Την επιστημονική θέση ότι το πύρινο νέφος στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών οφείλεται στα εύφλεκτα αέρια που παρήχθησαν συνέπεια ηλεκτρικού τόξου στους μετασχηματιστές ελαίων σιλικόνης εκφράζει ο Καθηγητής και Διευθυντής του Τομέα Φυσικών Επιστημών της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδης, Θεόδωρος Λιόλιος.
Σε αναρτήσεις του στο Facebook, και επικαλούμενος τον Οδηγό της IEEE Power Engineering Society, ο κ. Λιόλιος τονίζει σχετικά:
«Εδώ τελειώνει το θέμα των αιτίων της φωτιάς στα Τέμπη με βάση τον Οδηγό της IEEE Power Engineering Society (Sponsored by the Transformers Committee) για την Ερμηνεία των Αερίων που παράγονται σε Μετασχηματιστές Εμβαπτισμένους σε Σιλικόνη από ηλεκτρικό τόξο (παγκοσμίως αποδεκτός). Το θέμα της πρόκλησης πύρινου νέφους στα Τέμπη δεν επιδέχεται πλέον καμία αμφιβολία (ότι ακριβώς έχω αναλύσει) με βάση και τον οδηγό αυτό (η εγκυρότητα της ΙΕΕΕ είναι αναμφισβήτητη από κάθε μηχανικό παγκοσμίως) που αναλύει τα εύφλεκτα αέρια που παράγονται σε ηλεκτρικό τόξο (electrical arc) σε μετασχηματιστές ελαίων σιλικόνης. Σύμφωνα με τον οδηγό της IEEE σε ηλεκτρικό τόξο παράγονται μεγάλες ποσότητες υδρογόνου και ακετυλενίου (υδρογονάνθρακας), με μικρότερες ποσότητες μεθανίου (υδρογονάνθρακας) και αιθυλενίου (υδρογονάνθρακας), διοξειδίου του άνθρακα και μονοξειδίου του άνθρακα. Βλ. Σχήμα B.4. Το κύριο αέριο/υδρογονάνθρακας που παράγεται είναι το ακετυλένιο (ασετιλίνη) αλλά φυσικά το εύφλεκτο Υδρογόνο παράγεται σε μεγαλύτερες ποσότητες μέσα στα έλαια σε κλάσματα του δευτερολέπτου. Όσο αυξάνεται η ενέργεια του ηλεκτρικού τόξου, αυξάνεται και ο λόγος ακετυλενίου προς υδρογόνο».
Παράλληλα, ο ίδιος παραθέτει τα σχετικά αποσπάσματα από τον οδηγό της IEEE Power Engineering Society.
Ακολουθεί αυτούσια η πρώτη ανάρτηση του Καθηγητή Θ. Λιόλιου
Παράλληλα, ο Διευθυντής του Τομέα Φυσικών Επιστημών της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, παραθέτει, σε δεύτερη ξεχωριστή ανάρτησή του στο Facebook, τον χημικό τύπο των υδρογονανθράκων που παρήγαγε το ηλεκτρικό τόξο των 25.000 Volts.
Γράφει σχετικά ο Θ. Λιόλιος: «Αυτοί ήταν οι ένοχοι Υδρογονάνθρακες που παρήγαγε το ηλεκτρικό τόξο των 25.000 Volts, δε χρειάζονται άλλοι! Έτσι παρήχθησαν τα εύφλεκτα αέρια (i.e. Οι Υδρογονάνθρακες Μεθάνιο/Ακετυλένιο/Αιθυλένιο και κυρίως Υδρογόνο) του πύρινου νέφους που αποτελούνταν από (Έλαια Σιλικόνης + Εύφλεκτο Υδρογόνο + Εύφλεκτους Υδρογονανθράκες) στα Τέμπη, τα έχω περιγράψει αναλυτικά (πηγή ΙΕΕΕ) βλ παλαιότερες αναρτήσεις μου στο fb».
Ακολουθεί αυτούσια η δεύτερη ανάρτηση του Καθηγητή Θ. Λιόλιου
Παράλληλα, ο Καθηγητής Λιόλιος επισημαίνει σε έτερη ανάρτησή του στο Facebook και τα ακόλουθα: «Έχω ενημερώσει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και έχω καταθέσει γραπτώς αναλυτικά τις προτάσεις μου για το θέμα της φωτιάς στα Τέμπη και για τα μέτρα που πιστεύω πρέπει να ληφθούν για να ηρεμήσει η κοινωνία που έχει διχαστεί και για να υπάρξει ασφάλεια των ΜΜΜ στο μέλλον (i.e. Διεθνές Συνέδριο, Ερευνητικό Πρόγραμμα Ασφάλειας ΜΜΜ, Εκπαίδευση/Επιμόρφωση όλων των Στελεχών ΜΜΜ στα ΑΕΙ, Έλεγχος/Συντήρηση μετασχηματιστών τρένων). Είμαι στη διάθεση κάθε πολιτικού Αρχηγού και κάθε Βουλευτή να τους ενημερώσω για τα ίδια θέματα, με σεβασμό και εκτίμηση στους θεσμούς της Δημοκρατίας. Δεν έχω καμία κομματική/πολιτική εξάρτηση/φιλοδοξία (μου αρκεί η υπερηφάνεια και η τιμή του Καθηγητή και Διευθυντή τομέα Φυσικών Επιστημών στην πιο ένδοξη Ανώτατη Σχολή της Ελλάδας), εκ της θέσεως μου και από την ηλικία των 29 ετών, έχω συμβουλεύσει πλήθος πολιτικών όλων των παρατάξεων σε περιόδους κρίσεων ακόμη και αν δεν είναι γνωστό. Εμφανίζομαι δημόσια (χωρίς αμοιβή) σε περιόδους κρίσης μόνο για να ηρεμώ/ενημερώνω το Λαό σε θέματα Άμυνας & Ασφάλειας, να προβάλλω και το έργο της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων και να προσελκύσω και τη Νεολαία στις Στρατιωτικές Επιστήμες. Καθηγητής Δρ. Θεόδωρος Λιόλιος».