Καθολική πτώση στο Χ.Α., κρατάει τις 820 μονάδες με νέο +3% της Coca Cola

Καθολική πτώση στο Χ.Α., κρατάει τις 820 μονάδες με νέο +3% της Coca Cola

του Απόστολου Σκουμπούρη

Απουσία εγχώριων σημαντικών καταλυτών το ελληνικό χρηματιστήριο σήμερα ακολουθεί τις πιέσεις που δέχονται οι διεθνείς αγορές, οι οποίες λόγω των γεωπολιτικών ρίσκων, έχουν βγει την ευκαιρία για διόρθωση τελευταία. Θυμίζουμε ότι οι διεθνείς αγορές έχουν πετύχει αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά ή υψηλά πολλών ετών, με «τρελά» κέρδη στους συμμετέχοντες, οπότε έχουν μεγάλα περιθώρια διόρθωσης, αποφόρτισης και κατοχύρωσης. 

Μέσα σ' αυτό το τοπίο, το ελληνικό χρηματιστήριο που έτσι κι αλλιώς δεν ακολουθεί κατά πόδας το διεθνές momentum αλλά νομοτελειακά επηρεάζεται, σήμερα ξεκίνησε με σημαντικές πιέσεις αρχικά, όμως σταδιακά βγαίνουν στηρίξεις και άμυνες, μέσω της… επιστράτευσης (ξανά) της Coca Cola HBC.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι 25 από τις 26 μετοχές του FTSE 25 (συμμετέχει και ο ΑΔΜΗΕ ως γνωστόν), κινούνται από την αρχή της συνεδρίασης πτωτικά, ενώ ανάχωμα στην περαιτέρω πτώση βάζει η μετοχή της Coca Cola HBC που κινείται μόνιμα σε θετική τροχιά, με κέρδη 3% και φυσικά νέα ιστορικά υψηλά!

Θυμίζουμε ότι ο τίτλος χθες ενισχύθηκε σε ποσοστό 6,79% με κλείσιμο στα 28,30 ευρώ, λόγω των εξαιρετικών αποτελεσμάτων που πέτυχε στο πρώτο εξάμηνο, ενώ σήμερα βρίσκεται ήδη πάνω από τα 29 ευρώ, με την αποτίμηση στα 10,72 δισ. ευρώ! Μάλιστα, χθες στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, η Coca Cola Helenic ενισχύθηκε σε ποσοστό 9%, με φόντο αυτή την εικόνα.

Σταδιακά βεβαίως, περιορίστηκε μερικώς η πτώση και σε κάποια άλλα blue chips, ενώ πρώτη μετοχή –πλην της Coca Cola– που πέρασε σε θετικό έδαφος είναι η Foulris.

Ενδεικτικό της εικόνας της αγοράς, είναι ότι μόλις 12 μετοχές κινούνται σε θετικό έδαφος, έναντι 58 που καταγράφουν απώλειες…

O Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 826 μονάδες με απώλειες 0,90%, ενώ στο ξεκίνημα υποχώρησε έως τις 823,96 μονάδες με απώλειες άνω του 1%. Η αξία συναλλαγών είναι αυξημένη και διαμορφώνεται ήδη στα 22 εκατ. ευρώ, με τις τράπεζες να έχουν κάνει σχεδόν το 60% αυτού.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Χ.Α. στις οκτώ έως τώρα (χωρίς τη σημερινή) συνεδριάσεις του Αυγούστου έχει κλείσει ανοδικά στις έξι, ενώ οι δύο πτωτικές ήταν με ανεπαίσθητα ποσοστά της τάξης του -0,03% (3/8) και -0,20% (7/8) αντίστοιχα.

Από την άλλη πλευρά, η αγορά δεν έχει κάνει κανένα φοβερό ράλι αυτές τις ημέρες, ούτε έχει δείξει αγοραστική δυναμική, απλώς γίνεται ήπια διαχείριση, μετά την ολοκλήρωση των ρευστοποιήσεων στο φινάλε του Ιουλίου και του 7μήνου.
Πτώση άνω του 3% στον Large Cap σημειώνει η Attica Bank, άνω του 2% υποχωρούν τίτλοι όπως Εθνική και Viohalco, ενώ άνω του 1% χάνουν οι Folli Follie, Jumbo, Μυτιληναίος, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, Lamda Development, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Πειραιώς και Eurobank.

Στην υπόλοιπη αγορά και στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις, η εικόνα είναι σχεδόν καθολικά πτωτική, με τις μεγαλύτερες πιέσεις (άνω του 3%) να τις δέχονται τίτλοι όπως Παπουτσάνης, Δρομέας Κλουκίνας Λάππας, Profile, Κορρές, ΙΑΣΩ, Cenergy Holdings, Intracom, ενώ άνω του 2% υποχωρούν οι MIG, Centric, Χαλκόρ, Υγεία, ΕΚΤΕΡ κ.λπ.