Ούτε η απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου πέριξ των 60 εκατ. βαρέλιων πετρελαίου, ούτε η διατήρηση και των Απρίλιο από τον OPEC+ της αύξησης παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια, μπορούν να αποκλιμακώσουν τις πετρελαϊκές τιμές και να επαναφέρουν την ενεργειακή ασφάλεια. Τα αιτήματα/προτάσεις των σχιστολιθικών παραγωγών στις ΗΠΑ και το σχέδιο της Ευρώπης προκειμένου «να περάσουμε τον κάβο».Ποιές πρωτοβουλίες παίρνει η Ελλάδα.
Ο πόλεμος διαλύει την Ρωσία και την Ουκρανία όμως ταυτόχρονα δημιουργεί σημαντικές επιπτώσεις σε όλες τις χώρες. Η πρώτη χώρα είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης και η δεύτερη χώρα ο κύριος κόμβος για τη μεταφορά του καυσίμου στην πλειονότητα των κρατών μελών της Ε.Ε. Επιπλέον, αμφότερες είναι σημαντικές εξαγωγικές χώρες για μια ευρεία γκάμα γεωργικών εμπορευμάτων, λιπασμάτων και μετάλλων.
Ως εκ τούτου, οι τιμές των εμπορευμάτων από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο έως το αλουμίνιο το παλλαδιο και τον χαλκό, οδηγούνται ολοένα και υψηλότερα και κινδυνεύουμε να τροφοδοτήσουν περαιτέρω τον ήδη αυξημένο πληθωρισμό.
Οι διαταραχές στις χρηματοπιστωτικές αγορές θα συνεχίσουν να επιδεινώνονται εάν η σύγκρουση συνεχιστεί, ενώ οι κυρώσεις που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες ημέρες θα έχουν επίσης σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο.
Κάτω από τον πανικό για την ασφάλεια του παγκόσμιου εφοδιασμού σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο, καθώς οι ρωσικές εξαγωγές δεν είναι απίθανο ακόμα και να σταματήσουν, το συμβόλαιο Απριλίου του φυσικού αερίου στο Άμστερνταμ (TTF) σημείωσε άλμα άνω του 33%, ενώ ενδοσυνεδριακά κατέγραψε νέο ιστορικό υψηλό πλησιάζοντας στα 200 ευρώ με άνοδο που ξεπερνούσε το 50%.
Στα ύψη και το πετρέλαιο, με το brent να πλησιάζει τα 116 δολάρια/βαρέλι και το αμερικανικό αργό να ξεπερνάει τα 112 δολάρια/βαρέλι, με το τελικό πόδι της ανόδου πάνω από τα 110 δολάρια να οφείλεται στις δηλώσεις Μπάιντεν ότι δεν αποκλείει απαγόρευση των εισαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με δηλώσεις αναλυτών στο CNBC, ακόμα και αν οι ΗΠΑ δεν προχωρήσουν σε κυρώσεις στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας, στην ουσία το ρωσικό πετρέλαιο που εξάγεται από θαλάσσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων είναι αποκλεισμένο στην Μαύρη Θάλασσα ή στην Βαλτική, καθώς οι ναυτιλακές εταιρίες δεν θέλουν να το μεταφέρουν, ενώ ταυτόχρονα πολλές κινεζικές τράπεζες δεν αναλαμβάνουν το ρίσκο χρηματοδότησης υπό τις παρούσες συνθήκες.
Μόνο η λήξη του πολέμου θα αποκλιμακώσει τις τιμές
Το ράλι τιμών έχει ταρακουνήσει τις μεγάλες οικονομίες της Δύσης, ενώ η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας προειδοποίησε ότι η παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια είναι υπό απειλή μετά από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Μέσα στο πλαίσιο αυτό ανακοινώθηκε η απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου, πέριξ των 60 εκατ. βαρέλιων πετρελαίου. Μόνο από τις ΗΠΑ θα απελευθερωθούν περίπου 30 εκατ. βαρέλια και η υπόλοιπη ποσότητα από έτερες δυνάμεις της Ευρώπης και της Ασίας.
Θα μπορέσει αυτό να επιφέρει κάποια ισορροπία στις τιμές; Υπενθυμίζουμε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ήδη προχωρήσει μονομερώς σε απελευθέρωση ποσότητας ύψους 50 εκατ. βαρελιών από τα αποθέματα τους, τον περασμένο Δεκέμβριο, χωρίς ωστόσο να επιφέρουν κάποια ιδιαίτερη αντίδραση στις τιμές.
