Το χρηματιστήριο Αθηνών υποδέχθηκε τον πρώτο γύρο τον εκλογών στην Ελλάδα με κάτι παραπάνω από άκρατο ενθουσιασμό, με τζίρο 363 εκατ. ευρώ και άνοδο άνω του 6%, στις 1201 μονάδες, επίπεδα που είχε αποχαιρετήσει από το 2014.
Οι τράπεζες ήταν από τους μεγάλους κερδισμένους, καθώς η πολιτική σταθερότητα «ανοίγει» τον δρόμο για την επενδυτική βαθμίδα, αλλά και την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Από τους μεγάλους κερδισμένους και ο τίτλος της ΔΕΗ - γλυτώνει μια πιθανή «κρατικοποίηση»- τα ΕΧΑΕ, καθώς προεξοφλούν ότι οι τζίροι μετά την επενδυτική βαθμίδα θα αναζωογονηθούν σε μόνιμη βάση, αλλά και πολλοί άλλοι τίτλοι όπως η Μυτιληναίος η οποία άγγιξε τα 4 δις κεφαλαιοποίηση κ.α.
Δυνατή εικόνα είχαμε και από την αγορά των ομολόγων, με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς τίτλου να περιορίζεται στο 3,833%, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Δεκέμβριο κα τα spreads - απόκλιση σε σχέση με τη γερμανική απόδοση - να αναδιπλώνονται προς την περιοχή των 140 μονάδων βάσης.
Η αντίδραση της αγοράς είναι λογική αν σκεφτεί κανείς ότι εν κατακλείδι υλοποιήθηκε ένα από τα πιο πιθανά σενάρια που είχαμε παρουσιάσει το Σαββατοκύριακο, στην καλύτερη του όμως δυνατή εκδοχή.
Το πρώτο κόμμα λόγω ισχυρού ποσοστού – η ΝΔ άγγιξε σχεδόν το 41% των ψήφων, απέχοντας μόλις μερικές έδρες από την απόλυτη πλειοψηφία - θέλησε όπως ήταν και το λογικό να επωφεληθεί από το γεγονός ότι ο δεύτερος γύρος θα γίνει με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής και θα το οδηγήσει πιθανότατα σε μια δυνατή αυτοδυναμία.(σ.σ: O δεύτερος γύρος θα πραγματοποιηθεί βάσει του εκλογικού νόμου που επαναφέρει το μπόνους για το κόμμα που συγκεντρώνει την πλειοψηφία, το οποίο ξεκινά από τις 20 έδρες εφόσον ξεπεράσει σε ποσοστό το 25% και αυξάνεται κατά μία έδρα για κάθε επιπλέον 0,5%, με ανώτατο αριθμό τις 50 έδρες).
Όχι ότι δεν υπάρχει αντίλογος στο σενάριο μιας εξαιρετικά δυνατής αυτοδυναμίας.
Βλέπετε, η ΝΔ κατέκτησε σε αυτές τις εκλογές 146 έδρες γιατί μπήκαν 5 κόμματα στη βουλή. Το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό προφανώς αν είχαν μπει περισσότερα κόμματα.
Σε αυτόν τον γύρο τρία κόμματα άθροισαν 500.000 ψήφους με συνολικό ποσοστό 8%: H Νίκη με 2,9%, η Πλεύση Ελευθερίας με 2,9% επίσης και το Μέρα25 με 2,5%. Αν κάποιο από αυτά τα τρία κόμματα που είναι στο όριο καταφέρει να μπει στη βουλή εξασφαλίζοντας το 3%, προφανώς θα αλλάξουν οι ισορροπίες καθώς θα «ροκανιστούν» οι έδρες των πρώτων.
Το σενάριο αυτό δεν είναι απίθανο, καθώς ένα ποσοστό των ψηφοφόρων με τη σκέψη ότι θα προκύψει στον δεύτερο γύρο ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση, πιθανότατα να θελήσει να «βοηθήσει» και τα μικρότερα κόμματα, προκειμένου να υπάρχει πολυφωνία στη βουλή.
Πόσο δραματική όμως μπορεί να είναι μια τέτοια εξέλιξη, η οποία προϋποθέτει άλλωστε πολύ μικρή συσπείρωση των ψηφοφόρων του πρώτου κόμματος στον β΄εκλογικό γύρο;
Οι εκτιμήσεις για την επενδυτική βαθμίδα
Αυτό που έχει αρχίσει να προεξοφλεί η ελληνική αγορά μετά το εκλογικό αποτέλεσμα του πρώτου εκλογικού γύρου σύμφωνα με τους αναλυτές είναι ότι μέσα στο 2023 η χώρα θα έχει αποκαταστήσει την επενδυτική της βαθμίδα.
Ως στήλη θα προσθέταμε ότι αυτό που προεξοφλεί η κάθετη άνοδος του Χρηματιστηρίου Αθηνών και φυσικά η παράλληλη βουτιά στις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων είναι η τάχιστη αποκαταστάση της επενδυτικής βαθμίδας, εξέλιξη που θα διευρύνει την επενδυτική βάση και κατ’ επέκταση θα μας οδηγήσει σε περαιτέρω αποκλιμάκωση του κόστους χρηματοδότησης τόσο του ελληνικού κράτους, όσο και των εγχώριων επιχειρήσεων.
Βέβαια, οι περισσότερες εκτιμήσεις και δηλώσεις χρησιμοποιούν... ηπιότερες εκφράσεις. Για παράδειγμα η Moody’s δήλωσε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής «αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα μιας νέας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, γεγονός που κρίνεται ως credit positive».
