Ιστορική στιγμή για τα ελληνικά ομόλογα, έπιασαν τα ισπανικά σε αποδόσεις
Shutterstock
Shutterstock

Ιστορική στιγμή για τα ελληνικά ομόλογα, έπιασαν τα ισπανικά σε αποδόσεις

Το ελληνικό δημόσιο βγήκε ξανά εχθές στις αγορές (με επανεκδόσεις ομολόγων) σε μία ιστορική συγκυρία για τους ελληνικούς τίτλους.

Ιστορική, διότι μετά την απαξίωση της περασμένης δεκαετίας, σημειώνονται εξελίξεις όπως η αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου στην επενδυτική βαθμίδα και οι καλύτερες σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη επιδόσεις της οικονομίας, που ενισχύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον. Τα ελληνικά ομόλογα, μάλιστα, πετυχαίνουν πράγματα που δεν έχουν ξανασυμβεί.

Στις συναλλαγές των τελευταίων δύο ημερών, οι ελληνικοί τίτλοι κατάφεραν να κλείσουν την ψαλίδα με τα ισπανικά κρατικά ομόλογα, σε επίπεδο αποδόσεων.

Για πολλά χρόνια (περίπου 13) το ελληνικό δημόσιο είχε να αντιμετωπίσει το υψηλότερο κόστος δανεισμού στην Ευρωζώνη, ενώ νωπές είναι ακόμη οι μνήμες από τον καιρό που η χώρα μας ήταν αποκλεισμένη από τις αγορές. Αυτό πλέον έχει αλλάξει και η Ελλάδα δανείζεται φθηνότερα από την Ιταλία και οσονούπω και από την Ισπανία.

Από το πρώτο μισό του 2023, οι ελληνικοί τίτλοι έδειχναν «συμπεριφορά» και χαρακτηριστικά που αντιστοιχούν σε τίτλους με αξιολόγηση στην επενδυτική βαθμίδα. Κυρίως μετά την αναβάθμιση από την S&P στις 20 Οκτωβρίου, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα «κυνηγούσαν» τα ισπανικά και προχθές κατάφεραν, έστω ενδοσυνεδριακά, να οδηγήσουν το spread πολύ κοντά στο μηδέν. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς κυμαίνεται πλέον μεταξύ 3,29% και 3,36% ενώ του ισπανικού 10ετούς μεταξύ 3,28% και 3,34%.

Δεν είναι τυχαίο ότι στο τελευταίο εξάμηνο η Ελλάδα έχει δεχθεί προσφορές δανεισμού από επενδυτές που ξεπερνούν τα 60 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μία εξέλιξη που αντανακλά κατά κύριο λόγο τη βελτιωμένη εικόνα που έχουν οι ξένοι επενδυτές για την ελληνική οικονομία.

Η χθεσινή επανέκδοση τίτλων λήξης 2028 και 2033 είχε σκοπό αφενός μεν την άντληση 400 εκατ. ευρώ και αφετέρου δε την ικανοποίηση της επενδυτικής ζήτησης και ταυτόχρονα τη διευκόλυνση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς ομολόγων. Για την ιστορία, οι προσφορές στη χθεσινή δημοπρασία ξεπέρασαν τα 1,3 δισ. ευρώ.

Τα ελληνικά κρατικά ομόλογα βλέπουν συνεχώς καλύτερες ημέρες και μάλιστα έχουν καταφέρει να χτίζουν νέα ορόσημα ανεξάρτητα από τις συνθήκες που επικρατούν στις αγορές. Απόλυτα ενδεικτική του θετικού κλίματος για τους ελληνικούς τίτλους, είναι η εκμηδένιση του spread του ελληνικού 10ετούς με το αντίστοιχο ισπανικό.

Στο μεταξύ, το spread με τα γερμανικά ομόλογα παραμένει πέριξ των 100 μονάδων βάσης και παράλληλα οι ελληνικοί τίτλοι συντηρούν τη διαφορά με τα ιταλικά ομόλογα πάνω από τις 50 μονάδες βάσης.

Επόμενος και πιο δύσκολος στόχος για τα ελληνικά ομόλογα είναι να «πιάσουν» σε αποδόσεις τα πορτογαλικά. Σήμερα, η απόδοση του πορτογαλικού 10ετούς διαμορφώνεται στο 3,04%, που συνεπάγεται ότι το ελληνικό 10ετές απέχει περίπου 30 μονάδες βάσης.

Η Πορτογαλία ήταν η χώρα που βγήκε πρώτη από τα μνημόνια και συνεπώς προηγείται σε ανάκαμψη της Ελλάδας, ωστόσο το momentum που έχει αυτή τη στιγμή η χώρα μας θεωρείται το ισχυρότερο στην Ευρώπη, κάτι που φαίνεται και από τις συστάσεις επενδυτικών οίκων, όπως της JPMorgan, που καθιστούν τα ελληνικά ομόλογα πιο ελκυστικά από τα ιταλικά.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, η Ελλάδα επιτυγχάνει τη μεγάλη σύγκλιση με τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των υπόλοιπων χωρών-μελών της Ευρωζώνης, καθώς όπως φαίνεται στον πίνακα που ακολουθεί το κόστος δανεισμού των περισσότερων χωρών, όπως αυτό αντικατοπτρίζεται στην απόδοση του 10ετούς ομολόγου κάθε χώρας, διαμορφώνεται πέριξ του 2,8%.

Στην κούρσα για τις χαμηλότερες αποδόσεις και επομένως το χαμηλότερο κόστος δανεισμού, η Ελλάδα έχει περάσει την Ιταλία, έχει φτάσει την Ισπανία και την Κύπρο και απειλεί Πορτογαλία και Βέλγιο.