Η χρονιά δεν ξεκίνησε καλά, όσον αφορά ένα από τα πιο πολυδιαφημισμένα deals που έχουν γίνει ποτέ στην Ελλάδα. Ένα deal που αφορά την εξαγορά του 48,5% της Viva Wallet από την αμερικανική τράπεζα JPMorgan Chase με τίμημα $800 εκατ. Ένα deal που σύμφωνα με δημοσιεύματα κινδυνεύει να μην ολοκληρωθεί, αφήνοντας στη μέση την απόκτηση και του υπόλοιπου 51,5%.
Τις τελευταίες ημέρες του Δεκεμβρίου 2023, υπήρχαν δυο δημοσιεύματα στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με την JPMorgan Chase και τη Viva Wallet, τα οποία δεν ήταν διόλου κολακευτικά για την ελληνική πλευρά. Αφήνοντας αρνητικές εντυπώσεις στους αναγνώστες, σχετικά με ένα deal, που αποτελεί μέρος του ελληνικού "success story", όσον αφορά αφ’ ενός την προσέλκυση επενδύσεων και αφ’ ετέρου την ανάπτυξη του οικοσυστήματος των start ups και των venture capitals.
Έτσι σύμφωνα με τη New York Post, υπάλληλοι της Viva Wallet ισχυρίζονται ότι η εταιρεία διεκπεραιώνει πληρωμές της Sirina Entertainment που είναι ένα πορνογραφικό στούντιο, παραβιάζοντας τους όρους παροχής υπηρεσιών που απαγορεύουν τη διαχείριση πληρωμών της Viva Wallet, προς επιχειρήσεις που εμπλέκονται σε πορνογραφικό περιεχόμενο.
Ως γνωστόν η JPMorgan Chase και οι περισσότερες τράπεζες και επιχειρήσεις διαχείρισης και διεκπεραίωσης πληρωμών, έχουν αποκλείσει από τις υπηρεσίες τους, εταιρείες στοιχηματισμού και πορνογραφικού περιεχομένου στα πλαίσια της συμμόρφωσης τους με το διεθνές κανονιστικό πλαίσιο, κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Στην αμερικανική εξειδικευμένη συνδρομητική ιστοσελίδα The Information, δημοσιεύτηκε η είδηση ότι η «ελληνική πλευρά» των μετόχων της Viva Wallet, όχι μόνο αγνόησε το αίτημα της JPMorgan για διορισμό δικών της εκπροσώπων στο ΔΣ της Viva Wallet στη θέση των δύο μελών που είχαν παραιτηθεί μέσα στο Q4 του 2023, αλλά προχώρησε στην αντικατάσταση τους από στελέχη που αποτελούν επιλογές του εγχώριου management της εταιρείας. Με αυτόν τον τρόπo η JPMorgan Chase εκπροσωπείται με ένα μόλις μέλος στο ΔΣ, από τρία που ήταν πριν από τις προαναφερθείσες αντικαταστάσεις.
Τι δείχνουν τα δυο δημοσιεύματα; Ότι ο γάμος ανάμεσα στη Viva Wallet και στη μεγαλύτερη τράπεζα σε κεφαλαιοποίηση στον κόσμο, με αξία γύρω στα $500 δισ., μόνο ανέφελος δεν είναι. Και ήδη στη Wall Street δεν είναι λίγοι αυτοί που αναφέρονται σε μια νέα εξαγορά – φιάσκο της JPMorgan Chase, μετά από εκείνη της αμερικανικής εταιρείας fintech Frank 2021.
H Frank ήταν μια πλατφόρμα παροχής οικονομικού προγραμματισμού και χρηματοοικονομικών προϊόντων για φοιτητές, που σύμφωνα με το αρχικό due diligence διέθετε μια πελατειακή βάση 4,25 εκατ. χρηστών. Όμως στην πορεία φάνηκε ότι διέθετε λιγότερους από 300 χιλιάδες ενεργούς πελάτες, με αποτέλεσμα, οι διαφορές ανάμεσα στις δυο εταιρείες να έχουν οδηγήσει τα δυο μέρη στα δικαστήρια.
Πού βρίσκονται οι σχέσεις των δυο εταιρειών σήμερα; Παρατηρείται μια καθυστέρηση σχετικά με την ανάπτυξη της Viva Wallet. Σύμφωνα με την αγορά, δεν έχει προχωρήσει η έκδοση ενός δανείου ύψους $100 εκατ. από τη JPMorgan Chase προς την εταιρεία και δεν έχει εκτελεστεί το πλάνο των εξαγορών που έχουν συμφωνηθεί. Και το ζητούμενο είναι, εάν βρισκόμαστε μπροστά σε ένα «power game» ή εάν διακυβεύεται ακόμα και το πέρασμα του υπόλοιπου 51,5% της Viva Wallet, που βρίσκεται στα χέρια των ιδρυτών της εταιρείας στην αμερικανική τράπεζα. Η αρχική συμφωνία υπολόγιζε το τίμημα με την αποτίμηση της Viva στα 2,1 δισ. ευρώ, ενώ τώρα οι πωλητές αποτιμούν την εταιρεία στα 3 δισ. ευρώ.
Οπότε υπάρχουν τρία πιθανά ενδεχόμενα για την υποβόσκουσα σύγκρουση. Το πρώτο είναι να συμφωνηθεί ένα νέο τίμημα μεταξύ των δυο πλευρών. Το δεύτερο είναι να ανατεθεί σε ένα ανεξάρτητο οίκο η αποτίμηση της Viva Wallet. Και το τρίτο είναι να ακολουθηθεί η δικαστική οδός. Η ζημιά πάντως έχει γίνει.