Η Teneo Intelligence, μέσω του σχολιασμού του κ. Πίκολι, «βλέπει» την επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα πριν τα τέλη του 2023: «Η Νέα Δημοκρατία θεωρείται μεταρρυθμιστικό κόμμα μεταξύ των επενδυτών και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι πλέον πιο ευοίωνες από ποτέ καθώς υπάρχει πολιτική σταθερότητα».
Πριν τα τέλη του 2023 εκτιμά και το Βloomberg την εξασφάλιση της επενδυτικής βαθμίδας για τη χώρα μας, προσθέτοντας ότι «...Εάν και μια τέτοια αναβάθμιση είναι εν πολλοίς προεξοφλημένη από τους επενδυτές, θα συνιστά μια σημαντική στιγμή για τη χώρα, καθώς το στίγμα του 2010 θα εξαφανιστεί».(σ.σ: Η Ελλάδα απώλεσε το investment grade στα τέλη του 2010).
Μετά όμως τα αποτελέσματα του πρώτου εκλογικού γύρου και όσα προδιαγράφουν για τον δεύτερο, γιατί να αποκλείσουμε μια μεγάλη έκπληξη κατά την πρώτη ευκαιρία αναβάθμισης της Ελλάδας στις 9 Ιουνίου, ημερομηνία κατά την οποία η Fitch θα κληθεί να επικαιροποιήσει την αξιολόγηση της;
Τα επίσημα «ραντεβού» της επενδυτικής βαθμίδας
Μέχρι τα τέλη του έτους υπάρχουν έξι κρίσιμα «ραντεβού» με τους οίκους αξιολόγησης.
Το πρώτο είναι στις 9 Ιουνίου από την Fitch, ενώ στις 4 Αυγούστου αναμένεται η νέα αξιολόγηση από τη Scope. Ο φθινοπωρινός κύκλος ξεκινά στις 8 Σεπτεμβρίου από την DBRS. Στις 15 Σεπτεμβρίου έχουμε τη δεύτερη αξιολόγηση από τη Moody’s. Στις 20 Οκτωβρίου θα γίνει η δεύτερη αξιολόγηση από τον οίκο Standad & Poor’s και στις 2 Δεκεμβρίου η δεύτερη αξιολόγηση από τη Fitch.
Οι παράγοντες που λαμβάνουν υπόψη οι οίκοι αξιολόγησης είναι διαρθρωτικοί, μακροοικονομικοί, δημοσιονομικοί και φυσικά η πολιτική σταθερότητα και το εξωτερικό ισοζύγιο.
Το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής μας υποδεικνύει ότι από Ιούνιο θα έχουμε αυτοδυναμία μιας κυβέρνησης που όχι μόνο έχει αποδείξει τη φιλοεπενδυτική και μεταρρυθμιστική της διάθεση, αλλά επιτάχυνε τριπλασιάζοντας φέτος τις δαπάνες σε κονδύλια της ΕΕ.
Επιπλέον υπενθυμίζουμε ότι
- η Ελλάδα μια περίοδο κάθετης αύξησης των επιτοκίων, βρίσκεται σε εξαιρετικά πλεονεκτική θέση έναντι των Ευρωπαίων εταίρων της αλλά και πολλών άλλων οικονομιών, γιατί το χρέος της βρίσκεται κυρίως στα χέρια του επίσημου τομέα και εξυπηρετείται με μεσοσταθμικά επιτόκια πέριξ του 1,5%. Επιπλέον όπως έχουμε εξηγήσει ο πληθωρισμός «ροκανίζει» το χρέος. (σ.σ: περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ),
- οι εξαγωγές ενισχύονται συνεχώς και επιπλέον χάρη στον επανασχεδιασμό των ενεργειακών εφοδιαστικών αλυσίδων μετά τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, η χώρα μας έχει αποκτήσει νέα βαρύτητα στον ενεργειακό χάρτη,
- ο τουριστικός κλάδος, η «βαριά βιομηχανία» της χώρας μας, δείχνει ότι θα σημειώσει νέο ρεκόρ. Σύμφωνα με τα στοιχεία από το «Ελευθέριος Βενιζέλος», η συνολική επιβατική κίνηση τον Απρίλιο έφτασε τα 2,14 εκατ. επιβάτες, αυξημένη κατά 29,8% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2022. Επίσης τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2023 η διεθνής επιβατική κίνηση στο «Ελ.Βενιζέλος» αυξήθηκε κατά 54,7% σε σχέση με το 2022 και 3,4% συγκριτικά με το 2019, που αποτελεί και την χρονιά ρεκόρ όσον αφορά τις επιδόσεις του ελληνικού τουριστικού κλάδου.
- ο ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου σε σχέση με τις αποσβέσεις επιτέλους και μετά από πολλά χρόνια έχει περάσει σε θετικό έδαφος,
- οι επενδύσεις κατευθύνονται πλέον σε εκείνους τους τομείς της οικονομίας που ενισχύουν τον παραγωγικό ιστό της χώρας.(Το 2009 δανειζόμασταν για να επενδύσουμε σε σπίτια, το 2021 το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων κατευθύνθηκε σε μεταλλικά προϊόντα και μηχανήματα).
Ακόμα λοιπόν και αν η Fitch δεν εκμεταλλευτεί την ευκαιρία να αναβαθμίσει πρώτη το αξιόχρεο της χώρας μας στις 9 Ιουνίου, πολύ πιθανόν να έχουμε μια αναβάθμιση από τους επενδυτικούς οίκους πολύ πριν τα επόμενα επίσημα προγραμματισμένα ραντεβού.
(σ.σ:Περισσότερα για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μπορείτε να διαβάσετε εδώ, εδώ και εδώ).
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά,συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.