Για 16η φορά τα τελευταία 17 τρίμηνα, δηλαδή από τη στιγμή που η μετοχή μπήκε στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, η Palantir (PLTR NYSE) ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών για τα οικονομικά της αποτελέσματα. Όπως αναφέρει ο Adam Levine του Barron’s, η εταιρεία ξεπερνάει τις προβλέψεις των αναλυτών κατά μέσο όρο 2,4% κάθε τρίμηνο. Έτσι και το βράδυ της Δευτέρας, για άλλη μία φορά η εταιρεία επεξεργασίας και ανάλυσης ψηφιακών δεδομένων ξεπέρασε με μεγάλη άνεση τις εκτιμήσεις της Wall Street.
Ο κύκλος εργασιών για το πιο πρόσφατο ημερολογιακό τρίμηνο έφθασε τα 828 εκατομμύρια δολάρια, ενώ οι αναλυτές περίμεναν περίπου 776 εκατομμύρια, και ήταν αυξημένος κατά 36% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Τα κέρδη ανά μετοχή ανέβηκαν κατά 75% σε σχέση με έναν χρόνο πριν και έφθασαν στα 0,14 δολάρια ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν πως θα φθάσουν στα 0,11. Κοιτάζοντας λίγο πιο βαθιά, ο κύκλος εργασιών από κυβερνητικές υπηρεσίες ανέβηκε κατά 40% στα 455 εκατομμύρια και ο κύκλος εργασιών από ιδιωτικές επιχειρήσεις ανέβηκε κατά 31%, στα 372 εκατομμύρια δολάρια.
Ανώτερες των προβλέψεων των αναλυτών ήταν και οι εκτιμήσεις της διοίκησης για τον κύκλο εργασιών του τρέχοντος τριμήνου, καθώς ανήλθαν στα περίπου 860 εκατομμύρια δολάρια ενώ οι αναλυτές περίμεναν 799 εκατομμύρια δολάρια. Οι εκτιμήσεις της διοίκησης ήταν πολύ θετικές και σχετικά με το τι θα γίνει για όλο το 2025, καθώς ο κύκλος εργασιών αναμένεται να φθάσει στα 3,75 δισεκατομμύρια δολάρια και τα οργανικά κέρδη στα 1,56 δισεκατομμύρια, ενώ οι προβλέψεις των αναλυτών ανέφεραν κύκλο εργασιών 3,54 δισ. και οργανικά κέρδη 1,37 δισ.
Τα νέα ήταν πολύ καλά και με το ξεκίνημα της συνεδρίασης της Τρίτης η μετοχή απογειώθηκε κατά περίπου 25% και έφθασε κοντά στα 105 δολάρια, σημειώνοντας νέα ιστορικά υψηλά. Εδώ αξίζει να σημειώσουμε πως η μετοχή ανέβηκε κατά 340% το 2024 και πως τη Δευτέρα είχε κλείσει σε ιστορικά υψηλά. Με λίγα λόγια, η εταιρεία εκπλήσσει συνεχώς θετικά τους επενδυτές και αυτό σπρώχνει τη μετοχή όλο και πιο ψηλά, παρά το γεγονός πως μονίμως θεωρείται ακριβή.
Η χθεσινή άνοδος όμως δεν οφείλεται μόνο στα καλά αποτελέσματα, αλλά και στη μεγάλη αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία της διοίκησης. Τα ανώτατα στελέχη της επανέλαβαν την πεποίθηση της εταιρείας πως το λογισμικό της και οι εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης που χρησιμοποιεί για να αναλύσει τα ψηφιακά δεδομένα είναι ανώτερα του ανταγωνισμού. Επανέλαβαν επίσης την εκτίμησή τους πως οι βασικές αμυντικές επιχειρήσεις του μέλλοντος δεν θα κατασκευάζουν οπλικά συστήματα αλλά λογισμικό. Είπαν επίσης πως η Palantir έχει μπει σε μία νέα φάση μέσω της τεχνολογικής πρωτοπορίας της και στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης και προειδοποίησαν πολλές εταιρείες οι οποίες κατά την άποψή του διακρίνονται από έναν «τεχνολογικό εφησυχασμό» και δεν κάνουν ό,τι πρέπει για να σταθούν και να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των ΗΠΑ.
Κατά τα ανώτατα στελέχη της εταιρείας, αυτή τη στιγμή εξελίσσεται μία επανάσταση και η Palantir είναι πολύ μπροστά από τον ανταγωνισμό. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος Alex Karp, κατά τη διάρκεια αυτής της επανάστασης κάποιοι άνθρωποι θα «χάσουν το κεφάλι τους» εξαιτίας των τεράστιων αλλαγών που λαμβάνουν χώρα. Σχετικά με τους φόβους πως οι περικοπές των ομοσπονδιακών εξόδων θα δημιουργήσουν πρόβλημα στην εταιρεία καθώς το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της έρχεται από συμβάσεις με κυβερνητικές υπηρεσίες στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, οι αξιωματούχοι της Palantir εμφανίστηκαν πολύ αισιόδοξοι.
