Η αισιοδοξία ότι τα εμβόλια είναι θέμα χρόνου να επαναφέρουν την οικονομία στις υψηλές επιδόσεις της και μάλιστα αυτή τη φορά χωρίς το βαρίδι μιας ιδιάζουσας εμπορικής πολιτικής από τις ΗΠΑ, έχει οδηγήσει μια μεγάλη μερίδα επενδυτών πίσω από το ράλι των μετοχών, είτε μέσω της αγοράς μετοχών, είτε μέσω αμοιβαίων, είτε μέσω διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων, τα επονομαζόμενα ETFs.
Μπορεί τα αμοιβαία κεφάλαια να εξακολουθούν να ηγούνται με περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση ύψους 21 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, έναντι 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για τα ETFs, εντούτοις τα ETFs συνεχίζουν χρόνο με το χρόνο την ανοδική τους πορεία με τους περισσότερους διαχειριστές να εκτιμούν ότι θα φτάσουν τα 10 τρισεκατομμύρια δολάρια σε υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία τα επόμενα χρόνια. Ως εκ τούτου, οι εισροές και οι εκροές των ETFs βοηθούν στην εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων για τους επενδυτές.
Ρεκόρ εισροών και κεφαλαίων
Ένα από αυτά τα συμπεράσματα λοιπόν είναι ότι τα μετοχικά ΕTFs σημειώνουν ρεκόρ εισροών. Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα της περσινής χρονιάς και σύμφωνα με το site ETF.COM, οι εισροές στα ETFs ανέρχονταν στα 246 δισ. δολάρια. Φέτος πάνω από 400 δισ. δολάρια έχουν εισέλθει στον κλάδο! Σε συνδυασμό με την άνοδο των αποτιμήσεων, την περασμένη εβδομάδα ο κλάδος των Exchange Traded Funds ξεπέρασε τα 5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση.
Οι πέντε πρώτοι πρωταγωνιστές όσον αφορά τις εισροές είναι τα ETFs SPY, VTI, HYG, IWM και VXUS. O παρακάτω πίνακας περιλαμβάνει και τα υπόλοιπα 5 ETFs που συμπληρώνουν την 10αδα.
Πηγή: ETF.COM
Το στοίχημα είναι το εξής: Tα κέρδη για τους ηγέτες της αγοράς όπως η τεχνολογία θα παραμείνουν ισχυρά το 2021, αλλά λόγω των εμβολίων, στο παιχνίδι εισέρχονται πλέον και οι ταλαιπωρημένοι τομείς όπως οι οι τράπεζες, οι βιομηχανίες και οι κλάδοι της αναψυχής, για τους οποίους αναμένεται μια ισχυρή ανάκαμψη το 2021. Η αγορά στην ουσία ποντάρει ότι τα κέρδη στους κλάδους αυτούς θα επιστρέψουν στα επίπεδα του 2019.
Στον αντίποδα της ισχυρής αισιοδοξίας για τους χαμένους του 2020, είναι τα ομόλογα του Δημοσίου και του χρυσού, με ανάλογο αντικατοπτρισμό και στην αγορά των ETFs, με τα QQQ, GLD, TLT και IEF να σημειώνουν τον Νοέμβριο τις μεγαλύτερες εκροές.
Δώστε βάση στις εκροές των δύο τελευταίων ETFs και συνδυάστε τις με τις δηλώσεις πολλών διαχειριστών όσον αφορά τον προβληματισμό τους κατά πόσο πρέπει να επιμείνουν στην κλασική αναλογία 60-40 μετοχών/ομολόγων στα χαρτοφυλάκια τους, μια περίοδο συγκινητικών αποδόσεων για τις μετοχές και εξαιρετικά χαμηλών αποδόσεων για τα ομόλογα, ειδικά για εκείνα της υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης.
Η αλήθεια είναι ότι πολλοί διαχειριστές τον τελευταίο καιρό πρέπει να αντιμετωπίζουν την «μουρμούρα» μιας σημαντικής μερίδας πελατών για τις χαμηλές αποδόσεις των ομολόγων.
Το γεγονός αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε έναν σημαντικό τροφοδότη της ανόδου των μετοχών εκ νέου, με την αντίθετη πορεία φυσικά των ομολογιακών τίτλων. Αν η τάση αυτή που «αχνοφαίνεται» εξελιχθεί, θα αλλάξει πολλές ισορροπίες και αυτό κατά την άποψη της στήλης δεν είναι σίγουρο ότι θα αποδειχθεί θετική εξέλιξη για τις ισορροπίες στον κόσμο των αγορών μακροπρόθεσμα.
Αφήνοντας τον παραπάνω προβληματισμό σαν τροφή για σκέψη, ας δούμε άλλον έναν πίνακα με τους πρωταγωνιστές των αποδόσεων στα ETFs από την αρχή του έτους μέχρι και σήμερα. Ποιός κλάδος παρατηρείτε ότι ηγείται;
Πηγή: ETF.COM
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.