Αν κάτι καταλάβαμε χθες για τις προτεραιότητες της επενδυτικής κοινότητας ήταν ότι στην πρώτη θέση είναι το ύψος των επιτοκίων και η ισορροπία μεταξύ της επιτοκιακής διαφοράς μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού.
Αυτό απέδειξε η χθεσινή άνοδος όχι μόνο της Wall Street αλλά και των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και του ευρώ, που άφησαν για λίγο (;) πίσω τους τις ανησυχίες για τις γαλλικές εκλογές, αλλά και την πολιτική αβεβαιότητα σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, παίρνοντας ώθηση από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν χθες το μεσημέρι και πριν την ανακοίνωση νομισματικής πολιτικής της Fed και τα οποία ενίσχυσαν τις ελπίδες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να ξεκινήσει σύντομα τον κύκλο χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής της.
Βέβαια για να είμαστε ακριβοδίκαιοι, οι αγορές μερικές φορές ακούν αυτό που θέλουν να ακούσουν.
Βλέπετε ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ δεν έκανε κάποια σημαντική πρόοδο. Σημείωσε μια οριακή επιβράδυνση σε γενικό επίπεδο και λίγο μεγαλύτερη σε δομικό, με θετικό στοιχείο τη μηδενική μεταβολή σε μηνιαίο επίπεδο.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ έτρεξε τον Μάιο με ετήσιο ρυθμό 3,3%, υποχωρώντας οριακά από το 3,4% του Απριλίου, ενώ σε μηνιαία βάση οι τιμές διατηρήθηκαν αμετάβλητες, μετά από μηνιαία αύξηση 0,3% τον Απρίλιο.
Οι αγορές βέβαια «γιόρτασαν» τα καλά νέα, καθώς η μέτρηση ήταν ελαφρώς καλύτερη από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, που προέβλεπαν αμετάβλητο τον ετήσιο δείκτη στο 3,4% και μικρή μηνιαία άνοδο 0,1%.
Οι traders μάλιστα έσπευσαν να αυξήσουν τα στοιχήματα δίνοντας πιθανότητες πλέον 61,3% να μειώσει η Fed τα επιτόκια από τον Σεπτέμβριο.
Αέρα στα πανιά των επενδυτών έδωσε και ο δομικός ΔΤΚ στον οποίο εστιάζει η Fed, υποχωρώντας τον Μάιο στο 3,4% ετησίως από το 3,6% του Απριλίου, ελαφρώς καλύτερα της μέσης εκτίμησης της αγοράς για 3,5%.
Σε μηνιαίο επίπεδο, ο δομικός δείκτης αυξήθηκε με ρυθμό 0,2% μετά το 0,3% του Απριλίου.
Προφανώς τα παραπάνω νούμερα κάθε άλλο παρά δικαιολογούν το συμπέρασμα ότι ο πληθωρισμός είναι υπό έλεγχο και η Fed μπορεί άνετα να πάρει το πράσινο φως να μειώσει τα επιτόκια.
Κάτι που φρόντισε μεν να διευκρινήσει ο Προέδρος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ αλλά με τους κατάλληλους αστερίσκους ώστε να μη «σπάσει» η επενδυτική ψυχολογία.
Ο έξυπνος αντιπερισπασμός του Πάουελ
Η Fed κατά την αναμενόμενη ανακοίνωση ότι θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της στο εύρος του 5,25%-5,50% τόνισε ότι τους τελευταίους μήνες σημειώθηκε μέτρια μόνο πρόοδος στο μέτωπο της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού. Βέβαια, η φράση «μέτρια πρόοδος» είναι πολύ προτιμότερη από την «έλλειψη προόδου» που είχε χρησιμοποιηθεί στο συνοδευτικό κείμενο της προηγούμενης ανακοίνωσης νομισματικής πολιτικής.
