Του Απόστολου Σκουμπούρη
Απολύτως ρηχή και «κούφια» (και) η σημερινή συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς καταγράφεται νέα συρρίκνωση της αξίας συναλλαγών, κάτι που οδηγεί την αγορά σε… κρέμασμα χαμηλότερα, χωρίς αντιστάσεις και αναχώματα.
Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι οι ισχυροί έχουν ανακόψει τις πρωτοβουλίες τους στην αγορά και ο Οκτώβριος θα καταγραφεί ως ο μήνας επιστροφής στη… μετριότητα, στην έλλειψη ορατότητας και στη μιζέρια του πρώτου 4μήνου στο Χ.Α., πριν ξεκινήσει η αντίδραση από τα τέλη Απριλίου.
Η αγορά έχασε εξαιρετικά εύκολα την περασμένη εβδομάδα τις 760 και 750 μονάδες, ενώ σήμερα κινείται ήδη χαμηλότερα των 740 μονάδων, με ότι συνεπάγεται αυτό για τα τεχνικά δεδομένα.
Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έχει κατέλθει στις 737 μονάδες με πτώση 1,59% σε μια συνεδρίαση που η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται μόλις στα 18 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας ακόμη και τις ημέρες της εορταστικής ραστώνης του Αυγούστου.
Πρόκειται για μια προοδευτική μείωση της αξίας συναλλαγών που δείχνει ότι οι επενδυτές αποστασιοποιούνται από την αγορά, έως ότου διαφανούν καταλύτες και στοιχήματα που θα μπορούσαν να προσφέρουν κάποια ορατότητα.
Την περασμένη Παρασκευή η αξία συναλλαγών κατήλθε στα 32,29 εκατ. ευρώ και ήταν η μικρότερη των τελευταίων έντεκα συνεδριάσεων, ενώ ο μέσος τζίρος της περασμένης εβδομάδας κατήλθε στα 40,9 εκατ. ευρώ, πολύ μικρότερος από το μέσο ημερήσιο τζίρο του Σεπτέμβρη (71 εκατ. ευρώ), αλλά και μικρότερος από τη μέση επίδοση του Αυγούστου (41 εκατ. ευρώ)!
Μέσα σ' αυτό το κλίμα η αγορά δεν μπορεί να υποστηρίξει καμιά ανοδική αντίδραση αλλά ούτε μπορεί να «κριθεί» σοβαρά η εικόνα της, δεδομένου ότι οι συνεδριάσεις έχουν γίνει εξαιρετικά ρηχές, σε ανησυχητικό βαθμό.
Οι τράπεζες υποχωρούν σημαντικά έστω και αν οι όγκοι τους είναι πολύ μειωμένοι, μαρτυρώντας ότι δεν υπάρχουν καθόλου αγοραστές, ενώ πτωτικά κινούνται και σχεδόν όλα τα blue chips, τα οποία συμπαρασύρονται από τις τράπεζες.
Πιο αναλυτικά, η Alpha Bank υποχωρεί κατά 4,76%, η Εθνική -4,55%, η Πειραιώς -3,61%, η Eurobank -2,90% και η Attica Bank -5,45% με τους όγκους να είναι μειωμένους, όπως μειωμένοι ήταν και την περασμένη Παρασκευή που διακινήθηκαν συνολικά μόλις 20,1 εκατ. τεμάχια στον κλάδο.
Στο χώρο των μη τραπεζικών blue chips, ισχυρές πιέσεις δέχονται μετοχές όπως Fourlis -3,45%, Ελλάκτωρ -3,18%, ΔΕΗ -2,59%, Μυτιληναίος -2,11%, ΕΛΠΕ -1,40% ΓΕΚ Τέρνα -1,52%, Τιτάν -1,33%, Viohalco -1,35%, Folli Follie -1,35% κ.ο.κ.
Στον Mid Cap καταγράφεται επίσης πτώση, με τις μεγαλύτερες πιέσεις να τις δέχονται μετοχές όπως ΕΛΤΕΧ Άνεμος -4,11%, J&P Άβαξ -3,63%, MIG -2,08%, MLS -2,07%, Νηρέας -2,99%, Πλαίσιο -2,63% και Υγεία -1,43%.
Στην ευρύτερη αγορά η εικόνα είναι σαφώς υπέρ των πωλητών, καθώς μόνο 30 μετοχές ενισχύονται έναντι 70 που καταγράφουν απώλειες.
Στα αξιοσημείωτα της συνεδρίασης η προσπάθεια αντίδρασης για το δικαίωμα προτίμησης στην ΑΜΚ της Intrakat, μετά το μεγάλο ξεφόρτωμα που έγινε στην πρεμιέρα της διαπραγμάτευσης, την Παρασκευή.
Το δικαίωμα προτίμησης εισήλθε προς διαπραγμάτευση στα 1,91 ευρώ και τελικά έκλεισε με απώλειες 52,51% στα 0,907 ευρώ. Σήμερα, το δικαίωμα προτίμησης ενισχύεται σε ποσοστό 8,05% στα 0,98 ευρώ με 20.228 τεμάχια, όμως υπολείπεται περί το 45% από την τιμή εκκίνησης στο ταμπλό!
Εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση 5.079.526 δικαιώματα, τα οποία έως τις 31 Οκτωβρίου θα έχουν ελεύθερο ημερήσιο όριο διακύμανσης. Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίστηκε από την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου έως και την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου, ενώ η διαπραγμάτευση ορίστηκε έως τη λήξη της συνεδρίασης της 31ης Οκτωβρίου.