Η Δύση, παρ' όλο που έχει αποφασίσει να υιοθετήσει σε βάθος την τεχνολογία του blockchain και παράλληλα να «ξεμπερδεύει» με τα κρυπτονομίσματα και τις παρενέργειες που δημιουργούν στο σύστημα, εκ του αποτελέσματος δεν έχει επιτύχει πολλά.
Αρκετά χρηματιστήρια, επενδυτικές εταιρείες ακόμα και τράπεζες, μπροστά στον βωμό των προμηθειών και των αμοιβών, αποφασίζουν να κολυμπήσουν στα βαθιά, ενσωματώνοντας μέρος του μαγικού κόσμου των cryptos στις επενδυτικές επιλογές και στα επενδυτικά εργαλεία, που προσφέρουν στους πελάτες τους.
Η κριτική που ασκείται από τη Δύση, απέναντι στο bitcoin και στα cryptos έχει να κάνει περισσότερο με τη προστασία του επενδυτικού κοινού, με τη νομιμοποίηση χρήματος από παράνομες δραστηριότητας και με την προστασία του περιβάλλοντος λόγω της ενεργοβόρας «εξόρυξης», παρά με την ουσία του συστημικού κινδύνου των cryptos.
Από την άλλη πλευρά το «ιδεολογικό λάβαρο» των φανατικών οπαδών των cryptos, στηρίζεται στον «αντισυστημισμό», στη μάχη κατά των «ελέγχων» και κατά του «περιορισμού της ελευθερίας». Η ιδεολογικοποίηση των cryptos, έχει συναρπάσει ένα μη ευκαταφρόνητο μέρος του διεθνούς πολιτικού προσωπικού, που προσπαθεί να αλιεύσει ψήφους μέσα από τις γενιές των νέων που απέχουν από τη πολιτική.
Η ιδεολογικοποίηση των cryptos είναι τόσο ισχυρή, που ξεπερνάει ακόμα και τις ανησυχίες για τις περιβαλλοντικές συνέπειες. Ο εφευρέτης του World Wide Web, Sir Timothy John Berners-Lee, έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου αναφέροντας ότι «η εξόρυξη Bitcoin είναι ένας από τους βασικούς άσκοπους τρόπους χρήσης ενέργεια». Και δεν υπάρχει ίχνος υπερβολής στα λεγόμενα του. Κάθε συναλλαγή σε bitcoin καταναλώνει 980kWh, περίπου όσο καταναλώνει ένα μέσο νοικοκυριό στον Καναδά για περισσότερες από τρεις εβδομάδες. Την ίδια στιγμή μια συναλλαγή της Mastercard για παράδειγμα, απαιτεί ενέργεια μόλις 0,0006 kWh.
Στο άρθρο με τίτλο: «Crypto Alert!: Οι G7 αποφάσισαν για το μέλλον των κρυπτονομισμάτων», είχαμε παρουσιάσει εκτενώς τις αποφάσεις του G7 για τα cryptos και τα κεντρικά ψηφιακά νομίσματα. Η Κινεζική κυβέρνηση, όμως έκανε ένα βήμα πιο μπροστά.
Ποια είναι τα δυο βασικά μέτρα που έλαβε με συνοπτικές διαδικασίες η Κινεζική κυβέρνηση; Κτύπησε στην καρδιά του συστήματος που είναι η εξόρυξη, αλλά και στο «τελευταίο μίλι» που είναι η χρήση του bitcoin στη πραγματική οικονομία.
Οι κινεζικές αρχές προχώρησαν στη διακοπή ηλεκτροδότησης σε εγκαταστάσεις εξόρυξης, στις λεγόμενες mining farms, που εξαρτώνται πλήρως από την ηλεκτρική ισχύ, όχι μόνο για τη λειτουργία των ειδικών υπολογιστών, αλλά και τη λειτουργία της ψύξης των εγκαταστάσεων που φιλοξενούν τα υπολογιστικά συστήματα.
Ταυτόχρονα οι κινεζικές αρχές απαγόρευσαν στις τράπεζες να εξυπηρετούν πελάτες, σε θέματα που άπτονται των κρυπτονομισμάτων, όπως είναι οι μεταφορές κεφαλαίων, οι καταθέσεις προϊόντων ρευστοποίησης κρυπτονομισμάτων, κλπ.
Ως αποτέλεσμα, παρατηρούνται μαζικές κινήσεις μεταφορών κρυπτονομισμάτων από τα wallets στα crypto exchanges, που σημαίνει ότι ακόμα και μεγάλοι παίκτες των cryptos κατευθύνονται στο δρόμο των ρευστοποιήσεων.
Ο φόβος για περαιτέρω απαγορεύσεις των δραστηριοτήτων εξόρυξης κρυπτονομισμάτων είναι διάχυτος. Ακόμα και η μεταφορά των μονάδων σε άλλες χώρες και σε άλλες ηπείρους, δεν εγγυάται την απρόσκοπτη συνέχιση των εξορύξεων. Ποιες χώρες θα δεχθούν να φιλοξενήσουν τις ενεργοβόρες φάρμες, όταν η ενέργεια παγκοσμίως είναι ένα αγαθό «εν ανεπαρκεία»;