Ψαρεύοντας στα χαμηλά μετά από διορθώσεις της χρηματιστηριακής αγοράς υπήρξε κερδοφόρα τακτική για τους επενδυτές την τελευταία δεκαετία, ωστόσο μερικοί από τους strategists μεγάλων επενδυτικών οίκων της Wall Street βλέπουν σήμερα ρίσκα στην επιβίβαση σε μετοχές μετά την τελευταία διόρθωση.
Ο δείκτης S&P 500 είχε 25 διορθώσεις της τάξης του 5% τουλάχιστον από το 2012 αλλά έχει σημειώσει άνοδο πάνω από 240% από τότε, απόδοση που ενισχύει τη στρατηγική του να αγοράζει κανείς μετοχές μετά από επεισόδια πτώσης.
Και αυτή τη φορά το ψάρεμα στα χαμηλά ήταν εμφανές. Ο δείκτης S&P 500 έχει ανακάμψει πάνω από 1% από τη Δευτέρα, όταν η πτώση του τον έφερε περισσότερο από 5% κάτω από το ιστορικό του υψηλό. Ήταν η μεγαλύτερη διόρθωση του μέχρι στιγμής φέτος.
Σύμφωνα με τη JPMorgan, η πανδημία ουσιαστικά τελειώνει και οι επενδυτές θα κάνουν καλά να αγοράζουν στη διόρθωση, ιδιαίτερα μετοχές κυκλικών κλάδων που θα ωφεληθούν από την βελτίωση της ευρύτερης οικονομίας.
«Πιστεύουμε ότι πέρασε το τελευταίο μεγάλο κύμα της πανδημίας, όπως με την πανδημία του 1918-19 που επίσης είχε τέσσερα κύματα και διήρκεσε περίπου 20 μήνες. Οι νέες θεραπείες COVID στηρίζουν την εκτίμηση αυτή. Δεδομένου ότι τα επίπεδα των κεφαλαιακών δαπανών και των αποθεμάτων των επιχειρήσεων βρίσκονται σε χαμηλό δεκαετίας και οι ισολογισμοί των καταναλωτών έχουν βελτιωθεί, η κυκλική ανάκαμψη μπορεί να τρέξει με δυνατό ρυθμό τον επόμενο χρόνο», αναφέρει σε έκθεση της.
Συμπέρασμα: "Buy the dip" στις ανεπτυγμένες και στις αναδυόμενες αγορές.
Άλλοι οίκοι όμως έχουν διαφορετική άποψη. Η τακτική των αγορών σε διορθώσεις αυτή τη φορά μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με περισσότερους κινδύνους βραχυπρόθεσμα από ότι στο παρελθόν καθώς υπάρχουν μέτωπα όπως ο τερματισμός του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από τη Fed, δηλαδή των μηνιαίων αγορών ομολόγων $120 δις.
Oι αναλυτές της BofA εκτιμούν ότι η στεριά δεν φαίνεται ξεκάθαρα καθώς η κεντρική τράπεζα ετοιμάζεται να βάλει σταδιακά τέλος στη χαλαρή της νομισματική πολιτική που βοήθησε την κούρσα της χρηματιστηριακής αγοράς από τα περυσινά χαμηλά.
Ο στόχος της για τον δείκτη S&P 500 είναι οι 4.250 μονάδες, 2% χαμηλότερα από το κλείσιμο της Πέμπτης.
Οι κίνδυνοι μιας πιo συντηρητικής πολιτικής από τη Fed κάνει και τη Morgan Stanley επιφυλακτική. Σε έκθεση της προειδοποιεί οτι ο δείκτης S&P 500 μπορεί να διορθώσει έως και 20% σε περίπτωση που η ανάπτυξη της οικονομίας και τα κέρδη των επιχειρήσεων επιβραδυνθούν μετά από ένα σφίξιμο της πολιτικής της Fed.
Η διόρθωση της χρηματιστηριακής αγοράς είναι πολύ πιθανή και μπορεί να ακολουθήσει δύο πορείες – η μια είναι η πορεία της «φωτιάς», όπως την ονομάζει, όπου η Fed αρχίζει το tapering και η αγορά διορθώνει 10%.
Η άλλη με την ονομασία «πάγος» είναι η πορεία μεγαλύτερης πτώσης της τάξης του 20%+ που θα καταστρέψει κεφαλαιοποίηση καθώς οι προβλέψεις για την κερδοφορία των επιχειρήσεων θα αναθεωρούνται χαμηλότερα ενώ θα υπάρχουν ενδείξεις επιβράδυνσης της ανάπτυξης.
«Το σενάριο ‘fire’ είναι σύνηθες σε μεταβατικές φάσεις στα μέσα ενός κύκλου και θα οδηγήσει σε μια ήπια και υγιή διόρθωση. Ομως, το σενάριο ‘ice’ αρχίζει να δείχνει πιό πιθανό», επισημαίνει η Morgan Stanley.
«Το συμπέρασμα: ταχύτερο tapering με μεγαλύτερη επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης συνεπάγεται μεγαλύτερη διόρθωση από 10%».
Οι αναλυτές στη Citi εκτιμούν ότι η στρατηγική "buy the dip" δουλεύει ακόμη αλλά πρώτα θα πρέπει να ξεκαθαριστούν συγκεκριμένα πράγματα που εκκρεμούν, όπως η εκτότευξη των τιμών ενέργειας και οι ανησυχίες για πιθανή κατάρρευση των υπερχρεωμένων κινεζικών εταιρειών ανάπτυξης ακινήτων. Ο δείκτης S&P 500 κερδίζει 15,5% μέχρι στιγμής φέτος.
Η τακτική του ‘buy the dip’ ήταν αναμφίβολα επιτυχής τη τελευταία δεκαετία, όμως κάποια στιγμή θα τελειώσει, ιδιαίτερα όταν επαναλαμβάνεται κάθε φορά.
Παρά τις ανησυχίες όμως, η ιστορία δείχνει οτι όταν μια αγορά έχει δυναμική, τείνει να συνεχίζει την άνοδο της. Τα στατιστικά δείχνουν οτι ο S&P 500 έχει ανοδικό τέταρτο τρίμηνο με πιθανότητα σχεδόν 80% τις χρονιές όπου έχει σημειώσει άνοδο πάνω από 12,5% το πρώτο εννεάμηνο.
Σύμφωνα με τη JPMorgan, η πρόσφατη διόρθωση ήταν ευκαιρία για αγορές.