Πολύ ακριβά και με απώλειες σχεδόν διπλάσιες των υπολοίπων διεθνών αγορών «πληρώνει» το ελληνικό χρηματιστήριο την κρίση του κορονοϊού, βγάζοντας στην επιφάνεια όλα τα αρνητικά που διέπουν την αγορά, όπως την απουσία βάθους, την έλλειψη ικανού μπλοκ εγχώριων επενδυτών, αλλά και το περιφερειακό της προφίλ.
Η κρίση του κορονοϊού και ο πανικός των ρευστοποιήσεων σ’ όλα τα διεθνή χρηματιστήρια, έστειλε περιφερειακές και μικρές αγορές όπως το ελληνικό χρηματιστήριο στο καναβάτσο, οδηγώντας σε εξαιρετικά μεγάλες απώλειες και πλήρη ισοπέδωση αποτιμήσεων.
Παράλληλα, το Χ.Α. εξακολουθεί να πληρώνει την τραπεζοκεντική του μορφή, καθώς παρ’ ότι έχουν μείνει μόνο τέσσερις συστημικές τράπεζες, ο κλάδος εξακολουθεί να είναι οδηγός κατεύθυνσης και ναυαρχίδα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, τόσο στις θετικές περιόδους – όπως έγινε το 2019, όσο και στις αρνητικές, όπως η τωρινή.
Ο τραπεζικός κλάδος έχει κυριολεκτικά ισοπεδωθεί, συμπαρασύροντας όλη την αγορά σε ένα κρεσέντο ξεπουλήματος σαν να μην υπάρχει αύριο. Έτσι, την «πληρώνουν» και μετοχές εταιρειών με εξαιρετικά συμπαγείς ισολογισμούς, με άριστη μερισματική απόδοση, με καλά αποτελέσματα και διαχρονικά συνεπές management.
Βεβαίως, κανένας δεν πρέπει να ξεχνάει ότι και τα blue chips της πραγματικής οικονομίας ήταν σε υψηλά πολλών ετών ή και σε ιστορικά υψηλά έως πριν δύο μήνες, όταν η αγορά είδε τα υψηλά 5ετίας και τις 948 μονάδες που έκλεισε ο Γενικός Δείκτης την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου.
Σήμερα, 24 Μαρτίου, δηλαδή ακριβώς δύο μήνες μετά και ύστερα από μόλις 40 συνεδριάσεις, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί 45,92%, ο FTSE 25 χάνει 48,01%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχει ισοπεδωθεί καταγράφοντας απώλειες 69,59%!
Ασφαλώς, η χθεσινή συνεδρίαση ήταν ιδιάζουσα, καθώς λόγω της εμπλοκής του συστήματος ΟΑΣΗΣ η συνεδρίαση ξεκίνησε με τέσσερις και πλέον ώρες καθυστέρηση στις 14:45 μ.μ., με την ψυχολογία των επενδυτών ήδη να είναι στο ναδίρ λόγω της ευρύτερης ανησυχίας που κλιμάκωσε και η εικόνα των διεθνών αγορών.
Πρωτοφανής σε ταχύτητα εξαΰλωση τραπεζικών μετοχών
Δεν είναι τυχαίο ότι και οι τρεις κύριοι δείκτες της αγοράς, αλλά και η πλειονότητα των τίτλων του FTSE 25 και φυσικά των τραπεζών έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για την «ουρά» πωλήσεων τουλάχιστον στο ξεκίνημα της συνεδρίασης της Τρίτης.
Ο Γ.Δ. με το -7,58% χθες έχασε αυτά που κέρδισε την περασμένη Πέμπτη όταν είχε κάνει αντίδραση +7,78%. Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.230,10 μονάδες καταγράφοντας πτώση 8,22%, ενώ ο Mid Cap έκλεισε στις 713,37 μονάδες με απώλειες 8,30%!
Ο τραπεζικός δείκτης εξαϋλώθηκε σε ποσοστό 13,94% κλείνοντας στις 268,69 μονάδες, επίπεδα που φυσικά είναι νέα ιστορικά χαμηλά! Και όλα αυτά, για ένα δείκτη που στις 18 Νοεμβρίου 2019, δηλαδή μόλις πριν πέντε μήνες είχε βρεθεί στο υψηλό των 924,17 μονάδων, χάνοντας έκτοτε περί τα 2/3 της αξίας του!
