Γιατί ο σκεπτικισμός «περικυκλώνει» τις ευρωπαϊκές μετοχές παρά το ράλι του $1 τρισ.
Shutterstock
Shutterstock

Γιατί ο σκεπτικισμός «περικυκλώνει» τις ευρωπαϊκές μετοχές παρά το ράλι του $1 τρισ.

Παρά την προοπτική έναρξης συνομιλιών για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, τα ερωτηματικά  για το πόσο ακόμη μπορεί να διαρκέσει η κούρσα των ευρωπαϊκών μετοχών έχουν αρχίσει να συσσωρεύονται. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 καταγράφει άνοδο 8% μέχρι στιγμής φέτος, καλύτερη απόδοση από τον S&P500 στη Wall Street που κερδίζει λιγότερο από 3%.

Ο κύριος λόγος για την υπεραπόδοση των ευρωπαϊκών μετοχών ήταν το πειστικό επιχείρημα ότι ήταν φτηνές, ότι τα επιτόκια στην Ευρώπη θα πέσουν περισσότερο από τα αμερικανικά και ότι τα κέρδη των εταιρειών δεν πηγαίνουν άσχημα.

Ωστόσο, ο σκεπτικισμός πηγάζει από το ότι η οικονομία της Ευρώπης δεν έχει τη δυναμική που χρειάζεται για να διατηρηθεί η ανοδική τάση. Στους κύκλους των θεσμικών επενδυτών ο φόβος μήπως χάσουν την άνοδο της αγοράς, το λεγόμενο FOMO (fear of missing out), μπορεί να τροφοδοτήσει την ανοδική τάση για λίγο ακόμη αλλά το πιθανότερο είναι ότι η κούρσα θα μείνει από καύσιμα. Ήδη, το ράλι έχει προσθέσει πάνω από $1 τρισ. στην κεφαλαιοποίηση του STOXX 600. Ο δείκτης είχε το καλύτερο ξεκίνημα της χρονιάς σε σύγκριση με τον S&P500 της τελευταίας 25ετίας.  

Η ανοδική πορεία των ευρωπαϊκών μετοχών μπορεί να συνεχιστεί για μερικές εβδομάδες ή μήνες αλλά το να ποντάρει κανείς σε υπεραπόδοση της Ευρώπης σε σχέση με την αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά είναι παρατραβηγμένο. 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει προειδοποιήσει ότι η πρόβλεψη της για ανάπτυξη 1,1% φέτος μπορεί να μειωθεί ενώ, αντίθετα, αρκετοί strategists εκτιμούν ότι η πρόβλεψη της Fed ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,1% μπορεί τελικά να αναθεωρηθεί υψηλότερα.

Στην Pictet θεωρούν ότι οι ροές στις ευρωπαϊκές μετοχές ήταν κινήσεις τακτικής και ότι ακόμη και αν ο πόλεμος στην Ουκρανία τελειώσει, το ράλι ανακούφισης πιθανότατα δεν θα διαρκέσει περισσότερο από μερικές εβδομάδες.

Υπάρχει το ρίσκο, οι υψηλές αποδόσεις που προσφέρουν τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα να απορροφήσουν κεφάλαια από τις ευρωπαϊκές μετοχές προς την αγορά ομολόγων των ΗΠΑ. Η απόδοση του 10ετους αμερικανικού ομολόγου προσφέρει 4,60%, την υψηλότερη ανάμεσα στις οικονομίες του G10.

H απόδοση αυτή μπορεί να γίνει ελκυστικότερη τους επόμενους μήνες αν οι πολιτικές της κυβέρνησης Τραμπ αναθερμάνουν τον πληθωρισμό και εμποδίσουν τη Fed από το να μειώσει περισσότερο το κόστος χρήματος.

Ένας από τους λόγους που η Ευρώπη βγήκε μπροστά από τις άλλες χρηματιστηριακές αγορές ήταν γιατί θεωρήθηκε ως ένα φτηνό καταφύγιο όταν οι μετοχές τεχνολογίας διόρθωναν τον Ιανουάριο, εκτιμούν οι strategist της State Street Global Markets, σύμφωνα με το Bloomberg.

Στην UBS εκτιμούν ότι η υπεραπόδοση της Ευρώπης σε σχέση με τις ΗΠΑ μπορεί να συνεχιστεί σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα με καταλύτες μια πιθανή κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και χαμηλότερες τιμές ενέργειας.

Όμως, για να συνεχίσει την υπεραπόδοση της η ευρωπαϊκή χρηματιστηριακή αγορά μέχρι το τέλος της χρονιάς θα πρέπει όλα να πάνε σωστά, θεωρούν οι διαχειριστές στην Amundi.