Του Απόστολου Σκουμπούρη
Θεματική όσο και επιβλητική είναι η «επιστροφή» των χρηματιστηριακών αγορών διεθνώς, πιστοποιώντας – για πολλοστή φορά τους τελευταίους μήνες – ότι είναι πολύ... σκληρές για να πεθάνουν και η δυναμική του bull market εξαιρετικά δύσκολα να ανακοπεί. Η διεθνής ρευστότητα είναι τεράστια με τη μόχλευση να την πολλαπλασιάζει, ενώ πλέον, η παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία είναι υπερβολικά υπερδιογκωμένη για να αφεθεί να... κρεμάσει.
Οι δείκτες της Wall Street την Τετάρτη «γύρισαν» από σημαντικές απώλειες καλύπτοντας μεγάλη διαδρομή, ενώ χθες έκαναν σημαντικό ράλι ανάκαμψης, με τον Dow Jones να πλησιάζει πλέον ξανά τις 26.400 μονάδες, ο S&P 500 έκλεισε με ράλι +1,88%, ενώ ο Nasdaq με άνοδο 2,24% επανήλθε με θεαματικό τρόπο πάνω από τις 8.000 μονάδες και όχι μακριά από τα ιστορικά υψηλά του!
Παράλληλα, οι ευρωπαϊκές αγορές για δεύτερη συνεχή ημέρα έκλεισαν με άνοδο, φορτίζοντας όμως επιπλέον τη δυναμική αντίδρασης, με τον CAC 40 στο Παρίσι να ενισχύεται κατά 2,31%, τον DAX στη Φρανκφούρτη να κερδίζει 1,68%, τον FTSE 100 στο Λονδίνο +1,21%, ενώ ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με ράλι +1,66%!
Παράλληλα, σημαντικά κέρδη είχαν και οι αγορές του ευρωπαϊκού νότου, με τον ιταλικό FTSE MIB να ενισχύεται κατά 1,47% και τον ισπανικό IBEX 35 κατά 1,41%.
Εντός αυτών των συνθηκών, το ελληνικό χρηματιστήριο που έχει χειρότερη έναντι των ευρωπαϊκών αγορών πορεία το μήνα Αύγουστο, χθες έβγαλε την πρώτη θετική συνεδρίαση στο μήνα, χωρίς όμως μεγάλη δυναμική και με εμφανή τα σημάδια ανασφάλειας από τη διόρθωση που είχε προηγηθεί.
Μετά από ένα 7μηνο ράλι που έδωσε εξαιρετικά κέρδη, είναι εύλογο να υπάρχουν «φωνές» για ουσιαστικότερη διόρθωση στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο είχε να δει από το 2012 τέτοιο μηνιαίο ανοδικό σερί. Παράλληλα, το +46% του Γ.Δ. το πρώτο 7μηνο και το +88% στις τράπεζες, κατέστησε το Χ.Α. στην κορυφή των αγορών παγκοσμίως, άρα υπάρχουν θεμιτοί λόγοι τώρα αρκετοί να «κλειδώνουν» κερδισμένη ρευστότητα.
Χθες λοιπόν είχαμε μια – όχι πειστική - αντίδραση άμυνας και αυτοσυντήρησης καθώς η αγορά κρέμασε κινδυνεύοντας να χάσει και τις 830 μονάδες, κάτι που θα άλλαζε τα δεδομένα σε τεχνικό επίπεδο και ίσως ακύρωνε ένα σημαντικό μέρος της πρόσφατης κίνησης.
Θυμίζουμε πως πριν τη χθεσινή συνεδρίαση ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης είχε θέσει ως «πάτο» και σημείο στήριξης τις 831 μονάδες, καθώς πιθανή διάσπασή τους θα μπορούσε να «λύσει» αναστολές των short και να οδηγήσει προς τις 803 μονάδες!
Χθες λοιπόν, επιβεβαιώνοντας ότι τα τεχνικά δεδομένα παίζουν σημαντικότατο ρόλο, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. είχε χαμηλό ημέρας στις 831,74 μονάδες όταν έχανε 0,69%, όμως – έχοντας συνολική διακύμανση 19 μονάδων (με υψηλό στις 850,31 μονάδες +1,52%), έκλεισε την ημέρα στις 846,80 μονάδες με άνοδο 1,10%.
Πλέον, με φόντο τη βελτίωση της εικόνας των διεθνών αγορών, το Χ.Α. έχει όλα τα φόντα να συνεχίσει και σήμερα την αντίδρασή του, σε μια προσπάθεια να προσεγγίσει εκ νέου την ευρύτερη περιοχή των 850 – 860 μονάδων.
Ένα... παρήγορο στοιχείο είναι ότι – παρά τις ημέρες Αυγούστου – η αγορά κρατάει τζίρους που πολλά χρόνια έχουν να πραγματοποιηθούν σε τέτοιο μήνα κατ'' εξοχήν εορταστικής ραστώνης. Χθες η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 63,62 εκατ. ευρώ με τα 7,08 ευρώ σε πακέτα του ΟΤΕ, την Τετάρτη ο τζίρος ήταν στα 60,12 εκατ. ευρώ, την Τρίτη στα 70,59 εκατ. ευρώ, τη Δευτέρα 87,16 εκατ. ευρώ ενώ την περασμένη Παρασκευή 80,5 εκατ. ευρώ. Επιδόσεις, ασφαλώς πολύ μεγάλες για τέτοιο μήνα.
Ένα άλλο λίαν θετικό στοιχείο της χθεσινής συνεδρίασης ήταν ότι η πλειονότητα των μετοχών του FTSE 25 έκλεισε στο υψηλό ημέρας, ενώ παρά τη μεγάλη πτώση του πρώτου 5ώρου, οριακά αρνητικά έκλεισαν μόνο πέντε τίτλοι ήτοι οι Coca Cola HBC, Εθνική, Aegean Airlines, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ. Και όλα αυτά, παρ'' ότι οι απώλειες σε κάποιες περιπτώσεις είχαν ξεπεράσει το 3% στο μέσο της συνεδρίασης.
Μένει να δούμε πως θα κινηθεί σήμερα η αγορά, κατά πόσο έχει ολοκληρωθεί η διόρθωση και η προσφορά τίτλων και αν υπάρχουν άμεσα δυνάμεις για καλύτερη αντίδραση, ανασύνταξη και επανέλεγχο της ευρύτερης ζώνης των 850 – 860 μονάδων. Πάντως, τα συμφραζόμενα διαμορφώνονται υπέρ των long, τουλάχιστον για σήμερα.