Ο δείκτης VIX, το «βαρόμετρο φόβου» στη Wall Street, έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδό του εδώ και ένα χρόνο στις 19,97 μονάδες. Ο δείκτης δεν είχε κλείσει κάτω από το επίπεδο των 20 μονάδων από τις 21 Φεβρουαρίου του 2020, λίγο πριν ξεσπάσει η πανδημία που αναστάτωσε τις χρηματιστηριακές αγορές.
Τον Μάρτιο του 2020, με τον ευρύ χρηματιστηριακό δείκτη να κάνει βουτιά που τον έφερε 30% χαμηλότερα από τα σημερινά του επίπεδα, ο δείκτης VIX εκτοξεύτηκε σε υψηλό ρεκόρ στις 82,69 μονάδες και παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα για μήνες, ακόμα και μετά την ανάκαμψη της χρηματιστηριακής αγοράς.
Διατηρήθηκε πάνω από τις 20 μονάδες για 246 συνεδριάσεις του χρηματιστηρίου των ΗΠΑ, το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τη χρηματοοικονομική κρίση του 2008. Την περίοδο εκείνη, το βαρόμετρο φόβου είχε κρατηθεί πάνω από τις 20 μονάδες για 331 συνεδριάσεις από τον Αύγουστο του 2008 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2009.
Οι προσδοκίες μεταβλητότητας στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά έχουν υποχωρήσει τις τελευταίες εβδομάδες με το επικείμενο νέο δημοσιονομικό πακέτο στήριξης της οικονομίας από την κυβέρνηση Μπάιντεν και την πρόοδο με τους εμβολιασμούς να την καθησυχάζουν.
Όπως αναφέρουν επαγγελματίες διαχειριστές κεφαλαίων, η κάθοδος του VIX είναι ένδειξη οτι ο φόβος στη χρηματιστηριακή αγορά έχει υποχωρήσει σημαντικά, εξέλιξη που αφήνει περιθώρια για περαιτέρω άνοδο.
Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στην ευρωπαική χρηματιστηριακή αγορά, όπου ο δείκτης μεταβλητότητας EURO STOXX 50 επίσης έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που ξέσπασε η πανδημία της COVID-19.
Ο δείκτης έπεσε στις 19,6 μονάδες, ελάχιστα πάνω από τις 19,4 που ήταν το χαμηλότερο του επίπεδο από τον Μάρτιο του 2020, πριν ξεσπάσει η πανδημία.
Στον επενδυτικό όμιλο Pictet που διαχειρίζεται $200 δις και εδρεύει στη Γενεύη, ο επικεφαλής στρατηγικής του asset management Λούκα Παολίνι βλέπει περαιτέρω άνοδο 10% στον S&P 500 από τα τωρινά επίπεδα, με την διευκολυντική νομισματική πολιτική και την αναμενόμενη επιτάχυνση της ανάκαμψης να δρουν καταλυτικά.
Ο δείκτης S&P 500 έχει πραγματοποιήσει κούρσα πάνω από 21% από τα χαμηλά του Οκτωβρίου και έκλεισε την Παρασκευή στις 3,934 μονάδες.
Όσο για την αγορά ομολόγων στις ΗΠΑ, η Pictet εκτιμά οτι οι αποδόσεις θα κινηθούν ανοδικά τους επόμενους τρεις με έξι μήνες, προβλέποντας αναζωπύρωση των προσδοκιών για πληθωρισμό και πιθανή προειδοποίηση της κεντρικής τράπεζας οτι θα αρχίσει να μετριάζει το πρόγραμμα αγορών χρεογράφων.
Η απόδοση στο 10ετές κρατικό ομόλογο ΗΠΑ προβλέπεται να ανεβαίνει στο 1,25% στο τέλος της χρονιάς από 1,14% τώρα. Παγκοσμίως, ο ρυθμός πληθωρισμού θα παραμείνει χαμηλός φέτος αλλά θα επιταχυνθεί το 2022 με τις οικονομίες να ανακάμπτουν δυναμικότερα.
Με τις αποδόσεις των εταιρικών ομολόγων χαμηλής ποιότητας να έχουν υποχωρήσει κάτω από το επίπεδο του 4% για πρώτη φορά, ο διαχειριστής της Pictet θεωρεί την επιλογή αυτή πολύ ριψοκίνδυνη.
«Για να πετύχεις καλή απόδοση στα junk bond σε αυτά τα επίπεδα θα πρέπει να μην υπάρξει άνοδος των ομολογιακών αποδόσεων, να έχουμε μείωση των πτωχεύσεων, δυνατή οικονομική ανάκαμψη χωρίς κανένα φρενάρισμα στο πρόγραμμα αγορών της Fed. Eίναι αρκετά απίθανο να συμβούν όλα αυτά», σημειώνει.