Η Κίνα άλλαξε τους κανόνες για τις επιχειρήσεις καταναλωτικής χρηματοδότησης για πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία, κάνοντας τους πιο αυστηρούς για τις μη τραπεζικές χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις που παρέχουν μικρά προσωπικά δάνεια στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Τα αυστηρότερα μέτρα, τα οποία θα τεθούν σε ισχύ στις 18 Απριλίου, έρχονται εν μέσω μιας αυστηροποίησης των κανονιστικών ρυθμίσεων σε ολόκληρο τον χρηματοπιστωτικό τομέα της Κίνας, παρά την ασταθή ανάκαμψη της οικονομίας μετά την πανδημία και οι αναλυτές τα βλέπουν ως δυνητικά αποτρεπτικά για τους νέους παίκτες.
Οι αναθεωρημένοι κανόνες, που δημοσιεύθηκαν από την Εθνική Ρυθμιστική Αρχή Χρηματοοικονομικών Θεμάτων (NFRA) μετά από διαβούλευση ενός μηνός που έληξε στα μέσα Ιανουαρίου, είναι σύμφωνοι με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις.
Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό, οι επιχειρήσεις που παρέχουν καταναλωτική χρηματοδότηση εκτός από αγορές κατοικιών και αυτοκινήτων πρέπει να έχουν ελάχιστο εγγεγραμμένο κεφάλαιο 1 δισ. γουάν (139 εκατ. δολάρια), υπερτριπλάσιο από το ελάχιστο ποσό των 300 εκατ. γουάν που απαιτεί ο κανονισμός του 2014.
Ένας κύριος επενδυτής σε μια επιχείρηση χρηματοδότησης καταναλωτών πρέπει επίσης να κατέχει μερίδιο τουλάχιστον 50%, από 30% προηγουμένως.
Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που είναι μεγάλοι επενδυτές πρέπει να έχουν συνολικό ενεργητικό τουλάχιστον 500 δισ. γουάν στο τέλος του πιο πρόσφατου οικονομικού έτους, από 60 δισ. γουάν προηγουμένως.
Τέλος, ένας μη χρηματοπιστωτικός μεγάλος επενδυτής πρέπει να έχει λειτουργικά έσοδα τουλάχιστον 60 δισ.γουάν κατά το πιο πρόσφατο οικονομικό έτος, αριθμός διπλάσιος από τον προηγουμένως απαιτούμενο.