Οι προηγούμενες αποδόσεις δεν εξασφαλίζουν τις μελλοντικές, ωστόσο υπάρχουν συστηματικοί νικητές ακόμα και σε μια αγορά σαν την ελληνική. Παρατηρώντας τα ετήσια στατιστικά της Αγοράς σε βάθος δεκαετίας φαίνεται ότι η επανάληψη ισχυρών χρηματιστηριακών αποδόσεων σε μια εταιρία από έτος σε έτος δεν είναι μια απλή υπόθεση.
Μάλλον το αντίθετο: Οι πρωταγωνιστές του προηγούμενου έτους τείνουν να έχουν πιο μετριοπαθείς αποδόσεις ή να υποαποδίδουν σε σχέση με τον δείκτη.
Καμία μετοχή δεν έχει εγγύηση θετικής ετησίας απόδοσης, πόσο μάλλον αν έρχεται από μια θριαμβευτική χρονιά. Το γεγονός αυτό βέβαια, δεν είναι άσχετο με τις επιχειρηματικές επιδόσεις της κάθε εταιρίας ή τη γενική τάση στα χρηματιστήρια. Ωστόσο, εξαιρέσεις υπάρχουν και μάλιστα είναι τέτοιες που αν μη τι άλλο εκπλήσσουν, καθώς κάποιες από τις εταιρίες που έχουν πρωταγωνιστήσει έχουν περάσει κάτω από το radar των επενδυτών ή δεν ανήκουν στη δημοφιλή κατηγορία των εταιριών της υψηλής κεφαλαιοποίησης.
Η εξεταζόμενη δεκαετία (2024-2015) μπορεί να θεωρηθεί ευνοϊκή για τις αποδόσεις των μετοχών καθώς οι 7 από τις 10 χρονιές έκλεισαν με θετικό πρόσημο για το Γενικό Δείκτη το οποίο είναι μια υποστηρικτική συνθήκη για το σύνολο των μετοχών. Παρόλα αυτά, 94 εταιρίες εμφανίζουν θετικές αποδόσεις από 6 έως 2 χρονιές, ενώ σε ό,τι αφορά τη σχετική απόδοση με το Γενικό Δείκτη, τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα αφού 48 εταιρίες έχουν απόδοση χαμηλότερη από +78% που είναι η διαδρομή που έχει καταγράψει ο Γενικός Δείκτης από το ξεκίνημα του 2015.
Έτσι λοιπόν, από το 2015 η μόνη μετοχή που έχει και τις 10 χρονιές καταγράψει θετικά κλεισίματα (θετική χρονιά θεωρούμε και το μηδέν αφού δεν υπολογίζουμε τα μερίσματα) είναι η Παπουτσάνης. Η αθροιστική απόδοση είναι 210% αλλά δεν είναι η υψηλότερη της δεκαετίας. Στη δεύτερη θέση με 9 θετικές χρονιές αποδόσεων βρίσκουμε τρεις εταιρίες: Κρι - Κρι, Τερνα Ενεργειακή και Γενική Εμπορίου.
Το Κρι - Κρι έχει αθροιστική απόδοση 711%, η Τέρνα Ενεργειακή 961% και η Γενική Εμπορίου 342%. Το highlight των αποδόσεων της δεκαετίας βρίσκεται στην ομάδα των εταιριών που είναι στην κατηγορία των 8 θετικών ετήσιων αποδόσεων και ανήκει στη Moda Bagno (2.583%). Αφενός πρόκειται για ένα turn around story, που το 2024 μοίρασε, μετά από κάμποσα χρόνια, μέρισμα, αφετέρου έρχεται από μια πολύ χαμηλή αποτίμηση το 2014.
Μεταξύ των 12 εταιριών που έχουν κάνει το 8/10 συναντάμε την Aloumyl (+1.533%, turn around επίσης) την Cenergy (+1.448%, με ισχυρή ανάπτυξη δραστηριότητας και κερδοφορίας), την Quest (+961%) και την ΓΕΚ (+878%, επίσης με ισχυρά αυξητικά μεγέθη). Στον αντίποδα τρεις εταιρίες έχουν μόλις δύο θετικές χρονιές: Αττικές Εκδόσεις, Frigoglass και Sato, εμφανίζοντας απώλειες 64%, 65% και 99% αντίστοιχα.
Το συμπέρασμα είναι ότι τα turn around stories πληρώνουν πολύ έχουν όμως υψηλό βαθμό κινδύνου, είναι ένα στοίχημα που αν δεν βγει οι απώλειες μπορεί να είναι μη αναστρέψιμες. Επίσης, τα καλά θεμελιώδη συμβαδίζουν με τις αποδόσεις έστω και με κάποια καθυστέρηση.
Ειδικά αυτή η τελευταία παρατήρηση, αν συνδυαστεί και με τους ουραγούς του πίνακα, μπορεί τα αποτελέσματα να είναι εντυπωσιακά. Υπάρχουν βέβαια και οι εταιρίες που μπορεί κανείς να αναμένει μια απόδοση ανάλογη της αγοράς και να κοιμάται πιο ήσυχος. Και ο ανέμελος ύπνος έχει την αξία του.
Οι πρωταγωνιστές του ταμπλό στη δεκαετία