Του Απόστολου Σκουμπούρη
Με πέντε στις πέντε πτωτικές συνεδριάσεις, νέα χαμηλά ενάμιση έτους, ισχυρές απώλειες στις τράπεζες και εξαιρετικά περιορισμένη ορατότητα μπήκε ο φετινός Σεπτέμβριος για το ελληνικό χρηματιστήριο. Οι απώλειες το 5ήμερο για το Γενικό Δείκτη έφτασαν στο 5,73%, o FTSE 25 υποχώρησε κατά 6,34%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ηγήθηκε στην πτώση υποχωρώντας κατά 13,33%.
Τα μεγάλα προβλήματα σε Τουρκία και Ιταλία, η κρίση στις αναδυόμενες οικονομίες και η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου από την πλευρά των ΗΠΑ με ένταση των περιχαρακώσεων, διαμόρφωσαν ένα αφιλόξενο διεθνές περιβάλλον (και) αυτή την εβδομάδα. Μέσα σ'' αυτό το έτσι κι αλλιώς δύσκολο κλίμα, ασφαλώς το timing της φυγής της χώρας από τα μνημόνια, δεν είναι καλό.
Η χώρα παραμένει αθωράκιστη, χωρίς να έχει πείσει ότι μπορεί (και ότι θέλει) να τηρήσει τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις προσαρμογής που έχουν υπογραφεί, ενώ ο φθηνός δανεισμός και η «προστασία» των εταίρων σταματά. Παράλληλα, οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων των τραπεζών επιδείνωσαν το κλίμα επαναφέροντας σενάρια για νέες ΑΜΚ το 2019! Οι τράπεζες εξακολουθούν να βαραίνονται από εγχώρια τοξικά, κόκκινα δάνεια και άλλα.
Εντός αυτού του περιβάλλοντος, οι διαρροές ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να κάνει ρελάνς ενόψει ΔΕΘ προσχωρώντας σε παλαιοκομματικές τακτικές παροχολογίας άλλων εποχών, προκάλεσε εξαιρετικά έντονο προβληματισμό σ'' όλη την επενδυτική κοινότητα.
Παρ'' ότι λοιπόν το τελευταίο διήμερο, Πέμπτη και Παρασκευή υπήρξε σημαντική βελτίωση στην εικόνα των ομολόγων, εντούτοις στο χρηματιστήριο η ανασφάλεια, η νευρικότητα και η έλλειψη εμπιστοσύνης ήταν τα κυρίαρχα στοιχεία όλου του πενθημέρου. Η απόδοση του 10ετούς, που την Τετάρτη είχε εκτιναχτεί άνω του 4,60% υποχώρησε στα 4,42% την Πέμπτη και στα 4,28% σήμερα Παρασκευή, ενώ και το 5ετές κινήθηκε έντονα πτωτικά.
Παρ'' όλα αυτά και παρ'' ότι η αγορά βρίσκονταν σε υπερπουλημένα επίπεδα μετά από ένα 6ήμερο πτωτικό σερί, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση και σήμερα Παρασκευή, με κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας, παρ'' ότι στο 90% της διάρκειας της συνεδρίασης κινήθηκε ανοδικά!
Στο χαμηλό ημέρας ξανά ο Γενικός Δείκτης
Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 687,79 μονάδες με απώλειες 0,14%, επίπεδα που είναι νέα χαμηλά ενάμιση περίπου έτους, ενώ στο υψηλό ημέρας βρέθηκε στις 697,68 μονάδες. Μια επιβεβαίωση της ανασφάλειας που υπάρχει σ'' όλη την αγορά. Παράλληλα, υπήρξε και σημαντική μείωση του τζίρου που κατήλθε στα 36 εκατ. ευρώ, ενδεικτικό της επιφυλακτικότητας των επενδυτών.
Ενόψει ΔΕΘ, ελάχιστα χαρτοφυλάκια ρίσκαραν να προεξοφλήσουν τι θα πει – ή τι θα υποσχεθεί – ο πρωθυπουργός καθώς ο φόβος για εντρύφηση στην «τυφλή» παροχολογία είναι υπαρκτός. Έτσι, η συνεδρίαση κύλησε συντηρητικά, χωρίς ακρότητες και ρηξικέλευθες πρωτοβουλίες, ενώ και η ανοδική κίνηση των πρώτων έξι ωρών της συνεδρίασης, ήρθε λόγω παύσης πωλήσεων και όχι λόγω ουσιαστικών αγορών.
Στις τράπεζες καταγράφηκε ξανά trading αλλά με πολύ μειωμένους όγκους και τζίρους, ενώ ενδεικτικό της σύγχυσης είναι τα μεικτά – και χωρίς «στίγμα» - πρόσημα στον κλάδο. Άλλωστε και μόνο ότι μετά από απώλειες έως και 20%, οι μετοχές δεν μπόρεσαν (ξανά) να βγάλουν ουσιαστική αντίδραση, λέει πολλά.
Η Πειραιώς έκλεισε με άνοδο 1,96% και η Εθνική ενισχύθηκε κατά 0,56%, ενώ με μικρή πτώση 0,45% και 0,21% έκλεισαν οι Eurobank και Alpha Bank αντίστοιχα.
Σημαντικό ρόλο για τη νέα πτώση του Γ.Δ. έπαιξε το -1,97% της Coca Cola HBC που λόγω των προβλημάτων στις αναδυόμενες οικονομίες πιέζεται, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι αυτό το 5ήμερο δεν είχε θετικό κλείσιμο! Με πιέσεις άνω του 2% έκλεισε και η Viohalco, ενώ άνω του 1% απώλεσαν οι Τιτάν και ΟλΠ.
Στον αντίποδα, κάποια στήριξη έδωσαν μετοχές όπως Lamda Development +2,33%, Σαράντης +1,69%, Aegean Airlines +1,48%, Μυτιληναίος +1,21%, Τέρνα Ενεργειακή +1,17% και ΟΤΕ +1,08%.
Στο χώρο του Mid Cap η εικόνα ήταν μεικτή. Κέρδη άνω του 3% είχε η ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος που εσχάτως έχει πιεστεί, άνω του 2% ενισχύθηκαν οι Κρι Κρι και Πλαίσιο και πλέον του 1% οι Cenergy Holdings, J&P Άβαξ και MLS Πληροφορική. Αντιθέτως, με νέες ισχυρές απώλειες 3,43% έκλεισε η Intralot μετά το -6,07% χθες, προβληματίζοντας, στο -1,96% η Intracom Κατασκευές, -1,90% η Ικτίνος, -1,70% η Νηρέας και -1,20% η Ελλάκτωρ που το τελευταίο τριήμερο έχασε κοντά στο 10% της αξίας της.
Στην ευρύτερη αγορά, πιέστηκαν μετοχές όπως CPI, Pasal, Γ.Ε. Δημητρίου, Reds, Προοδευτική, Quality & Reliability, Περσεύς και Παπουτσάνης. Στο σύνολο της αγοράς υπήρξε ισορροπία, με 47 ανοδικές και 46 πτωτικές μετοχές.