Η μεγάλη πτώση στην τιμή του αργού πετρελαίου,μετά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας να αποχωρήσουν από την συμφωνία μείωσης της παραγωγής μονοπωλεί τις οικονομικές ειδήσεις, και δικαίως.
Οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για ένα είδος πολέμου μεταξύ των βασικών παραγωγών πετρελαίου. Από την μία μεριά βρίσκονται η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία (χωρίς να ενεργούν από κοινού) και από την άλλη οι Αμερικανοί παραγωγοί σχιστολιθικού πετρελαίου, ενώ στην μέση βρίσκονται σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι. Η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία θα ήθελαν πολύ να βγάλουν από το παιχνίδι τους Αμερικανούς, οι οποίοι κερδίζουν συνεχώς μερίδιο αγοράς, καθώς δεν δεσμεύονται από τις συμφωνίες περικοπής της παραγωγής που οργανώνει ο ΟΠΕΚ (και τα τελευταία τρία χρόνια τηρεί σε μεγάλο βαθμό και η Ρωσία) και τις εκμεταλλεύονται πουλώντας όλο και μεγαλύτερες ποσότητες κρατώντας τελικά ψηλά την προσφορά.
Δεν είναι καθόλου εύκολο να προβλέψει κανείς τον νικητή, και δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα υπάρχει νικητής. Όσο και αν φαίνεται παράδοξο, ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος κανενός από τους βασικούς πρωταγωνιστές. Η Σαουδική Αραβία δεν μπορεί να αντέξει για πολύ τις χαμηλές τιμές, παρά το χαμηλό κόστος παραγωγής. Έμπειροι παρατηρητές της αγοράς εκτιμούν ότι ο προϋπολογισμός της χώρας είναι ελλειμματικόςμε τιμές κάτω από 75 δολάρια/βαρέλι και οποιαδήποτε περικοπή δαπανών μπορεί να προκαλέσει κοινωνική αναταραχή και πιθανή αμφισβήτηση της ηγεσίας της χώρας. Τα ίδια περίπου ισχύουν και για τις υπόλοιπες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες, της Ρωσίας συμπεριλαμβανομένης.
Για να πετύχει το ρίσκο που παίρνουν οι δύο χώρες με την απόφασή τους,θα πρέπει μέσα στους επόμενους λίγους μήνες να δούμε Αμερικανούς παραγωγούς να αποχωρούν από την αγορά, καθώς θα πωλούν πλέον με ζημίες και πολλοί από αυτούς έχουν και μεγάλες δανειακές υποχρεώσεις. Αν αυτό δεν γίνει και ταυτόχρονα η ζήτηση αργήσει να επανέλθει στα κανονικά επίπεδα, τότε η προσφορά θα γίνει τόσο μεγάλη που η αγορά κυριολεκτικά θα πλημμυρίσει και οι τιμές θα πέσουν ακόμα πιο χαμηλά, ίσως και κάτω από 20 δολάρια/βαρέλι.Μία τέτοια εξέλιξη θα αποδυναμώσει τελικά τους Αμερικανούς αλλά ταυτόχρονα θα προκαλέσει τέτοιες απώλειες σε όλες τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες που δεν θα είναι εύκολο να καλυφθούν από την άνοδο της τιμής που νομοτελειακά θα έρθει μετά από όλα αυτά.
Το βέβαιο είναι ότι όσο κρατήσει αυτός ο «πόλεμος» κερδισμένοι θα είναι οι καταναλωτές πετρελαίου, μικροί και μεγάλοι και αυτό μπορεί να αποτελέσει μία έμμεση τόνωση της παγκόσμιας οικονομίας. Χαμένες θα είναι, πέρα από τους παραγωγούς, και οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες που θα δουν τα κέρδη τους να ελαττώνονται ή ακόμα και να εξανεμίζονται όπως και οι μέτοχοί τους που ίσως δουν τα μερίσματα να μειώνονται δραστικά. Και μία παράπλευρη απώλεια: η μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής αφού στο φθηνό πετρέλαιο δεν είναι καθόλου εύκολο να αντισταθείς.