Δεδομένου ότι σήμερα η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη και το ρωσικό αργό ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την ενεργειακή εξίσωση-υπενθυμίζουμε ότι ένα στα δέκα βαρέλια προέρχεται από τη Ρωσία- δύσκολα η απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων θα μπορέσει να ανακόψει το ανεξέλεγκτο ράλι των τιμών.
Πόσο μάλλον από τη στιγμή που ο OPEC+ στη χθεσινή συνεδρίαση αποφάσισε να διατηρήσει τον σχεδιασμό του για αύξηση της παραγωγής και τον Απρίλιο με τον μέχρι τώρα ρυθμό των 400.000 βαρελιών την ημέρα, παρά τις διεθνείς πιέσεις για ταχύτερη αύξηση της παραγωγής. Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι ένας από τους λόγους που ο OPEC+ δεν αυξάνει δραματικά την παραγωγή είναι ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό λόγω των μικρών επενδύσεων στην εξόρυξη τα προηγούμενα χρόνια.
To έχουμε ξαναπεί. Το πετρέλαιο ούτως ή άλλως θα ανέβαινε τους επόμενους μήνες, λόγω της αυξημένης ζήτησης και του «ταβανιού» στην προσφορά. (σ.σ: σχετικές αναλύσεις μπορείτε να διαβάσετε εδώ και εδώ).https://www.liberal.gr/news/to-petrelaio-ligo-prin-tin-orthopetalia-oi-mpalanter/433234
https://www.liberal.gr/news/to-petrelaio-exelissetai-ston-noumero-ena-dunamiti/433925
Όμως ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιούργησε νέα δεδομένα για τον πετρελαϊκό κλάδο και έτσι η κλίση του αναμενόμενα ανοδικού διαγράμματος έχει αυξηθεί επικίνδυνα.
Πόσο μπορεί να ανέβει βραχυπρόθεσμα; Aυτό θα εξαρτηθεί από την διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία. Και ναι, μπορεί να φτάσει τα 128 ή και τα 140 δολάρια/βαρέλι. Αν σήμερα όμως κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύκλου συζητήσεων των αντιπροσωπειών των δύο χωρών βγει «λευκός καπνός» -ή όποτε λήξει όλη αυτή η τρέλα-τότε βραχυπρόθεσμα θα δούμε ευρεία αποκλιμάκωση των τιμών.
Ήγγικεν η ώρα για αλλαγή ενεργειακού μείγματος
Μετά την ανακοίνωση για απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων ο διευθύνων σύμβουλός της Chevron επεσήμανε πως μετά από τις τρέχουσες εξελίξεις, οι ΗΠΑ θα πρέπει να αλλάξουν τη στάση τους προς τον εγχώριο πετρελαϊκό κλάδο, προκειμένου να διασφαλισθεί η ενεργειακή τους ισχύς.
Προφανώς ο CEO της Chevron υπονόησε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα πρέπει να αναθεωρήσει τα πρόσφατα αυστηρότερα κριτήρια για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων σε ομοσπονδιακά εδάφη. Υπενθυμίζουμε ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν θέσπισε αυτά τα κριτήρια προκειμένου να στρέψει τη βιομηχανία προς επενδύσεις πράσινης ανάπτυξης.
Αλλά και ο CEO της Devon Energey αιτήθηκε εμμέσως πλην σαφώς να ανοίξει ο διάλογος με τους εγχώριους πετρελαϊκούς παραγωγούς, προκειμένου να βρεθούν λύσεις για την ενίσχυση της αμερικανικής σχιστολιθικής παραγωγής, ώστε με τη σειρά της να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση των τιμών.
Βλέπετε, παρά την άνοδο των τιμών, που δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες για τον κλάδο-η παραγωγή είναι ασύμφορη κάτω από συγκεκριμένα επίπεδα τιμών- συχνά η παραγωγή σκοντάφτει σε περιβαλλοντολογικούς περιορισμούς λόγω της οικολογικής καταστροφής που προκαλεί η διαδικασία εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου από σχιστολιθικά πετρώματα.
Αυτή τη στιγμή όμως οι ΗΠΑ καλούνται να στηρίξουν τους συμμάχους τους. Γι’ αυτό και έχουν αυξήσει τις εξαγωγές LNG προς την Ευρώπη. Αυτό δίνει ένα γερό πάτημα λοιπόν στους σχιστολιθικούς παραγωγούς όχι μόνο να διεκδικήσουν φιλικότερες ρυθμίσεις από την κυβέρνηση Μπάιντεν, αλλά και την πλήρη αντιστροφή αυστηρών ρυθμιστικών μέτρων προκειμένου η εγχώρια παραγωγή να επιστρέψει σε παλαιότερα επίπεδα.
