Meta: Επιβεβαιώνει το «Project Waterworth», ένα παγκόσμιο έργο υποθαλάσσιων καλωδίων
Shutterstock
Shutterstock

Meta: Επιβεβαιώνει το «Project Waterworth», ένα παγκόσμιο έργο υποθαλάσσιων καλωδίων

Η Meta επιβεβαιώνει το «Project Waterworth», ένα παγκόσμιο έργο υποθαλάσσιων καλωδίων μήκους 50.000 χιλιομέτρων, το οποίο μάλιστα θα είναι και τo μεγαλύτερο καλωδιακό έργο θαλάσσης στον κόσμο.

Συγκεκριμένα, ήδη από τον Νοέμβριο το TechCrunch είχε αναφέρει σε δημοσίευμά του ότι η Meta - ιδιοκτήτρια των Facebook, Instagram και WhatsApp - ήταν κοντά στην ανακοίνωση των εργασιών για ένα νέο μεγάλο υποθαλάσσιο καλωδιακό αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων και άνω για τη σύνδεση του πλανήτη, με στόχο να αποκτήσει μεγαλύτερο έλεγχο στον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών της.

Το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου, λοιπόν, η Meta επιβεβαίωσε τις λεπτομέρειες: Το Project Waterworth είναι η επίσημη ονομασία και θα έχει μήκος 50.000 χιλιομέτρων όταν ολοκληρωθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του TechCrunch, το δίκτυο θα συνδέει πέντε ηπείρους, με σημεία προσεδάφισης στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βραζιλία, την Ινδία, τη Νότια Αφρική και άλλες σημαντικές περιοχές.

Το Facebook επισημαίνει ιδιαίτερα τις ευκαιρίες στην Ινδία και τον ρόλο που θα διαδραματίσει το δίκτυο στον τρόπο με τον οποίο θα αναπτύξει τις υπηρεσίες Τεχνητής Νοημοσύνης σε παγκόσμιο επίπεδο, ως δύο βασικούς λόγους για την κατασκευή του δικτύου.

Όσον αφορά το ίδιο το δίκτυο, η Meta λέει ότι θα ανοίξει νέους δρόμους με την αρχιτεκτονική του, χρησιμοποιώντας καλώδια 24 ζευγών ινών, «μεγιστοποιώντας το καλώδιο που τοποθετείται σε νερά - σε βάθος έως και 7.000 μέτρα» μαζί με νέες τεχνικές τοποθέτησης για τη μείωση των σφαλμάτων σε περιοχές που θεωρούνται «υψηλού κινδύνου», είτε λόγω γεωγραφικών ζητημάτων, είτε λόγω πολιτικής.

Η γεωπολιτική αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα για την απόφαση της Meta να υλοποιήσει αυτό το πρότζεκτ.

Υπενθυμίζεται ότι, την Πέμπτη, ο Λευκός Οίκος δημοσίευσε μια κοινή δήλωση των ηγετών του προέδρου των ΗΠΑ Τραμπ και του πρωθυπουργού της Ινδίας Shri Narendra Modi, η οποία περιγράφει λεπτομερώς έναν μακρύ κατάλογο τομέων στους οποίους οι δύο χώρες θα συνεργαστούν.

Μέσα σε αυτό το μακροσκελές έγγραφο υπήρχε μια δέσμευση για την από κοινού ανάπτυξη υποθαλάσσιων τεχνολογιών στο πλαίσιο μιας αμυντικής εταιρικής σχέσης, καθώς και μια σημείωση σχετικά με το έργο Waterworth της Meta μήκους 50.000 χιλιομέτρων και τον ρόλο της Ινδίας στη χρηματοδότηση μέρους αυτού.

«Υποστηρίζοντας τη μεγαλύτερη συνδεσιμότητα στον Ινδικό Ωκεανό, οι ηγέτες χαιρέτισαν επίσης την ανακοίνωση της Meta για μια πολυετή επένδυση πολλών δισεκατομμυρίων σε ένα έργο υποθαλάσσιου καλωδίου που θα αρχίσει να λειτουργεί φέτος», σημειώνεται στην ανακοίνωση. «Η Ινδία σκοπεύει να επενδύσει στη συντήρηση, την επισκευή και τη χρηματοδότηση των υποθαλάσσιων καλωδίων στον Ινδικό Ωκεανό, χρησιμοποιώντας αξιόπιστους προμηθευτές».

Όσο για το πώς θα χρησιμοποιηθεί το καλώδιο: Τον Νοέμβριο, μία από τις πηγές του TechCrunch υποστήριξε ότι η ανάπτυξη των κέντρων δεδομένων AI και των υπηρεσιών cloud στην Ινδία, την πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου, ήταν ένας σημαντικός λόγος για το έργο της Meta. 

Η Meta αρνήθηκε να μας σχολιάσει πιο συγκεκριμένες λεπτομέρειες.

Αυτή δεν είναι η πρώτη υποθαλάσσια καλωδιακή προσπάθεια της Meta, ούτε η μόνη μεγάλη τεχνολογική εταιρεία που κατασκευάζει τη δική της υποθαλάσσια υποδομή.

Σύμφωνα με τους αναλυτές τηλεπικοινωνιών TeleGeography, η Meta είναι συνιδιοκτήτης 16 υφιστάμενων δικτύων, συμπεριλαμβανομένου του καλωδίου 2Africa που περικυκλώνει την ήπειρο (άλλοι στο εν λόγω έργο είναι μεταφορείς, όπως η Orange, η Vodafone, η China Mobile, η Bayobab/MTN και άλλοι). Αυτό το νέο καλωδιακό έργο θα είναι το πρώτο που θα ανήκει εξ ολοκλήρου στην ίδια τη Meta.