Με αρνητικά πρόσημα ξεκίνησαν τη διαπραγμάτευση της Παρασκευής οι ευρωπαϊκές αγορές καθώς την αισιοδοξία των προηγούμενων ημερών κατά του κορονοϊού διαδέχεται η έντονη ανησυχία από τον αυξανόμενο αριθμό νέων κρουσμάτων και τις επιπτώσεις που αυτό συνεπάγεται για την οικονομία.
Στις 10:35 π.μ., ο γερμανικός DAX διαπραγματεύεται 0,23% χαμηλότερα, ο CAC 40 στη Γαλλία επίσης καταγράφει πτώση 0,13% ενώ ο FTSE 100 στο Ηνωμένο Βασίλειο σημειώνει απώλειες 0,73%.
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε την Πέμπτη ότι η οικονομία της ευρωζώνης αντιμετωπίζει ε ακόμη δύσκολες στιγμές παρά την ανακάλυψη του εμβολίου.
Οι επενδυτές αναμένουν σήμερα και την ανακοίνωση στοιχείων για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη το τρίτο τρίμηνο, με τις εκτιμήσεις να περιμένουν αύξηση του ΑΕΠ κατά 12,7% στη ζώνη του ευρώ και κατά 12,1% συνολικά στην ΕΕ, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν μετά από μια μη αναμενόμενη αύξηση στα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ. Τα αμερικανικά αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 4,28 εκατομμύρια βαρέλια, σε σύγκριση με την αναμενόμενη πτώση κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας την Πέμπτη.
Το συμβόλαιο του αργού διαπραγματεύεται 1,8% χαμηλότερα στα 40,39 δολάρια το βαρέλι, ενώ το συμβόλαιο του Brent σημειώνει πτώση 1,4% στα 42,94 δολάρια. Και τα δυο συμβόλαια εξακολουθούν όμως να είναι σχεδόν 9% πάνω την εβδομάδα μετά το ράλι που έκαναν με τα νέα του εμβολίου της Pfizer νωρίτερα την εβδομάδα.
Με πτώση έκλεισε το χρηματιστήριο στο Τόκιο, καθώς αρκετοί επενδυτές επέλεξαν να ρευστοποιήσουν μέρος των κερδών που εξασφάλισαν στις προηγούμενες οκτώ συναπτές συνεδριάσεις που ο δείκτης Nikkei κατέγραψε άνοδο.
Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 135,01 μονάδων (−0,53%), στις 25.385,87 μονάδες.
Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ο οποίος θεωρείται πιο ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με πτώση 23,01 μονάδων (–1,33%), στις 1.703,22 μονάδες.