Και για έναν δείκτη που από το 2015 έχουν γίνει δύο reverse split, ένα επί δέκα και ένα επί είκοσι, για να μην… μηδενίσει! Ο κλάδος έχει παραδοθεί στην ανησυχία και στις πανικόβλητες πωλήσεις των funds, έχοντας κινήσεις ακραίας περιφέρειας, σε πολλές από τις συνεδριάσεις του τελευταίου διαστήματος.
Και μόνο ότι η Alpha Bank (επί σειρά ετών πιο συντηρητική τραπεζική μετοχή) υποχώρησε σε ποσοστό 16% χθες, ευρισκόμενη στην κορυφή των απωλειών όλου του Large Cap δείχνει πολλά. Η Εθνική είχε απώλειες 14,69%, η Eurobank -13,79% και η Πειραιώς -7,40%.
Αποκαρδιωτική η εικόνα και στο χώρο των μετοχών της πραγματικής οικονομίας, όπου πτώση 14,47% είχε η Viohalco, -13,02% έχασε η ΔΕΗ, -12,84% η Ελλάκτωρ, -12,35% η Jumbo, -12,15% η Fourlis κ.ο.κ.
Στο μεσαίο χώρο και στον Mid Cap συντριπτικές απώλειες 19,97% είχε η Ικτίνος (τεράστια η εξάρτηση από την Κίνα), στο -17,09% η Κέκροπας, -15,94% η Autohellas (μεγάλη εξάρτηση από τον τουρισμό, ενώ η Aegean σταματά τις πτήσεις στο εξωτερικό έως τις 30 Απριλίου), AVAX, Ολυμπιακή Τεχνική, Cenergy Holdings, MIG, Intralot, Profile, ΟΛΘ και Intrakat.
Που οφείλεται η εμπλοκή στη χθεσινή συνεδρίαση
Στη δυσλειτουργία που εμφανίστηκε στο χειρισμό compo σειρών της αγοράς παραγώγων στη νέα έκδοση του συστήματος ΟΑΣΗΣ οφείλεται – σύμφωνα με την επίσημη θέση της ΕΧΑΕ – η χθεσινή εμπλοκή στο Χρηματιστήριο Αθηνών, που είχε ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση έναρξης της συνεδρίασης για περισσότερο από τέσσερις ώρες.
Στην ανακοίνωση που έβγαλε η ΕΧΑΕ το βράδυ της Δευτέρας, επισημαίνονταν πως υπήρξε δυσλειτουργία στην εσωτερική διαχείριση των παραγώγων, μετά τη λήξη των η υποκείμενων σειρών την Παρασκευή 20 Μαρτίου.
Πάντως, στη χθεσινή συνεδρίαση υπήρξε επιπλέον επιβάρυνση του συστήματος, καθώς ξεκίνησε η έναρξη υπολογισμού τριών νέων δεικτών (δείκτης μερισμάτων κ.λπ.), έλαβαν χώρα οι κινήσεις εταιρικού σχηματισμού της Eurobank (που «σπάει» σε τράπεζα και holding), ενώ έγινε και η έναρξη της αγοράς παραγώγων του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΧΑΕ, το πρόβλημα προέκυψε πριν την έναρξη της συνεδρίασης, οπότε δεν υπήρξε καμία επίπτωση όσον αφορά χειρισμούς συναλλαγών οι οποίες πραγματοποιήθηκαν.
Θυμίζουμε πως από την προηγούμενη Δευτέρα 16 Μαρτίου το ελληνικό χρηματιστήριο – λόγω της εμφάνισης περιστατικών κορονοϊού, μπήκε σε νέο καθεστώς λειτουργίας, με το 85% των εργαζομένων του να προσφέρουν υπηρεσίες από το σπίτι. Μένει να δούμε πως θα κυλήσει η σημερινή συνεδρίαση και αν θα υπάρξει «ρολάρισμα» και πλήρης αποκατάσταση όλων των λειτουργιών.