Μετά τη χθεσινή μεταβίβαση των ποσοστών των βασικών μετόχων της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ στην Masdar είναι χρήσιμο να κοιτάξει κανείς πίσω για να αξιολογήσει την πορεία της εταιρείας στα χρόνια που ήταν εισηγμένη στο Χρηματιστήριο. Η αξία της συναλλαγής είναι η μεγαλύτερη που έχει επιτευχθεί για εισηγμένη στο ΧΑ εταιρεία καθώς, όταν ολοκληρωθεί η δημόσια πρόταση, θα φθάσει τα 2,36 δισ. ευρώ, ενώ αν συνυπολογισθεί ο καθαρός δανεισμός, η επιχειρηματική αξία διαμορφώνεται σε 3,2 δισ. ευρώ.
Ο χρηματιστηριακός βίος της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ξεκίνησε 17 χρόνια πριν στις 14 Νοεμβρίου του 2007. Η τιμή εισαγωγής ήταν τα 7,5 ευρώ ανά μετοχή και η εταιρεία άντλησε περίπου 300 εκατ. ευρώ στην αναδοχή. Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ είναι μία από τις λίγες εταιρείες που κατά τη διάρκεια του χρηματιστηριακού της βίου δεν έχασε χρήση που να μην μοιράσει μέρισμα ή επιστροφή κεφαλαίου.
Στο ξεκίνημα της στο ΧΑ, η εταιρεία είχε 118 ΜW εγκατεστημένης ισχύος σε ΑΠΕ και άδειες συνολικής δυναμικότητας 2 GW. Εκτός από την αξιοποίηση των ελληνικών αδειών επεκτάθηκε σε Πολωνία, Βουλγαρία, ΗΠΑ, η εγκατεστημένη ισχύς έφθασε φέτος τα 1.227 MW, η αντλησιοταμίευση μπήκε σε φάση υλοποίησης, αλλάζοντας το προφίλ του ομίλου, μπαίνοντας πλέον και σε «καθαρές» λύσεις αποθήκευσης ενέργειας. Το 2023 ήταν έτος σταθμός καθώς ξεκίνησε το αιολικό πάρκο του Καφηρέα, το μεγαλύτερο συγκρότημα αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα, με συνολική ισχύ 330 MW. Στόχος της εταιρείας είναι να επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε 6 GW έως το 2029.
Παράλληλα, η διαδρομή της μετοχής είχε διαδοχικά σκαλοπάτια εισόδου σε δείκτες διεθνούς κύρους, όπως ο MSCI ή ο FTSE Russel και είναι η μόνη ελληνική οντότητα που περιλαμβάνεται στον δείκτη S&P Clean Energy Index, τοποθετώντας την μεταξύ των 100 κορυφαίων εταιρειών καθαρής ενέργειας παγκοσμίως.
Ενδεχομένως, η διαδρομή αυτή και η δημιουργία υπεραξιών να μην ήταν εφικτή, αν δεν είχε γίνει η κίνηση εισαγωγής στο Χρηματιστήριο. Το 2008, η πιστωτική κρίση της Lehman και εν συνεχεία η κρίση της ελληνικής οικονομίας που είχε ως αποτέλεσμα την πιστωτική συρρίκνωση θα είχαν καταστήσει δύσκολη την επιτάχυνση των ενεργειακών έργων, βάζοντας περιορισμούς στη δυνατότητα υλοποίησης του επιχειρηματικού πλάνου.
Το μέγεθος της εταιρείας θα ήταν σαφώς μικρότερο και πιθανόν αυτό να είχε μια σειρά από παρενέργειες που ξεκινούν από τη δυναμική ανάπτυξης της μητρικής εταιρείας σε έργα κατασκευών και ενέργειας και καταλήγουν ακόμα και στη δυνατότητα που δόθηκε στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να κινηθεί με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της, διεκδικώντας και εν τέλει κερδίζοντας τους διαγωνισμούς για τις παραχωρήσεις της Εγνατίας και της Αττικής οδού. Η τελευταία αυτή παρατήρηση έχει άμεσο δημοσιονομικό αντίκτυπο.
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ είναι ένα ελληνικό case study για το πώς μία εταιρεία που βρίσκεται σε ένα αρχικό στάδιο ανάπτυξης, μπορεί να φθάσει στην ωρίμανσή της σε μία συναλλαγή πώλησης σημαντικού ειδικού βάρους, ανάλογης με αυτές που πραγματοποιούνται στο εξωτερικό. Η πώλησή της είναι ένα θετικό νέο για τους μετόχους της, το χρηματιστήριο και την ελληνική οικονομία. Ο καταλύτης σε αυτή την υπόθεση είναι το χρηματιστήριο και η δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων για αναπτυξιακούς σκοπούς. Αυτό είναι το επιθυμητό μοντέλο για να υπάρχει πάντα ενδιαφέρον για την αγορά και έχει μόνο κερδισμένους μακροπρόθεσμα. Όλα τα υπόλοιπα είναι απλά χάσιμο χρόνου (και πιθανόν) και χρημάτων.