Ο χρυσός πρωτίστως είναι το μέσο ασφαλείας όταν οι επενδυτές αισθάνονται νευρικοί ή αβέβαιοι.
Και η αλήθεια είναι ότι διανύουμε μια περίοδο που παρά την άνοδο της συντριπτικής πλειοψηφίας των assets, είναι γεμάτη αβεβαιότητα δεδομένου ότι:
-Οι πληθωριστικές πιέσεις αποθερμαίνονται μεν με εμφανή σημάδια εμμονής δε, με αποτέλεσμα,
-Oι μειώσεις των επιτοκίων να αναμένονται από το δεύτερο εξάμηνο και μετά.
-Η γεωπολιτική ένταση εκτείνεται σε αρκετά κομβικά σημεία του πλανήτη χωρίς καμία προοπτική άμεσης αποκλιμάκωσης.
-Την ίδια στιγμή διανύουμε μια σημαντική εκλογική χρονιά για τις ΗΠΑ και όχι μόνο
Αυτοί είναι οι βασικοί λόγοι που οδήγησαν τον χρυσό στο χθεσινό ιστορικό υψηλό πέριξ των 2265 δολαρίων/ουγγιά με αγοραστές που εκτείνονται πολύ πέραν των Κεντρικών Τραπεζών, ενώ για πολλούς αναλυτές το τελευταίο σκέλος της «ορθοπεταλιάς» οφείλεται και στους πιο ήπιους οικονομικούς δείκτες των ΗΠΑ.
Οι παραπάνω συνθήκες ενίσχυσαν τη ζήτηση χρυσού, ενώ μείωσαν τη ζήτηση για άλλα εμπορεύματα, καθώς οι επενδυτικές επιλογές του χρυσού, αλλά και του ασημιού και των διαμαντιών απολαμβάνουν αυτή την περίοδο το υψηλότερο επίπεδο εμπιστοσύνης σε σύγκριση με άλλες επενδυτικές επιλογές.
Φυσικά, η πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς της Fed «έβαλε το χεράκι της» στο ράλι, καθώς ο Jerome Powell επιβεβαίωσε ότι η επιτροπή επιδιώκει να μειώσει τα επιτόκια τρεις φορές το 2024. Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη για τον χρυσό καθώς η τιμή του συνήθως κινείται αντίθετα με τα επιτόκια. Και λέμε συνήθως γιατί από τον Οκτώβριο του 2023 κινήθηκε δυναμικά προς τα πάνω παρά το ύψος των επιτοκίων.
Όσον αφορά τη βραχυπρόθεσμη τεχνική εικόνα, αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι τιμές του χρυσού θα είναι ασταθείς μέχρι τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας την 1η Μαΐου και δεν αποκλείουν μια οπισθοχώρηση εντός του εύρους των 2.140 - 2.200 δολαρίων /ουγγιά.
Μια διάσπαση δε, αυτού του εύρους θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόσθετη κίνηση περίπου 50 δολαρίων/ουγγιά προς την κατεύθυνση της διάτρησης.
Για μια περίοδο όμως 1-2 ετών για τους περισσότερους αναλυτές η τιμή θα μπορούσε να αυξηθεί στα 2.300 έως 2.400 δολάρια/ουγγιά.
Θα συμφωνήσουμε ότι είναι πιθανή μια βραχυπρόθεσμη υποχώρηση, αυτό όμως στο τέλος της ημέρας δεν σημαίνει και πολλά πράγματα σε ένα τόσο ισχυρό ανοδικό διάγραμμα. Άλλωστε η διακύμανση του χρυσού από τις αρχές Μαρτίου και μετά έβγαλε το μέταλλο από ένα εύρος διαπραγμάτευσης τριών ολόκληρων ετών.
Κατά την άποψη μας, μάλιστα, ακόμα και μια επαναφορά στη ζώνη των 2030-2125 δολαρίων/ουγγιά δεν επηρεάζει το μεσοπρόθεσμο momentum, αρκεί να μη δώσει εβδομαδιαίο κλείσιμο κάτω από τα 1997 δολάρια/ουγγιά.
Ανεξάρτητα λοιπόν μιας πιθανής οπισθοδρόμησης, διατηρούμε την ισχυρή μακροπρόθεσμη προοπτική για τον χρυσό, εστιάζοντας κυρίως στην άποψη μας ότι αποτελεί το καλύτερο μέσο διατήρησης αγοραστικής δύναμης, καθώς εκτιμούμε ότι ο πληθωρισμός θα «σταθεί» και θα παγιωθεί εν τέλει σε μεγαλύτερο επίπεδο από εκείνο του 2%. (σ.σ: Πρόσφατες αναλύσεις μπορείτε να διαβάσετε εδώ και εδώ).
