Με ισχυρά κέρδη ξεκίνησαν την εβδομάδα οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες και την επενδυτική διάθεση να εμφανίζεται ενισχυμένη καθώς στα στοιχεία Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία δείχνουν να περιορίζεται η εξάπλωση του νέου κορονοϊού στην Ευρώπη.
Συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 3,7% στις 320,58 μονάδες και πλέον έχει ενισχυθεί στις εννέα από τις τελευταίες 13 συνεδριάσεις. Παρόλα αυτά βέβαια παραμένει 26,1% κάτω από το ιστορικό του ρεκόρ που σημείωσε στις 19 Φεβρουαρίου στις 433,90 μονάδες.
Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX σημείωσε άλμα 5,8% κλείνοντας στις 10.075 μονάδες, με τον δείκτη να έχει ενισχυθεί πλέον κατά 19,35% από το χαμηλό 52 εβδομάδων που σημείωσε στις 8.441 μονάδες στα μέσα Μαρτίου. Παράλληηλα, ο γαλλικός CAC 40 κατέγραψε κέρδη 4,6% στις 4.346 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που έκλεισε στις 5.582 μονάδες με άνοδο 3,1%.
Παρόμοια εικόνα παρουσίασε και η ευρωπαϊκή περιφέρεια, όπου ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε άλμα 4% στις 17.039 μονάδες, όπως και ο ισπανικός IBEX 35 που ενισχύθηκε επίσης κατά 3,99% ολοκληρώνοντας στις 6.844 μονάδες.
Στα αρνητικά νέα της ημέρας, ωστόσο, ο δείκτης επενδυτικού κλίματος στην Ευρωζώνη υποχώρησε τον Απρίλιο στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ, χαμηλότερα ακόμη και από την περίοδο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008-09.
Συγεκριμένα, ο Sentix σημείωσε πτώση πολύ μεγαλύτερη των εκτιμήσεων και διαμορφώθηκε στις -42,9 μονάδες, υποδεικνύοντας ότι τα χειρότερα είναι μπροστά για την ευρωπαϊκή οικονομία. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για -30,5 μονάδες, ενώ η προηγούμενη μέτρηση ήταν στις -17,1 μονάδες.
Την ίδια ώρα, η Fitch προειδοποίησε ότι η τιμή του αργού θα φτάσει σε μονοψήφιο αριθμό αν δεν καταφέρουν τα μέλη του OPEC+ να καταλήξουν σε μια συμφωνία σχετικά με την παραγωγή του εμπορεύματος.
Ο OPEC+ αναμένεται να συνεδριάσει την Πέμπτη – αν και αρχικά η συνάντηση είχε οριστεί για σήμερα Δευτέρα - σε μια προσπάθεια να συμφωνήσει για περικοπές στην παραγωγή. Η προηγούμενη συμφωνία του OPEC + - έληξε τον Μάρτιο μετά την αποτυχία της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας να καταλήξουν σε νέα συμφωνία. Αυτή η αποτυχία έστειλε τις τιμές του πετρελαίου σε πολύ χαμηλά επίπεδα.