Η αντεπίθεση των Κινέζων στα luxury brands με όχημα το Tik Tok
Εμπορικός πόλεμος

Η αντεπίθεση των Κινέζων στα luxury brands με όχημα το Tik Tok

Ο εμπορικός πόλεμος που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα μπορεί να γίνει η ευκαιρία να αποκτήσει κάποιος σε πραγματικά χαμηλή τιμή μια τσάντα πολλών χιλιάδων ευρώ. 

Αλήθεια ή ψέμα τελικά το κύμα αντεπίθεσης των βιομηχανιών του Ασιατικού γίγαντα; Ας ξετυλίξουμε το κουβάρι… 

Αυτή την στιγμή το Tik Tok έχει κατακλιστεί από Κινέζους που ισχυρίζονται ότι κατέχουν το 80% της παγκόσμιας παραγωγής σε brands πολυτελείας όπως Hermes, Gucci, Chanel, Dior, Ferragamo, Ralph Lauren, Tom Ford και πολλά ακόμη. 

Προσκαλούν ανοιχτά τους καταναλωτές να αγοράσουν επώνυμες τσάντες και ισχυρίζονται ότι πολλά luxury brands φτιάχνονται στην Κίνα και απλά ταξιδεύουν στην Ευρώπη για να «φορέσουν» το ταμπελάκι made in Europe (και της εκάστοτε χώρας). 

«Θέλεις Hermes, Dior, Chanel, Gucci, Nike, εδώ μπορείς να αγοράσεις απευθείας σε χαμηλές τιμές», λέει μία Κινέζα σε ένα βίντεο, ενώ στέλνει παράλληλα και μήνυμα για το ότι οι εταιρείες luxury brand εδώ και χρόνια φτιάχνουν τα προϊόντα τους σε εργοστάσια της Κίνας. 

Το trend με την ονομασία κινεζική αποθήκη 

Μέχρι αυτή την στιγμή οι δασμοί του Τραμπ στις κινεζικές εισαγωγές έχουν εκτιναχθεί στο 245%, ενώ η Κίνα ανταπέδωσε αυξάνοντας τους πρόσθετους δασμούς σε όλες τις εισαγωγές από τις ΗΠΑ στο 125%.

Ενώ λοιπόν ο δασμολογικός πόλεμος καλά κρατεί, τις τελευταίες ημέρες στην πλατφόρμα Tik Tok, κυκλοφορεί το trend με την ονομασία «κινεζική αποθήκη», αγγλιστί «Chinese warehouse TikTok». 

Δείτε το βίντεο στο TikTok (κάντε κλικ πάνω στην εικόνα)

Ο κάθε ένας που έχει πρόσβαση στην πλατφόρμα TikTok βλέπει χιλιάδες προϊόντα σε αποθήκες και εργοστάσια παραγωγής με κάποιον «υπεύθυνο» ή ακόμη και «ιδιοκτήτη»» να παροτρύνει, κυρίως τους Αμερικανούς «αγοράστε από εμάς τα προϊόντα που πληρώνεται ακριβά». Πραγματοποιούν δε και αποκαλύψεις τύπου «οι τσάντες Louis Vuitton παράγονται για μόλις 50 δολάρια». Δηλώνουν λοιπόν ότι αυτοί μπορούν να προσφέρουν απευθείας πωλήσεις στους καταναλωτές, απλά δεν θα διαθέτει το προϊόν ετικέτα με το εκάστοτε luxury brand.

Γενικότερα οι Κινέζοι ισχυρίζονται πως πωλούν την ίδια ποιότητα με τις πανάκριβες τσάντες. Ένα άλλο βίντεο δείχνει έναν άνδρα να απευθύνεται στον φακό λέγοντας: «Να σας πω ένα μυστικό. Η Louis Vuitton έχει πολλούς Κινέζους προμηθευτές. Απλώς δεν το παραδέχονται». 

Οι κινεζικοί λογαριασμοί φαίνεται πως επιδιώκουν να ωθήσουν τους Αμερικανούς καταναλωτές να προμηθεύονται είδη ένδυσης και αξεσουάρ απευθείας από κινεζικές εγκαταστάσεις παραγωγής σε πολύ χαμηλότερες τιμές, αντί να τα αγοράζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, αναφέρει και το Bloomberg.

Η ωμή πραγματικότητα

Ειδικοί εκτιμούν ότι η πλειοψηφία των βίντεο του TikTok είναι πιθανό να παράγονται από πωλητές απομιμήσεων με απώτερο στόχο να εκμεταλλευτούν την τρέχουσα διαμάχη σχετικά με τους δασμούς, ώστε να προωθήσουν ευκολότερα απομιμήσεις προϊόντων. Τα γνωστά προϊόντα «μαϊμού». 

Επιπρόσθετα, τα luxury brands αρνούνται κατηγορηματικά πως τα προϊόντα τους παράγονται στην Κίνα. Η Hermes δηλώνει ότι παράγει τις τσάντες της στη Γαλλία, αλλά και σε εργοστάσια στην Ευρώπη. Επίσης, η Luis Vuitton αναφέρει στο site της πως τα προϊόντα της παράγονται σε Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία και ΗΠΑ. 

Τι έγινε στην Ιταλία πέρσι το καλοκαίρι

Δεν πρέπει να ξεχνάμε την αποκάλυψη που είχε γίνει πέρσι στην γείτονα χώρα. Οι καραμπινιέροι έκαναν έφοδο σε εργοστάσια, όπου Luxury brands εκμεταλλεύονταν ξένους εργάτες, για να κατασκευάσουν τα πολυτελή προϊόντα τους με ελάχιστο κόστος μπροστά στην τιμή λιανικής τους.

Οι αποκαλύψεις τότε έδειξαν ότι κάποιες εταιρείες, παρότι έχουν την ταμπέλα «Made in Italy», βάζουν ξένους εργαζόμενους να φτιάχνουν τα πολυτελή είδη τους, πολλοί εκ των οποίων είναι Κινέζοι, υπό συνθήκες που δεν πληρούν την εργασιακή νομοθεσία.