Ισχυρό ράλι αποκατάστασης στις τράπεζες – Κέρδη άνω του 3% για τον Γ.Δ.

Ισχυρό ράλι αποκατάστασης στις τράπεζες – Κέρδη άνω του 3% για τον Γ.Δ.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Ισχυρό ράλι μερικής αποκατάστασης και διόρθωσης των πτωτικών στρεβλώσεων που είχαν προηγηθεί λαμβάνει χώρα σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο, με αιχμή τις τράπεζες, οδηγώντας το Γενικό Δείκτη πάνω από τις 750 μονάδες.

Μετά από καιρό έχουμε μια αρκετά πειστική και «γεμάτη» τραπεζική άνοδο, η οποία έχει στοιχεία ξεσπάσματος δεδομένου ότι ο κλάδος, εν μέσω των δυσμενών σεναρίων που είχαν καλλιεργηθεί, βρίσκονταν σε ακραία υπερπουλημένα επίπεδα.

Από την αρχή της συνεδρίασης οι αγοραστές κυριαρχούν, οδηγώντας τις τραπεζικές μετοχές σε άνοδο έως και 22%, με καλούς όγκους και τζίρους στον κλάδο. Στα αξιοσημείωτα ασφαλώς είναι το γεγονός ότι η άνοδος επικεντρώνεται μόνο στις τράπεζες και σε ελάχιστα άλλα «χαρτιά», ενώ τα υπόλοιπα blue chips έχουν έως και αδιάφορη εικόνα.

Εδώ και ημέρες από το Liberal επισημαίναμε την ανάγκη να ξεκαθαριστεί άμεσα η κατάσταση με τις τράπεζες, καθώς – εν μέσω σύγχυσης και καταστροφλογίας – γινόταν τρομερή σπέκουλα και υποτιμητική κερδοσκοπία, «σκοτώνοντας» την ψυχολογία ολόκληρης της αγοράς.

Έτσι λοιπόν, από χθες έχει ξεκινήσει μια συντονισμένη προσπάθεια ενημέρωσης όλου του συστήματος, για την εξομάλυνση της κόντρας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναφορικά με τους χειρισμούς που πρέπει να γίνουν στις ελληνικές τράπεζες

Αυτό το επιβεβαίωσε και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του χθες στον ANT1, ο οποίος έκανε καθησυχαστικές δηλώσεις για την κατάσταση και για τις τυχόν κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών. 

Ακόμη πιο ξεκάθαρη και καθοριστική ήταν η παρέμβαση του επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Poul Thomsen που μιλώντας στο συνέδριο FT Investment Management Summit στο Λονδίνο υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει καμία ανησυχία για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ελλάδα».

Χαρακτήρισε παράλληλα χρήσιμο στο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να επισπεύσει τα stress tests των ελληνικών τραπεζών, αλλά δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «πρέπει να διασφαλίσουμε πως υπάρχει μία στρατηγική για να αντιμετωπιστεί το υπερβολικά υψηλό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα, μεσοπρόθεσμα».

Η εικόνα και τα στατιστικά της συνεδρίασης

Αυτές οι εξελίξεις λειτουργούν ανακουφιστικά στην αγορά, που από το πρωί επιδίδεται σε ράλι αντίδρασης, με το Γενικό Δείκτη να βρίσκεται ήδη στις 761 μονάδες με άνοδο 3,35%. Ο τζίρος διαμορφώνεται στα 75 εκατ. ευρώ, με περίπου το 70% να έχει γίνει από τις τράπεζες.

Η Πειραιώς που έχει δεχτεί και τις ισχυρότερες πιέσεις το τελευταίο διάστημα κερδίζει 21,85% και ηγείται της αντίδρασης, η Attica Bank ενισχύεται κατά 15,52%, η Alpha Bank +148%, η Εθνική +13,53% και η Eurobank +10%. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον τραπεζικό κλάδο έχουν διακινηθεί περί τα 92 εκατ. τεμάχια, με τα 61 εκατ. στην Εθνική!

Στον υπόλοιπο FTSE 25 ελάχιστες είναι οι μετοχές που ξεχωρίζουν, καθώς εύλογα όλα τα χαρτοφυλάκια έχουν στραφεί στον τραπεζικό κλάδο που βρίσκεται σε momentum αντίδρασης και ξεσπάσματος.

Κέρδη 2,28% έχει η ΕΧΑΕ (άλλωστε ωφελείται από την άνοδο του τζίρου τελευταία), η ΔΕΗ 2,50%, Μυτιληναίος +1,23%, Τιτάν +1,20%, ΑΔΜΗΕ +1,59%, Aegean Airlines +1,01%, Σαράντης 1,08% κ.λπ.

Στο μεσαίο χώρο και στο Mid Cap ξεχωρίζει το ξέσπασμα της MIG που κερδίζει κοντά στο 10% δεδομένου ότι έχει δεχτεί μεγάλο πλήγμα τελευταία, επηρεασμένη από τις εξελίξεις στην Πειραιώς, ενώ ανοδικά κινούνται και οι Intracom, Cenergy Holdings, Profile, Intralot, Νηρέας και Υγεία.

Στο σύνολο της αγοράς η εικόνα είναι καλή, με 70 μετοχές σε άνοδο και 29 σε πτώση.

Μένει να δούμε βεβαίως την… ανθεκτικότητα αυτής της αντίδρασης, την «ποιότητά» της, αλλά και τη διάρκεια που θα έχει.