Ο πληθωρισμός στην Τουρκία εκτινάχθηκε σε υψηλό δύο ετών στο 17,53% τον Ιούνιο, έναντι εκτιμήσεων για 17% και συνεχίζει σε μια παρατεταμένη άνοδο μετά από μια σύντομη πτώση, ενδεχομένως καθυστερώντας τυχόν μειώσεις των επιτοκίων αργότερα στο έτος.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή σε μηνιαία βάση κατέγραψε άνοδο 1,94% σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία, έναντι εκτιμήσεων για 1,50%,.
Ο πληθωρισμός, ο οποίος παραμένει σε διψήφιο επίπεδο για το μεγαλύτερο μέρος των τελευταίων τεσσάρων ετών, έχει παραμείνει υψηλά εξαιτίας και της πτώσης της λίρας, της εξάντλησης της νομισματικής αξιοπιστίας και την έκρηξη της πανδημίας καθώς η οικονομία ανακύπτει από την πανδημία.
Η υποτίμηση επισπεύσθηκε όταν ο πρόεδρος Ερντογάν απέλυσε τον επιθετικό κεντρικό τραπεζίτη τον Μάρτιο, εντείνοντας τις ανησυχίες για ταχύτερη του αναμενόμενου περικοπή των επιτοκίων από το 19%.
«Μια μείωση των επιτοκίων το καλοκαίρι δεν πρόκειται να συμβεί, όχι με αυτόν τον πληθωρισμό», δήλωσε ο Κριστιάν Μάτζιο, επικεφαλής της στρατηγικής χαρτοφυλακίου της TD Securities. Ο Τζέισον Τούβι, ανώτερος οικονομολόγος αναδυόμενων αγορών στην Capital Economics, επανέλαβε αυτήν την πρόβλεψη. «Ένας κύκλος χαλάρωσης είναι τώρα πιο πιθανό να ξεκινήσει προς τα τέλη του 2021 όταν ο πληθωρισμός μπορεί να έχει υποχωρήσει».
Σε ομιλία του προ ημέρων, ο κεντρικός τραπεζίτης Σαχάπ Καβτσίογλου ανέφερε ότι το βασικό επιτόκιο θα διατηρεί υψηλότερα του πληθωρισμού μέχρι οι ισχυροί δείκτες να κάνουν λόγο για μια διαρκή πτώση και η κεντρική τράπεζα να πετύχει τον στόχο του 5%, σύμφωνα με μία εκ των πηγών.