Η Νότια Κορέα σχεδιάζει την αύξηση των εισαγωγών ιρανικού πετρελαίου μέσα στη χρονιά που διανύουμε, προκειμένου ν'' αντιμετωπίσει την αυξημένη ζήτηση στην αγορά της. Η εξέλιξη αυτή, σημειώνεται μετά την άρση του διεθνούς εμπάργκο κατά του Ιράν, τον Ιανουάριο.
Η Νότια Κορέα είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού πετρελαίου, ενώ εισάγει και πετρέλαιο ελαφρών υδρογονανθράκων (condensate oil) το οποίο μπορεί να υποστεί εύκολα επεξεργασία και να μετατραπεί σε καύσιμα, αλλά και άλλα πετροχημικά προϊόντα.
Η επιστροφή του Ιράν στις διεθνείς πετρελαϊκές αγορές, εκτιμάται ότι θ'' αυξήσει την προσφορά του αναφερόμενου τύπου πετρελαίου, καθώς κυρίαρχη εξαγωγική θέση στη διεθνή αγορά του πετρελαίου condensate, έχει το Κατάρ.
“Θα προχωρήσουμε σε αύξηση των εισαγωγών πετρελαίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου από το Ιράν, με έμφαση στο πετρέλαιο ελαφρού τύπου,” ανέφερε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου και Ενέργειας της Νότιας Κορέας.
Το Ιράν εξάγει 100.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως στη Νότια Κορέα, η οποία είναι ένας από τους πιο σημαντικούς πελάτες του στη διεθνή αγορά του αργού πετρελαίου. Η Τεχεράνη ελπίζει ότι θα διπλασιάσει τις εξαγωγές της προς τη Νότια Κορέα στα τέλη του 2016, σύμφωνα με τον Ιρανό υπουργό Πετρελαίων Μπιγιάν Ζανγκανέχ.
Η άρση του διεθνούς εμπάργκο κατά του Ιράν στις 17 Ιανουαρίου, επέτρεψε τον τριπλασιασμό των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου προς τη Νότια Κορέα, παρά το γεγονός ότι ο όγκος των πετρελαϊκών εξαγωγών εξακολουθεί να είναι μικρός, σε σύγκριση με αυτόν, πριν από την επιβολή των διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράν.
Το υπουργείο Εμπορίου της Νότιας Κορέας, διευκρινίζει ότι οι δύο χώρες, θα προχωρήσουν στην οργάνωση ενός συστήματος πληρωμών, προκειμένου να ομαλοποίησουν το εμπόριο του πετρελαίου και συναφών προϊόντων, μέσω της Κρατικής Εταιρίας Πετρελαίου του Ιράν, αλλά και των νοτιοκορεατικών SK Energy και Hyundai Oilbank.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