όλες τις μεγάλες εκκρεμότητες που τον έχουν φέρει σε τέλμα όλους τους τελευταίους μήνες, κάτι που καθρεφτίστηκε στο ταμπλό όπου πρόσφατα έκλεισε σε νέα χαμηλά 5μήνου, ενώ το Σεπτέμβριο χάθηκαν περίπου 4 δισ. κεφαλαιοποίησης!

Οι τράπεζες λοιπόν αρχίζουν σιγά σιγά και προχωρούν τις διαδικασίες καθαρισμού των χαρτοφυλακίων τους από τα κόκκινα δάνεια, ενώ κάποια κινητικότητα υπάρχει και στο θέμα των πλειστηριασμών.

Επιτυχής έξοδος της Εθνικής στις αγορές

Σήμερα επίσης βγήκε στις αγορές και η Εθνική Τράπεζα με την έκδοση καλυμμένου ομολογιακού δανείου ύψους 500 εκατ. ευρώ, όμως οι προσφορές ξεπέρασαν τα 2 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα η τράπεζα να φαίνεται πως θα αντλήσει το ποσό των 750 εκατ. ευρώ.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Εθνική Τράπεζα εξασφάλισε επιτόκιο χαμηλότερο του 3%, με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 2,9% και το κουπόνι του ομολόγου στο 2,75%.

Ασφαλώς, η θετική έκβαση της έκδοσης ανοίγει το δρόμο και για τις υπόλοιπες τράπεζες που θα επιδιώξουν να κάνουν το πρώτο βήμα για την πλήρη ανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές, με εκδόσεις ομολόγων που θα είναι καλυμμένα με «καλά» δηλαδή εξυπηρετούμενα δάνεια.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για την πρώτη έκδοση τραπεζικού ομολόγου μετά το 2014.

Τα στατιστικά της συνεδρίασης

Με τις τράπεζες λοιπόν να ξεχωρίζουν ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 755,03 μονάδες με άνοδο 0,65%, έχοντας κινηθεί όλη την ημέρα σε θετική τροχιά, με χαμηλό στις 750,79 (+0,08%) στο άνοιγμα και υψηλό στις 756,50 μονάδες (+0,84%).

Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.984,68 μονάδες με άνοδο 0,77%, ενώ ο Mid Cap βελτίωσε σημαντικά την εικόνα του κλείνοντας στις 1.011,44 μονάδες με άνοδο 1,43%, καθώς αντέδρασε σημαντικά και η MIG μετά τα χθεσινά ιστορικά χαμηλά.

Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 43,68 εκατ. ευρώ με τα 8,53 εκατ. ευρώ σε πακέτα (το 19,75% του συνόλου), ενώ ο όγκος έφτασε στα 53,3 εκατ. τεμάχια, με τα 39,8 εκατ. τεμάχια στις τράπεζες.

Η Alpha Bank ξεχώρισε με άνοδο 3,77%, η Eurobank ενισχύθηκε κατά 2,59%, η Πειραιώς +2,47% και η Εθνική +2,12%. Αντιθέτως, αμετάβλητη έκλεισε η Attica Bank.

Αντιθέτως με τις τράπεζες, τα περισσότερα blue chips της πραγματικής οικονομίας έκλεισαν με πτώση, καθώς ως φαίνεται κάποιες ρευστοποίησαν τις θέσεις τους για να ποντάρουν στις τράπεζες. Απώλειες άνω του 1% είχαν μετοχές όπως ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Viohalco και Aegean Airlines.

Στον αντίποδα, ξεχώρισε η Motor Oil με άνοδο 2,94% ενώ από εκεί και πέρα τίποτα αξιοσημείωτο.
Στο Mid Cap ξεχώρισε η αντίδραση – ξέσπασμα της MIG που έκλεισε στο +15,38% μετά τα ιστορικά χαμηλά χθες, που προβλημάτισαν έντονα την αγορά.

Στην ευρύτερη αγορά ασχέτως αποτιμήσεων και δεικτών, κινητικότητα και κέρδη είχαν μετοχές όπως Κέκροψ (έβδομη σερί ανοδική, εντυπωσιακό ράλι), Κλωστήρια Ναυπάκτου, Intrakat, Ελγέκα, Space Hellas, Audiovisual, ANEK και MLS.

Στο σύνολο της αγοράς υπήρξε για ακόμη μια φορά ισορροπία, με 51 μετοχές σε άνοδο και 48 σε πτώση.