Η επιχειρηματική συμφωνία που ανακοινώθηκε την Παρασκευή είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί στη χώρα τα τελευταία χρόνια στον κλάδο της πληροφορικής ο οποίος χτίζει δυναμική για συμφωνίες διεθνούς βεληνεκούς.
Ο πήχης πήγε πλέον στα 235 εκατ. ευρώ και αν μη τι άλλο σε αυτό τίμημα αναγνωρίζεται το ταλέντο της δημιουργίας αξίας στον κλάδο σε συμφωνίες με υπολογίσιμο μέγεθος. Οι Δανοί της NetCompany προσφέρουν 235 εκατ. ευρώ για μια εταιρεία που έχει μεν τζίρο κοντά στα 200 εκατ. ευρώ αλλά η καθαρή κερδοφορία της είναι με το ζόρι 6 εκατ. ευρώ.
Προφανώς, μια πιο διεισδυτική ματιά να αποκαλύπτει οικονομίες και συνέργειες που θα βελτιώσουν σημαντικά την αποδοτικότητα αν όχι της τελικής γραμμής σίγουρα της γραμμής των λειτουργικών κερδών. Και επειδή στην πληροφορική η ικανότητα του να παραδώσεις και να κλειδώσεις τον πελάτη στο σύστημα σου είναι ίσως σημαντικότερη από κάποιες μονάδες βάσης στην καθαρή κερδοφορία, οι Δανοί αποφάσισαν να πληρώσουν το κάτι παραπάνω για να πάρουν με το μέρος τους ένα σημαντικό ανταγωνιστή.
Η ουρά των επιχειρηματικών συμφωνιών στον κλάδο της πληροφορικής καλά κρατεί: Singularlogic, Data Communication, Lamda Hellix, Retail link, Wedia, Cloudfin, Computer Life, Team Candi, Inteli, Optimum, Technolife είναι ονόματα επιχειρήσεων που άλλαξαν χέρια μέσα στους προηγούμενους 12 μήνες με στόχο να αυξήσουν το εύρος των υπηρεσιών των εταιρειών αλλά και να κατέβουν με καλύτερες προϋποθέσεις στα έργα ψηφιακά έργα των 7 δισ. ευρώ που έρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Στους καταλύτες της αύξησης του ενδιαφέροντος για τον κλάδο είναι η απόφαση τους κράτους να ψηφιοποιήσει πολλές διαδικασίες και υπηρεσίες που επί χρόνια ταλαιπωρούσαν τους πολίτες στα γκισέ. Όλες αυτές οι υπηρεσίες δεν φτάνουν στον πολίτη μέσα από μια πολύπλοκη υποδομή που απαιτεί ένα ακριβό υπολογιστικό σύστημα. Αρκεί ένα έξυπνο κινητό και κάποιες στοιχειώδεις γνώσεις περιήγησης για να ολοκληρωθεί μια εργασία.
Η υλοποίηση αυτών των εργασιών ανοίγει την πόρτα για άλλες ψηφιακές εφαρμογές που είτε αρχειοθετούν, είτε δημιουργούν σύνθετα αποτελέσματα που βοηθούν στη λήψη αποφάσεων. Σε λίγο καιρό, όπως έλεγε κάποιος εκπρόσωπος του κλάδου, «τα λογιστήρια δεν θα αγοράζουν χαρτί για τις εκτυπώσεις τους».
Σε ό,τι αφορά τον βαθμό υιοθέτησης των νέων τεχνολογιών παρουσιάζονται μεν διακυμάνσεις μεταξύ διαφορετικών εφαρμογών (ERPs, logistics, CRM, ηλεκτρονική τιμολόγηση κλπ) ωστόσο θα ήταν δίκαιο να πούμε ότι το δυνητικό περιθώριο της εγχώριας αγοράς έχει ακόμα διπλάσιο μέγεθος από τα τρέχοντα επίπεδα πωλήσεων του κλάδου.
Το Χρηματιστήριο έχει εκπροσώπους εταιρειών που έχουν ισχυρό αποτύπωμα στην εγχώρια αγορά της πληροφορικής και εσχάτως έχουν αρχίσει να κερδίζουν μερίδια και στο εξωτερικό.
Η αποτίμηση των εταιρειών έχει ξεφύγει σε επίπεδο ιστορικής κερδοφορίας και σίγουρα το μέγεθος μετράει στο πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει ένα υπερτίμημα. Οι τρέχουσες αποτιμήσεις υπονοούν διπλάσια αύξηση κερδών για τα επόμενα δύο χρόνια. Το σενάριο αυτό δεν είναι μακριά από την πραγματικότητα.
Ωστόσο, δεν αφορά τους πάντες. Ως εκ τούτου η απόφαση επένδυσης στις μετοχές των εταιρειών απαιτεί πιο ενδελεχή μελέτη των προοπτικών τους.
Αποτελέσματα και διαπραγμάτευση των εταιρειών του κλάδου πληροφορικής
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.