Ο διευθυντής τεχνολογίας της επιχείρησης είπε πως αυτό θα είναι πολύ καλό, καθώς ο βασικός ανταγωνισμός για την εταιρεία του είναι η έλλειψη ανάληψης ευθυνών που χαρακτηρίζει τις κυβερνητικές υπηρεσίες. Υποστήριξε δε, πως η υπηρεσία DOGE της οποίας ηγείται ο Ίλον Μασκ θα φέρει στην κυβέρνηση διαφάνεια και αξιοκρατία. Αν αυτή η άποψη αποδειχθεί σωστή, θα ωφελήσει σίγουρα την Palantir, καθώς αυτή τη στιγμή η τεχνολογία της χρησιμοποιείται από όλα τα τμήματα των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, όπως και από αμυντικές υπηρεσίες του Ισραήλ και της Ουκρανίας.
Πέρα όμως από όλα αυτά τα οποία αφορούν κυρίως στην ίδια την Palantir, κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής τηλεδιάσκεψης ακούστηκαν ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα πράγματα σχετικά με τις εξελίξεις στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης. Ο Alex Karp αναφέρθηκε στην αναταραχή που προκάλεσε η εμφάνιση των εφαρμογών της DeepSeek πριν μερικές ημέρες και είπε μεταξύ άλλων πως «νομίζω πως ένα από τα προφανή μαθήματα του DeepSeek R1 είναι κάτι που λέμε συνεχώς εδώ και δύο χρόνια, δηλαδή πως όλα αυτά τα μοντέλα αρχίζουν να μοιάζουν με commodities» προσθέτοντας πως «γίνονται όλο και καλύτερα σε όλους τους τομείς αλλά την ίδια στιγμή μοιάζουν όλο και περισσότερο μεταξύ τους και το κόστος της δημιουργίας συλλογισμών πέφτει σαν πέτρα».
Ο Ryan Taylor, επίσης ανώτατος αξιωματούχος της εταιρείας, έγινε πιο συγκεκριμένος λέγοντας λίγο πολύ πως με την εμφάνιση όλο και περισσότερων μοντέλων ΤΝ, αυξάνεται εκρηκτικά το «εργατικό δυναμικό» του τομέα. Ο ίδιος συνέχισε, λέγοντας πως «καθώς οι περισσότεροι ασχολούνται με τα μοντέλα ΤΝ που έρχονται στην αγορά, εμείς μεταμορφώνουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη σε μία μετρήσιμη ροή έτοιμων προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας». Κατά τον Taylor, το αποτέλεσμα είναι πως οι οργανισμοί που έχουν την ικανότητα να ξεκλειδώσουν το δυναμικό αυτών των «commoditized» μοντέλων ΤΝ θα ξεχωρίσουν ταχύτατα από τον ανταγωνισμό. (Commoditized σημαίνει πως το μόνο κριτήριο για την αγορά ενός προϊόντος είναι στην ουσία η τιμή του και όχι κάποιο ποιοτικό χαρακτηριστικό).
Κατά πάσα πιθανότητα, ο Taylor αναφερόταν κυρίως στη δική του επιχείρηση αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία πως αυτά που είπε, όπως και αυτά που είπε ο Karp, περιγράφουν με ακρίβεια το τοπίο που επικρατεί αυτή τη στιγμή στον χώρο της Τεχνητής Νοημοσύνης, ειδικά μετά τους τριγμούς που προκάλεσε η DeepSeek. Το εκκρεμές έχει πάει στην άλλη μεριά και το κέντρο του ενδιαφέροντος φεύγει από τις επιχειρήσεις που ξοδεύουν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για να φτιάξουν data centers, να εξασφαλίσουν τα microchips Nvidia και να συνάψουν συμφωνίες με εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.
Πλέον, πηγαίνει σε ένα πιο δημιουργικό κομμάτι, αυτό της δημιουργίας λογισμικού με τη βοήθεια των εφαρμογών τύπου DeepSeek και ChatGPT. Καθώς το κόστος πέφτει, ανοίγει ένα μεγάλο παράθυρο ευκαιρίας για πλήθος επιχειρήσεων προκειμένου να αξιοποιήσουν αυτήν τη δυνατότητα, να ωφελήσουν τους πελάτες τους και να αποκτήσουν πλεονέκτημα απέναντι στον ανταγωνισμό. Όπως όμως ανέφερε ο Alex Karp της Palantir, το παράθυρο ευκαιρίας δεν θα είναι ανοικτό για πολύ καιρό και όποιος δεν καταφέρει να το αξιοποιήσει γρήγορα θα κινδυνέψει να «χάσει το κεφάλι του». Ίσως να υπερβάλλει λίγο ο γνωστός και ελαφρώς αμφιλεγόμενος και ίσως παρεξηγημένος επιχειρηματίας, αλλά αυτά που λέει δεν απέχουν και πολύ από την πραγματικότητα.