Με κέρδη τις συναλλαγές τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την ώρα που οι επενδυτές επεξεργάζονται τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας καθώς αναμένουν και τα αποτελέσματα των βρετανικών εκλογών.
Οι ευρωπαϊκοί δείκτες βρήκαν στήριγμα στις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ, της νέας επικεφαλής της ΕΚΤ, η οποία αναφέρθηκε στη στρατηγική αναθεώρηση και έσπευσε να δηλώσει ότι δεν αποτελεί κάτι ασυνήθιστο καθώς έχει να διενεργηθεί 16 ολόκληρα χρόνια και σήμερα είναι η κατάλληλα στιγμή. Η αναθεώρηση της στρατηγικής πρέπει να είναι συνολική και να καλύψει όλες τις πτυχές των δραστηριοτήτων της ΕΚΤ. Η κεντρική τράπεζα θα ξεκινήσει διαβούλευση με μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κοινωνικούς φορείς, ακαδημαϊκούς κ.ά, σε μια προσπάθεια να ακούσει τις απόψεις όλων των εμπλεκόμενων μερών. Η άσκηση θα εστιάσει στις τεχνολογικές εξελίξεις, στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και σε ζητήματα ανισοτήτων, συμπλήρωσε η Λαγκάρντ.
«Δεν αλλάζουμε την στρατηγική της ΕΚΤ αλλά θα επανεξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο επιδιώκουμε να την υπηρετήσουμε», σημείωσε. Τέλος, για τη νομισματική πολιτική δήλωσε ότι τα επιτόκια θα μείνουν χαμηλά και το QE θα συνεχίσει να βρίσκεται σε ισχύ για όσο χρειαστεί, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι συνθήκες δεν θα είναι ευνοϊκές πριν το 2022, καθώς προβλέπεται να χάσει τη δυναμική του ο πληθωρισμός το 2021 από το επίπεδο του 1,6% που τοποθετείται το 2020.
Σε αυτό το κλίμα ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,5%. Στη Γερμανία ο DAX ενισχύθηκε 0,57% στις 13.221 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC κέρδισε 0,4% στις 5.884 μονάδες.
Ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε άνοδο 0,81% στις 7.274,18 μονάδες καθώς οι Βρετανοί ψηφοφόροι πηγαίνουν στις κάλπες για τις δεύτερες γενικές εκλογές της χώρας από το δημοψήφισμα του 2016 που κατέληξε στην έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κέρδισε 1,02%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 0,81%.
Υπεθυμίζεται ότι χθες, η αμερικανική Federal Reserve κράτησε αμετάβλητα τα επιτόκια της, ενώ έδειξε ότι σχεδιάζει να διατηρήσει αμετάβλητη το επόμενο έτος την πολιτική της μετά τις τρεις μειώσεις του 2019.