Πέραν του πληθωρισμού, η γεωπολιτική αβεβαιότητα και η δραστηριότητα των Κεντρικών Τραπεζών παραμένουν μεταξύ των πολλών παραγόντων που ωθούν την τιμή του χρυσού ολοένα και υψηλότερα.
Ως εκ τούτου, μια ουσιαστική στάθμιση στο πολύτιμο μέταλλο προσφέρει σε κάθε χαρτοφυλάκιο διαφοροποίηση και αντιστάθμιση του πληθωρισμού.
Θα ακολουθήσει το ασήμι;
Σε διαφορετικούς βαθμούς, τόσο ο χρυσός όσο και το ασήμι μπορεί να αποτελέσουν ικανοποιητική αντιστάθμιση σε μια πιθανή οικονομική ύφεση, καθώς και κατά τη διάρκεια παρατεταμένων περιόδων ανόδου του πληθωρισμού.
Η κατανόηση της διαφοράς μεταξύ του τρόπου χρήσης των δύο μετάλλων, των οικονομικών τους «ευαισθησιών» και των τεχνικών χαρακτηριστικών τους μας βοηθά τόσο στο επίπεδο στάθμισης όσο και στον χρόνο εισόδου των δύο μετάλλων στο χαρτοφυλάκιο μας.
Όπως αναλύσαμε εκτενώς στο άρθρο «Θα συνεχίσει το ράλι ο χρυσός-Πότε θα ακολουθήσει το ασήμι» το ασήμι είναι περισσότερο συνδεδεμένο με την παγκόσμια οικονομία, καθώς σχεδόν το 50% της παγκόσμιας ζήτησης για ασήμι προέρχεται από διάφορους τομείς της βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένων των smartphone, των tablet, των ηλεκτρικών συστημάτων αυτοκινήτων, των κυψελών ηλιακών συλλεκτών και πολλών άλλων προϊόντων και εφαρμογών.
Ως εκ τούτου, το ασήμι είναι πιο ευαίσθητο στις επιδόσεις της παγκόσμιας οικονομίας από τον χρυσό.
Όταν οι οικονομίες «απογειώνονται» λοιπόν και η μεταποίηση σημειώνει υψηλές πτήσεις, η ζήτηση τείνει να αυξάνεται για το ασήμι.
Σε αντίθεση με το ασήμι και τα βιομηχανικά βασικά μέταλλα, ο χρυσός επηρεάζεται λιγότερο από την οικονομική επιβράδυνση επειδή ακριβώς οι βιομηχανικές του χρήσεις είναι πιο περιορισμένες.
Μια ακόμη ειδοποιός διαφορά είναι ότι το ασήμι έχει πολύ μεγαλύτερη μεταβλητότητα από τον χρυσό.
Η αστάθεια στις τιμές του αργύρου μπορεί να είναι δύο έως τρεις φορές μεγαλύτερη από αυτή του χρυσού μια δεδομένη ημέρα, με τον χρυσό να έχει παραδοσιακά χαμηλότερη μεταβλητότητα από το ασήμι λόγω της σχετικής σπανιότητας και της υψηλής αξίας του.
Τέλος, δεδομένου ότι το ασήμι τείνει να είναι φθηνότερο από τον χρυσό, καθίσταται πιο προσιτό στους μικρούς ιδιώτες επενδυτές που επιθυμούν να κατέχουν τα πολύτιμα μέταλλα ως φυσικά περιουσιακά στοιχεία.
Παρά τις διαφορές τους όμως, οι τιμές του χρυσού και του ασημιού παρουσιάζουν παραδοσιακά ισχυρή θετική συσχέτιση. Το ασήμι όμως μερικές φορές καθυστερεί να ακολουθήσει τον χρυσό.
Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές το ασήμι φαίνεται σε καλή θέση να ανταγωνιστεί τις αποδόσεις του χρυσού κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Ποιο θα είναι το πρώτο σήμα για τους επενδυτές για επικείμενο ράλι; H αύξηση της ταχύτητας από τη μεταποίηση.
Αν αρχίσουμε λοιπόν να βλέπουμε την παγκόσμια ανάπτυξη να επιταχύνεται λίγο περισσότερο κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους -το πιο πιθανό μεταξύ του τρίτου και του τέταρτου τριμήνου του 2024- τότε η λογική λέει ότι θα αρχίσει να αυξάνει ταχύτητα και το ασήμι.
Η τεχνική του εικόνα τώρα, συγκλίνει στην εκτίμηση της στήλης ότι «ζεσταίνει» τις μηχανές για τη ζώνη των 25,50-25,91 δολαρίων/ουγγιά, διάσπαση της οποίας θα «ανοίξει» το διάγραμμα για τα 27 δολάρια/ουγγιά, ενώ πλέον τα 23,40 δολάρια/ουγγιά είναι σημαντική στήριξη. (σ.σ: Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ).
Aποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.