Μάλιστα, οι αξιωματούχοι της Fed, σύμφωνα με το διάγραμμα σημείων - περιλαμβάνουν τις τριμηνιαίες εκτιμήσεις για τα επιτόκια, το λεγόμενο dot plot - εκτιμούν μόλις μία μείωση των επιτοκίων φέτος, από τις δύο έως τρεις μειώσεις που προέβλεπαν τον Μάρτιο.
Η Fed όμως φρόντισε να λειάνει τις εντυπώσεις, μετατοπίζοντας την προσοχή των επενδυτών από το 2024 στο 2025.
Η υποβάθμιση των εκτιμήσεων της κεντρικής τράπεζας για τον ρυθμό χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής κατά την τρέχουσα χρονιά, συνοδεύτηκε από την έμφαση ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προβλέπουν ότι μέχρι το τέλος του 2025, το επιτόκιο θα έχει μειωθεί στο 4,1%, γεγονός που υποδηλώνει ότι θα πραγματοποιηθούν τέσσερις μειώσεις κατά 25 ποσοστιαίες μονάδες έκαστη το επόμενο έτος.
Βέβαια, την ίδια στιγμή ο Πάουελ φρόντισε να διατηρήσει στο ακέραιο την ευελιξία των κινήσεων του, δηλώνοντας ότι παρά το γεγονός ότι η αγορά βασίζει τις προβλέψεις στο dot plot της Fed, εντούτοις η FOMC δεν δεσμεύεται από το dot plot, καθότι αποτελεί απλά ένα μοντέλο πρόβλεψης, ενώ επανέλαβε για μία ακόμα φορά ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται συνεδρίαση με συνεδρίαση και με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν διαθέσιμα μέχρι τότε.
Οι αγορές εστίασαν στα καλά νέα, μη δίνοντας βαρύτητα στη φράση ότι «υπήρξε μέτρια περαιτέρω πρόοδος προς τον στόχο της Επιτροπής για πληθωρισμό 2%» ή σε εκείνη ότι η Κεντρική Τράπεζα δεν έχει ακόμη την εμπιστοσύνη να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, ακόμη και όταν ο δείκτης τιμών καταναλωτή του Μαΐου που ανακοινώθηκε χθες ήταν χαμηλότερος από το αναμενόμενο.
«Βλέπουμε τη σημερινή έκθεση ως πρόοδο και, ξέρετε, ως οικοδόμηση εμπιστοσύνης... Αλλά δεν θεωρούμε ότι έχουμε την εμπιστοσύνη που θα δικαιολογούσε την έναρξη της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής αυτή τη στιγμή», δήλωσε συγκεκριμένα ο Πάουελ.
Επίσης, η αγορά πέρασε στα «ψιλά γράμματα» τις νέες εκτιμήσεις της Fed για τον πληθωρισμό, σύμφωνα με τις οποίες ο πληθωρισμός αναμένεται πλέον ότι θα διαμορφωθεί στο 2,6% στο τέλος του έτους αντί για 2,4% που αναμενόταν τον Μάρτιο.
Ο Τζερόμ Πάουελ όμως χθες φρόντισε με μαεστρία να περνάει από το «κρύο στο ζεστό» και το αντίθετο. Έτσι όσον αφορά την αγορά εργασίας που η ισχύς της προβλημάτισε την προηγούμενη Παρασκευή, ο πρόεδρος της Fed κατά την ομιλία του δήλωσε ότι τα πρόσφατα στοιχεία για τις ισχυρές θέσεις εργασίας μπορεί να είναι ελαφρώς «υπερεκτιμημένα», υποδεικνύοντας ότι οι αναθεωρήσεις των δεικτών αναφοράς ενδέχεται να είναι στο δρόμο.
Τέλος, στα καλά νέα συμπεριλαμβάνονται οι νέες προβλέψεις για την ανάπτυξη, οι οποίες δείχνουν ότι η αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,1% το 2024, παρά το αδύναμο πρώτο τρίμηνο, ενώ το ποσοστό ανεργίας θα παραμείνει στο τρέχον επίπεδο του 4% μέχρι το τέλος του έτους.
Aποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.