Η μετοχή της HELLENiQ ENERGY Holdings (ΕΛΠΕ), βρέθηκε και αυτή στο μάτι του προεκλογικού κυκλώνα, μετά τις μετοχές της Εθνικής Τράπεζας και της ΔΕΗ.
Και αυτήν τη φορά το κτύπημα κατά τη μετοχής ήταν διπλό. Διότι αφ’ ενός σύμφωνα με το πρόγραμμα του Σύριζα, «θα διαφυλαχθεί και αποκατασταθεί ο δημόσιος έλεγχος στα ΕΛΠΕ» και θα προωθηθεί ο στρατηγικός αναπροσανατολισμός τους στην κατεύθυνση εξυπηρέτησης της ενεργειακής μετάβασης και αφ’ ετέρου θα υπάρξει «απεμπλοκή από την πολιτική εξόρυξης υδρογονανθράκων, με τη μη ανανέωση αδειών έρευνας και εκμετάλλευσης και μη παραχώρηση νέων περιοχών».
Σύμφωνα με το μετοχολόγιο της HELLENiQ ENERGY Holdings το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 35,48% των μετοχών της εισηγμένης εταιρείας. Δηλαδή κατέχει αυτό που ονομάζουμε στη χρηματιστηριακή διάλεκτο, το «blocking minority shareholding». Το ΤΑΙΠΕΔ με τη σειρά έχει σαν μοναδικό μέτοχο την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ (ΕΕΣΥΠ), ευρύτερα γνωστή ως «Υπερταμείο».
Στη μετοχική βάση της ενεργειακής εταιρείας συμμετέχουν ιδιώτες επενδυτές με ποσοστό 8,56%, εγχώριοι θεσμικοί επενδυτές με ποσοστό 5,46% και ξένοι θεσμικοί επενδυτές με ποσοστό 3,39%. Ωστόσο ο μεγαλύτερος μέτοχος με ποσοστό 47,12% είναι η Paneuropean Oil & Industrial Holdings SA, που ανήκει στον Όμιλο Λάτση.
Το τι εννοεί το πρόγραμμα του Σύριζα μέσω της «διαφύλαξης και αποκατάστασης του δημόσιου ελέγχου των ΕΛΠΕ», μένει να απαντηθεί.
Διότι αν μέσω της «αποκατάστασης του δημοσίου ελέγχου», εννοείται η αύξηση της συμμετοχής του ΤΑΙΠΕΔ, ή η απόκτηση μετοχών από κάποιον δημόσιο φορέα τότε τίθενται μια σειρά από ζητήματα, όπως έχουμε κατ’ εξακολούθηση αναπτύξει σε ανάλογες υποθέσεις όπως είναι αυτές της Εθνικής Τράπεζας και της ΔΕΗ.
Δηλαδή ζητήματα προστασίας των επενδυτών, ζητήματα διαφύλαξης της φιλοεπενδυτικής στρατηγικής καθώς και ζητήματα τήρησης της χρηματιστηριακής νομοθεσίας.
Πέρα όμως από το χρηματιστηριακό μέλλον της HELLENiQ ENERGY Holdings το πρόγραμμα του Σύριζα προβλέπει την απεμπλοκή από την πολιτική εξόρυξης υδρογονανθράκων, με τη μη ανανέωση αδειών έρευνας και εκμετάλλευσης και μη παραχώρηση νέων περιοχών.
Κάτι που είναι καταφανώς οξύμωρο, αφού κατά τη διάρκεια της τετραετίας 2015 - 2019 είχαν υλοποιηθεί από το Δημόσιο και την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) τρεις διεθνείς διαγωνισμοί στη στεριά και θάλασσα στις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας και της Κρήτης.
Η HELLENiQ ENERGY Holdings είχε συμμετάσχει στους διαγωνισμούς, είτε μέσω διεθνών κοινοπραξιών είτε αυτοδύναμα και είχε επιτύχει την παραχώρηση για έρευνα και εκμετάλλευση σε επτά περιοχές. Τέσσερις σε κοινοπραξίες με ExxonMobil, Total, Repsol, Edison και τρεις σαν operator. Όλες οι προαναφερθείσες συμβάσεις μίσθωσης είχαν κυρωθεί από τη Βουλή επί κυβερνήσεως Τσίπρα - Καμμένου.
Τι συνέβη από το 2019 μέχρι σήμερα; Πώς μεταβλήθηκε άρδην η πολιτική Σύριζα; Πώς είναι δυνατόν να μεταβληθεί έτσι ξαφνικά η πολιτική των εξορύξεων όταν από τον Ιούλιο του 2022 έχει μπει πολύ δυνατά στο παιχνίδι η ExxonMobil;
Να σημειώσουμε πως η ExxonMobil Exploration & Production Greece (Crete) B.V εξαγόρασε το 75% του ποσοστού της αποχωρήσασας ΤotalEnergies και το υπόλοιπο εξαγοράστηκε από θυγατρικές της HELLENiQ ENERGY Holdings.
Πώς είναι δυνατόν ο Σύριζα να εξαγγέλλει την απεμπλοκή από την πολιτική εξόρυξης υδρογονανθράκων, όταν σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, οι περιοχές του Ιονίου και της Κρήτης δυνητικά εμφανίζουν αποθέματα της τάξης των 70-90 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών φυσικού αερίου. Δηλαδή ποσότητες ικανές να καλύψουν το 15% - 20% της κατανάλωσης της Ε.Ε. Η δυνητική αξία των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ελλάδα, σύμφωνα πάντα με την ίδια έκθεση, υπερβαίνει τα 250 δισ. ευρώ.
Πώς θα επηρεάσει η κυβερνητική πρόταση του Σύριζα την πορεία της HELLENiQ UPSTREAM, που είναι θυγατρική της HELLENiQ ENERGY Holdings, στο χώρο της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων;
Τι θα γίνει με το «Block 10» στον Κυπαρισσιακό κόλπο; Τι θα γίνει με τη θαλάσσια περιοχή «Ιόνιο»;
Τι θα γίνει Δυτικά της Κέρκυρας στο «Block 2», στο οποίο συμμετέχει με 75% η Energean Hellas;
Τι θα γίνει στις δύο θαλάσσιες περιοχές «Δυτικά Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά Κρήτης», στις οποίες συμμετέχει η ExxonMobil Exploration & Production Greece (Crete) B.V με 70%;
Τι θα γίνει στην περιοχή παραχώρησης του Θρακικού Πελάγους στο Βόρειο Αιγαίο, όπου συμμετέχει και η Calfrac Well Services Ltd με 75%;
Είναι μεγάλη η δυνητική ζημία που μπορεί να προκαλέσει ο Σύριζα με τις προεκλογικές εξαγγελίες του σήμερα και σαν πιθανή κυβέρνηση αύριο, στην μετοχή της HELLENiQ ENERGY Holdings, στο επενδυτικό κλίμα και στο ευρύτερο ενεργειακό οικοσύστημα.