Του Απόστολου Σκουμπούρη
Ακολουθώντας το γενικότερο κλίμα μερικής εξομάλυνσης που επικρατεί διεθνώς το τελευταίο διήμερο, το ελληνικό χρηματιστήριο έβγαλε μικρή αντίδραση σήμερα, σε μια συνεδρίαση που το ενδιαφέρον εστιάστηκε στις επιμέρους κινήσεις των επενδυτών, και στα «πονταρίσματα» σε τράπεζες και blue chips.
Ήταν μια συνεδρίαση με ικανοποιητικό τζίρο, υψηλότερο από τις μέσες συναλλαγές των συνεδριών τόσο του Μαΐου όσο και του Απριλίου, ενώ αρκετές μετοχές παρουσίασαν ενδιαφέρον με τις κινήσεις τους, με τους επενδυτές να εστιάζουν σε επιμέρους τίτλους και όχι στην εικόνα του Γενικού Δείκτη.
Οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνται ανοδικά με τον DAX να έχει καλύψει μέρος των πρόσφατων απωλειών του, επανακτώντας σε σχετική ευκολία τα επίπεδα των 12.200 μονάδων, ενώ ανοδικά αντιδρούν και σήμερα οι τρεις δείκτες της Wall Strett.
Μέσα σ'' αυτές τις συνθήκες και μολονότι οι αιτίες που οδήγησαν χθες την αγορά σε νέα χαμηλά ενάμιση μήνα να μην έχουν εκλείψει - όπως τους φόβους εκτροχιασμού των δημοσιονομικών από την παροχολογία και την ανησυχία για τον εμπορικό πόλεμο διεθνώς - το Χ.Α. σήμερα έκανε ελεγχόμενης μορφής αντίδραση ανασύνταξης.
Άλλωστε, για δεύτερη συνεχή εβδομάδα κινείται πτωτικά, κάτι που έχει να γίνει πάρα πολύ καιρό στην αγορά, επιβεβαιώνοντας ότι ο Μάιος είναι μήνας κατοχύρωσης κερδών, ενώ χθες ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σε νέα χαμηλά ενάμιση μήνα, «ακυρώνοντας» εντελώς την άνοδο του Απριλίου.
Ζητούμενο στην αγορά είναι να μη χαθούν (και) τα επίπεδα των 720 μονάδων, καθώς μετά θα χαλούσε σημαντικά η τεχνική εικόνα αλλά κυρίως θα πλήττονταν η ψυχολογία των επενδυτών, δεδομένου ότι ο Γ.Δ. θα πλησίαζε το όριο των 700 μονάδων. Χθες είχαμε χαμηλό στις 721,91 μονάδες με κλείσιμο οριακά υψηλότερα, ενώ και σήμερα το χαμηλό ημέρας ήταν στις 721,93 μονάδες.
Τελικώς, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 726,51 μονάδες με άνοδο 0,50%, έχοντας υψηλό ημέρας στις 733,58 μονάδες, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 66,91 εκατ. ευρώ, με πάνω από το ήμισυ αυτής, ήτοι 34,22 εκατ. ευρώ να διακινούνται στον τραπεζικό κλάδο.
Στον κλάδο, για άλλη μια συνεδρίαση δέσποσε η Εθνική έχοντας τζίρο 15,91% (μακράν ο μεγαλύτερος στην αγορά) με όγκο 7,52 εκατ. τεμάχια και κλείσιμο στα 2,1120 ευρώ, που είναι νέα υψηλά 8μήνου, καθώς σ'' αυτά τα επίπεδα είχε να βρεθεί από τις αρχές Σεπτεμβρίου 2018.
Παράλληλα, η Εθνική πέρασε ξανά πρώτη σε κεφαλαιοποίηση τράπεζα, ξεπερνώντας την Alpha Bank μετά από... χρόνια και είναι ξανά η leader του κλάδου. Η ΕΤΕ αποτιμάται πλέον στα 1,93 δισ. ευρώ και στην 7η θέση των αποτιμήσεων του Χ.Α., ξεπερνώντας την Alpha Bank (-0,16%) που έμεινε στα 1,88 δισ. ευρώ.
H Εθνική βρίσκεται σε δημιουργική κινητικότητα καθώς σήμερα είχε το investment day στο Λονδίνο όπου παρουσιάστηκαν τα φιλόδοξα σχέδια για το δραστικό περιορισμό των κόκκινων δανείων και των υπολοίπων «τοξικών».
Με κεντρικό άξονα τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) στο 5%, τη συνολική μείωση των δαπανών κατά 125 εκατ. ευρώ, την αύξηση των κερδών και την επιστροφή στις αγορές, η ΕΤΕ ανακοίνωσε σήμερα στους επενδυτές ένα φιλόδοξο στρατηγικό σχέδιο για την περίοδο 2019-2022.
Κατά τα λοιπά, καλή κίνηση από πλευράς μη τραπεζικών μετοχών έκαναν τίτλοι όπως ΑΔΜΗΕ +3,46%, Τιτάν +1,42%, Motor Oil +1,12%, ΕΛΠΕ +1,05%, Ελλάκτωρ +1,20% και Τέρνα Ενεργειακή +1,06%. Υποχώρησαν άνω του 1% μόνο οι Aegean Airlines, ΓΕΚ Τέρνα και ΕΧΑΕ, ενώ μικρές απώλειες είχαν οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Viohalco και Σαράντης.
Στο χώρο του Mid Cap η τελική εικόνα ήταν μεικτή παρά το θετικό ξεκίνημα, ενώ καμιά μετοχή δεν ξεχώρισε ιδιαίτερα. Κέρδη άνω του 1% είχαν οι Τεχνική Ολυμπιακή, Intralot και Κλουκίνας Λάππας, ενώ υποχώρησαν οι Κρι Κρι (-3,03%) και Intracom Holdings (-1,40%).
Τίποτα ιδιαίτερο στην ευρύτερη αγορά, όπου πιέστηκα τίτλοι όπως Trastor, CPI, Επίλεκτος, Frigoglass, Δρομέας, Lavipharm, Ελινόιλ, Μουζάκης, Intercontinental, Briq Properties, ANEK, Newsphone, Profile και Ευρωπαϊκή Πίστη. Στο σύνολο της αγοράς, 58 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 39 που υποχώρησαν.