Αλλαγή πλεύσης όμως έχουμε και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Η Ευρώπη συνειδητοποίησε ότι η εξάρτηση της από τη Ρωσία ίσως δεν είναι η πιο ορθή επιλογή. Τα πρώτα δείγματα άλλωστε δόθηκαν κατά το περσινό καλοκαίρι, όταν η Gazprom προκειμένου να πιέσει για τη μη είσοδο της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ αλλά και για την έγκριση του Nord Stream 2, είχε περιορίσει τις ροές του φυσικού αερίου προς τους πελάτες της.
Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να επιταχύνουν την ανάπτυξη εναλλακτικών πηγών προμήθειας αερίου και φυσικά να επιταχύνουν την στροφή προς τις ΑΠΕ και την αποθήκευση ενέργειας.
Η αλλαγή πλεύσης έχει ήδη διαφανεί και στην Ελλάδα, η οποία αυτές τις ημέρες επανασχεδιάζει την εγχώρια ενεργειακή της πολιτική προκειμένου να τη διαφοροποιήσει και να διαχειριστεί ένα πιθανό πάγωμα των ροών του ρωσικού φυσικού αερίου.
Ήδη άλλωστε από τον Ιανουάριο η χώρα κάλυψε το 47% της εγχώριας ζήτησης με LNG από τη Ρεβυθούσα, 20% μέσω του αγωγού TAP και πλέον προγραμματίζονται με άλλη
«ορμή» και μέθοδο οι επενδύσεις στις ΑΠΕ και στην αποθήκευση ενέργειας, μιας και η χώρα μας έχει πλούσιο αιολικό και ηλιακό δυναμικό.
Ταυτόχρονα το γεωγραφικό μας ανάγλυφο θα μπορούσε να μας καταστήσει «μπαταρία» της Ευρώπης μέσω των έργων αποθήκευσης ενέργειας που βασίζονται στη μέθοδο της αντλησιοταμίευσης, ένα στοίχημα που πρώτος ανέλαβε να φέρει εις πέρας ο κ. Περιστέρης του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Στο ίδιο πλαίσιο πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι η χώρα θα προχωρήσει με ιδιωτικά κεφάλαια, στην κατασκευή και δεύτερου σταθμού υποδοχής υγροποιημένου φυσικού αερίου, το FSRU στην Αλεξανδρούπολη, ενώ ας μην ξεχνάμε ότι η Gastrade έχει ξεκινήσει να υλοποιεί ήδη το πρώτο project.
Σύμφωνα με την Ιδρύτρια Μέτοχο και Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Gastrade, κα. Ελμίνα Κοπελούζου σε ομιλία της στα τέλη Ιανουαρίου, η κατασκευή και λειτουργία του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) Αλεξανδρούπολης θα συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια, ρευστότητα και ενεργειακό πλουραλισμό της χώρας αλλά και ολόκληρης της Ν.Α Ευρώπης, ενισχύοντας τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας και προσφέροντας εναλλακτικές πηγές και οδούς προμήθειας φυσικού αερίου στην περιοχή. Γι’αυτό άλλωστε το έργο αποτελεί ένα από τα έργα προτεραιότητας για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης και Αεριοποίησης (FSRU), χωρητικότητας 153.500 κ.μ. LNG, θα συνδεθεί με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου της Ελλάδας με αγωγό μήκους 28 χλμ., μέσω του οποίου το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας, από τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Β. Μακεδονία, μέχρι τη Μολδαβία και την Ουκρανία.
Ο τερματικός σταθμός αναμένεται να λειτουργήσει στα τέλη του 2023, ενώ το δεύτερο FSRU αναμένεται να είναι σε θέση να λειτουργήσει το 2025.
Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι η εταιρεία έχει μετόχους την Ελμίνα Κοπελούζου, την Gaslog Cyprus Investments Ltd, τη ΔΕΠΑ Εμπορίας ΑΕ, τη Bulgartransgaz EAD και τον ΔΕΣΦΑ, ενώ και τα δύο έργα όταν θα ολοκληρωθούν θα έχουν συνολική αποθηκευτική ικανότητα 323.500 κ.μ. ήτοι μία Ρεβυθούσα με 43% μεγαλύτερη αποθηκευτική ικανότητα.
Στην ανάπτυξη FSRU κινείται και ο όμιλος της Motor Oil με το έργο «Διώρυγα Gas που έχει συμπεριληφθεί στο 10ετές πλάνο ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ και θα συνδεθεί με το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.