Τα σχόλια του επικεφαλής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας απογοήτευσαν τη χρηματιστηριακή αγορά την Πέμπτη με τον δείκτη Nasdaq να χάνει έδαφος για να βρεθεί 10% χαμηλότερα από το υψηλό του Φεβρουαρίου ενώ η απόδοση του 10ετους ομολόγου ΗΠΑ σκαρφάλωσε πάλι στο 1,53%.
Με τη Wall Street ανήσυχη με την ανοδική πορεία των αποδόσεων στα ομόλογα, ο Jerome Powell, επικεφαλής της Fed, δεν έδωσε στην αγορά αυτό που περίμενε να ακούσει, δεν αναφέρθηκε σε αλλαγές του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ώστε να φρενάρει την άνοδο του κόστους δανεισμού. Παρά την άνοδο, η απόδοση του 10ετους κρατήθηκε κάτω από το 1,61% που ήταν το υψηλό της τελευταίας εβδομάδας.
Η αγορά περίμενε ότι η κεντρική τράπεζα θα έδινε σήμα ότι είναι έτοιμη να αυξήσει τις αγορές μακροχρόνιων ομολόγων για να συμπιέσει τα επιτόκια χαμηλότερα.
Η απόφαση του Powell να μην αναφερθεί στο ζήτημα αυτό ερμηνεύθηκε από την αγορά ως ένδειξη οτι οι αποδόσεις μπορεί να κινηθούν υψηλότερα και η ανοδική κίνηση δεν άργησε να έρθει.
Την κίνηση των αποδόσεων ακολούθησε και ο δείκτης μεταβλητότητας VIX, το βαρόμετρο φόβου της χρηματιστηριακής αγοράς, που ανέβηκε στις 28,2 μονάδες.
Η πτώση του δείκτη Nasdaq έσβησε όλα τα φετινά του κέρδη και τον έφερε σε περιοχή διόρθωσης, που σημαίνει ότι έπεται συνέχεια προς τα κάτω. Πιο ανθεκτικοί έδειξαν οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 που έχουν υποχωρήσει γύρω στο 5% από το υψηλό του Φεβρουαρίου.
Οι μετοχές του κλάδου της τεχνολογίας που απαρτίζουν σε σημαντικό βαθμό τον δείκτη Nasdaq είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στην άνοδο των επιτοκίων. Με τις αποτιμήσεις τους σε ιστορικά υψηλά, βρέθηκαν υπό την πίεση πωλητών.
Παρόλο που ο επικεφαλής της Fed δήλωσε ότι η πρόσφατη άνοδος των αποδόσεων δεν ήταν αμελητέα και ότι του «τράβηξε την προσοχή» δεν τη θεώρησε «άτακτη κίνηση» η ικανή να σπρώξει τα μακροπρόθεσμα επιτόκια τόσο υψηλά ώστε να χρειαστεί η παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας για να τα συγκρατήσει.
Ένας τρόπος να το κάνει θα ήταν να τροποποιήσει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων των $120 δισ. ένα εργαλείο πολιτικής που έχει πάρει την ονομασία «Operation Twist».
Αυτό συμβαίνει όταν η κεντρική τράπεζα ρίχνει περισσότερο βάρος στις αγορές ομολόγων στο πιο μακρινό τμήμα της καμπύλης αποδόσεων. Η τακτική αυτή χρησιμοποιήθηκε τη δεκαετία του 1960 όταν η Fed πωλούσε βραχυπρόθεσμα ομόλογα για να αγοράσει πιο μακροχρόνια με σκοπό να βοηθήσει την οικονομία να βγει από την ύφεση.
Χρησιμοποιήθηκε και το 2011. Τότε, συγκρατώντας τις αποδόσεις στα βραχυπρόθεσμα ομόλογα με παρεμβατικά επιτόκια στο μηδέν, η Fed στράφηκε σε αγορές μακροχρόνιων ομολόγων για να ρίξει τις αποδόσεις τους.
Σύμφωνα με την ING, ανοδική πίεση στις αποδόσεις πιθανότατα θα προκύψει από τις δανειακές ανάγκες της κυβέρνησης των ΗΠΑ, που σημαίνει εκδόσεις χρέους ύψους $4 τρις φέτος. Η Fed αγοράζει $120 δισ. ομόλογα σε μηνιαία βάση.
Πάντως, ο Powell σε ομιλία του σε εκδήλωση της Wall Street Journal επανέλαβε τη δέσμευση του ότι θα διατηρήσει τη νομισματική πολιτική χαλαρή και ρέουσα μέχρις ότου υποχωρήσει σημαντικά η ανεργία.
Με τους εμβολιασμούς και το δημοσιονομικό πακέτο της αμερικανικής κυβέρνησης η κεντρική τράπεζα πιστεύει οτι θα σημειωθεί πρόοδος στο μέτωπο αυτό και στον στόχο της για πληθωρισμό στο 2%.
Οι αξιωματούχοι της Fed δεn βλέπουν την άνοδο των αποδόσεων σαν απειλή πληθωριστικών προσδοκιών αλλά σαν ένδειξη εμπιστοσύνης στις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας.