Ο Μάρτιος δεν έχει τελειώσει ακόμα αλλά είναι σχεδόν σίγουρο πως θα κλείσει έχοντας στενοχωρήσει και ταλαιπωρήσει τους επενδυτές, εντός και εκτός Ελλάδος. Η αναμενόμενη διόρθωση στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά συνδυάστηκε με την επιστροφή του πολιτικού ρίσκου ενόψει των βουλευτικών εκλογών και με την διεθνή αναταραχή που έφεραν οι περιπέτειες μερικών τραπεζών στις ΗΠΑ και την Ευρώπη και αναστάτωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών και τους επενδυτές του.
Όμως, παρά την απότομη αλλαγή κλίματος και την διακοπή της εξαιρετικής ανοδικής πορείας του χρηματιστηρίου μας, υπάρχουν μερικές μετοχές που έχουν καταφέρει να αντιδράσουν ελαχιστοποιώντας τις απώλειες χωρίς να υποβάλλουν τους μετόχους τους στην καθημερινή ταλαιπωρία των έντονων διακυμάνσεων.
Η μετοχή της Mytilineos (χρηματιστηριακό σύμβολο ΜΥΤΙΛ), είναι από τις πρώτες που κατάφεραν να αντιδράσουν στις έντονες πιέσεις που ασκήθηκαν στο Χρηματιστήριο Αθηνών τις πρώτες μέρες του Μαρτίου. Παρά την σημαντικότατη άνοδο των τελευταίων μηνών, η οποία ξεπερνά το 50%, η μετοχή γρήγορα περιόρισε τις απώλειές της και τις τελευταίες μέρες πλησίασε και πάλι τα ιστορικά υψηλά της που είχαν σημειωθεί στην μέση του Φεβρουαρίου.
Η εμπιστοσύνη των επενδυτών στις προοπτικές της επιχείρησης σε όλους τους κλάδους δραστηριοποίησής της και η συνεχής ροή θετικών εταιρικών ειδήσεων πιθανότατα είναι η βασική αιτία της συχνής εμφάνισης σοβαρών εντολών αγοράς. Στο κλείσιμο της χθεσινής χρηματιστηριακής συνεδρίασης η ΜΥΤΙΛ βρέθηκε στα 25,14 Ευρώ, μόλις 2% χαμηλότερα από τα υψηλά της 20ης Φεβρουαρίου.
Η μετοχή του ΟΠΑΠ (ΟΠΑΠ) δεν έχει σημειώσει τόσο μεγάλη άνοδο τους τελευταίους μήνες αλλά αυτό δεν στενοχωρεί τους μετόχους της καθώς αποζημιώνονται από το σταθερά μεγάλο μέρισμα που μοιράζει η εταιρεία.
Στις δύσκολες χρηματιστηριακές μέρες από την αρχή του Μαρτίου έχει δείξει πολύ ανθεκτική συμπεριφορά και χθες έκλεισε στα 14,80 Ευρώ, περίπου 3,4% χαμηλότερα από το υψηλό των τελευταίων 52 εβδομάδων, το οποίο πρέπει να σημειώσουμε πως επετεύχθη μέσα στον Μάρτιο.
Οι πολύ καλές οικονομικές επιδόσεις της και η σταθερά πλούσια μερισματική πολιτική έχουν κάνει τους μετόχους της να αισθάνονται άνετα και να μην νοιώθουν τον πειρασμό να αποχωριστούν τις μετοχές τους.
Οι μετοχές της Αεροπορίας Αιγαίου (ΑΡΑΙΓ) και της Autohellas (ΟΤΟΕΛ) έχουν τραβήξει το επενδυτικό ενδιαφέρον παρά τις αντίξοες χρηματιστηριακές συνθήκες. Όχι μόνο γιατί κατάφεραν με μεγάλη επιτυχία να αντιμετωπίσουν τις αντιξοότητες των τελευταίων ετών αλλά και γιατί το τελευταίο διάστημα αρχίζει να διαφαίνεται πως η φετινή τουριστική χρονιά μπορεί να αποδειχθεί ακόμα καλύτερη από την προηγούμενη.
Και οι δύο επιχειρήσεις ωφελούνται από την καλή πορεία του τουρισμού στην χώρα μας, καθώς ένα πολύ σημαντικό μέρος του κύκλου εργασιών και των δύο προέρχεται από τον συγκεκριμένο τομέα. Οι πολύ καλές οικονομικές τους επιδόσεις και, στην περίπτωση της ΟΤΟΕΛ, η σταθερά καλή μερισματική πολιτική, σε συνδυασμό με τους θετικούς οιωνούς από την μεριά του τουρισμού, έχουν βοηθήσει τις μετοχές των δύο εταιρειών να σημειώσουν πολύ μικρές απώλειες σε αυτή την δύσκολη περίοδο.
Στο χθεσινό χρηματιστηριακό κλείσιμο των 7,38 Ευρώ, οι απώλειες της μετοχής της ΑΡΑΙΓ από τα υψηλά της 13ης Φεβρουαρίου είναι της τάξης του 4,2%. Αντίστοιχα, αυτές της ΟΤΟΕΛ σημειώνουν απώλειες της τάξης του 2,5% από το υψηλό της 28ης Φεβρουαρίου, αφού χθες έκλεισαν στα 12,22 Ευρώ.
Οι επόμενες τρεις εταιρείες δεν έχουν δείξει την ίδια αντοχή με τις προηγούμενες αλλά η ανοδική αντίδραση που σημείωσαν μετά τις έντονες, ο τρόπος που αντέδρασαν μετά την αρχική πτώση και η σχετική σταθερότητα που δείχνουν τις τελευταίες μέρες δείχνουν πως το επενδυτικό ενδιαφέρον έχει επιστρέψει σε αυτές καθώς οι επενδυτές εκτιμούν τις προοπτικές τους.
Η ΓΕΚΤΕΡΝΑ (ΓΕΚΤΕΡΝΑ) έκλεισε την χθεσινή συνεδρίαση στα 11,22 Ευρώ, δηλαδή περίπου 10,5% κάτω από τα υψηλά που είχε σημειώσει προς το τέλος του Ιανουαρίου. Όμως η πτώση της από τις αρχές Μαρτίου είναι αρκετά μικρότερη, ενώ τις τελευταίες ημέρες είναι φανερό πως έχει μειωθεί η μεταβλητότητα της μετοχής, πράγμα που μάλλον δείχνει πως οι μέτοχοί της αισθάνονται πιο άνετα.
Στην βελτίωση της χρηματιστηριακής συμπεριφοράς της πρέπει να έχει παίξει ρόλο το γεγονός πως το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένονται οι προκηρύξεις και οι αναθέσεις μεγάλων νέων έργων (η εταιρεία έχει ήδη ένα πολύ σημαντικό ανεκτέλεστο υπόλοιπο), καθώς και η πεποίθηση της χρηματιστηριακής αγοράς πως σύντομα η ΓΕΚΤΕΡΝΑ θα εισπράξει ένα πολύ μεγάλο χρηματικό ποσό μετά την αναμενόμενη ολοκλήρωση της συμφωνίας εισόδου στρατηγικού επενδυτή στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.
Από τον χώρο των κατασκευαστικών εταιρειών είναι και η ΙΝΤΡΑΚΑΤ (ΙΝΚΑΤ). Και αυτή υπέστη αρχικά έντονες πιέσεις αλλά σταδιακά βελτιώθηκε η χρηματιστηριακή συμπεριφορά της.
Πέρα από το γεγονός πως η εταιρεία έχει μπει σε μία νέα φάση της επιχειρηματικής της ζωής μετά την είσοδο των νέων μετόχων και τις αυξήσεις κεφαλαίου, στην επανεμφάνιση των αγοραστών είναι βέβαιο πως έχει παίξει ρόλο και κάτι άλλο: η προσπάθειά της να μεγαλώσει εξαγοράζοντας τον κατασκευαστικό βραχίονα της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.
Προφανώς, οι επενδυτές εκτιμούν πως σε μία τέτοια περίπτωση η ΙΝΚΑΤ θα αποκτήσει κρίσιμο μέγεθος και θα μπορέσει να κινηθεί πιο δυναμικά και αποτελεσματικά ενόψει των πολλών έργων που αναμένεται να εκτελεστούν τα επόμενα χρόνια στην χώρα μας. Η μετοχή της έκλεισε χθες στα 1,63 Ευρώ, περίπου 9% από τα τοπικά υψηλά που είχε σημειώσει τον Φεβρουάριο.
Τον κατάλογο συμπληρώνει η Cenergy Holdings (CENER), ο ενεργειακός βραχίονας του ομίλου Viohalco. Το χθεσινό της κλείσιμο στα 3,77 Ευρώ είναι 10% κάτω από τα υψηλά των αρχών του μήνα, αλλά τις τελευταίες μέρες είναι φανερό πως οι αγοραστές επέστρεψαν στην μετοχή και έχει μειωθεί σημαντικά η μεταβλητότητα στην χρηματιστηριακή της συμπεριφορά.
Ο λόγος για τον οποίον έχουν επιστρέψει οι αγοραστές είναι μάλλον απλός: οι μεγάλες προοπτικές της για τα επόμενα χρόνια, καθώς οι παραγγελίες για πολύ σημαντικά έργα είναι συνεχείς και αξιόλογες και στους δύο τομείς δραστηριοποίησής της. Στα καλώδια μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, επίγεια, εναέρια και υποβρύχια και στους σωλήνες μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Όπως διαμορφώνεται το τοπίο στην παγκόσμια αγορά ενέργειας, οι επενδυτές πιθανολογούν βάσιμα πως οι μεγάλες δουλειές για την εταιρεία θα συνεχιστούν για πολύ καιρό ακόμα.
Εννοείται πως οι παραπάνω εταιρείες δεν είναι οι μόνες για τις οποίες έχει εμφανιστεί αγοραστικό ενδιαφέρον αλλά είναι από τις πιο χαρακτηριστικές. Τις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε αν θα συνεχιστεί η ελπιδοφόρα χρηματιστηριακή συμπεριφορά τους και αν θα αποκτήσουν και …. παρέα.