Η περιοχή του Καυκάσου αυτές τις μέρες «φλέγεται», με μήλο της έριδος μεταξύ Αζέρων και Αρμένιων την κυριότητα της περιοχής Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Η περιοχή αποτελεί κρίσιμο σταυροδρόμι για τους αγωγούς μεταφοράς πετρελαίου και αερίου, καθώς οι αζέρικοι αγωγοί θεωρούνται στρατηγικής σημασίας για την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια.
Δεδομένου του ιστορικού παραδείγματος, σύμφωνα με το οποίο οι αγωγοί πετρελαίου αποτελούν συνήθως «θύμα» επιθέσεων και σαμποτάζ κατά την διάρκεια γεωπολιτικών αναταράξεων, θα περίμενε κανείς μια ένοπλη διαμάχη κοντά στα πετρελαϊκά κοιτάσματα του Καυκάσου να έχει εγείρει σοβαρές ανησυχίες για επικείμενη εκτίναξη των πετρελαϊκών τιμών.
Ζούμε όμως σε εποχή πανδημίας και αυτό σημαίνει ότι πλέον υπάρχουν νέα μέτρα και σταθμά.
Ακόμα και στο σενάριο διακοπής της πετρελαϊκής ροής από την συγκεκριμένη περιοχή, δεν αναμένεται να υπάρξουν σοβαρές ελλείψεις στην παγκόσμια επάρκεια πετρελαίου. Τα υψηλά αποθέματα από τη μια και η εξαιρετικά χαμηλή ζήτηση εξαιτίας του αποδεκατισμού πετρελαιοβόρων δραστηριοτήτων λόγω της πανδημίας από την άλλη, απορροφούν μέχρι στιγμής τις ανησυχίες για μικρότερη προσφορά.
Τους τελευταίους δύο μήνες, ο IEA μείωσε τις προβλέψεις του για την κατανάλωση πετρελαίου κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα, ενώ ο OPEC του κατά 500.000 βαρέλια.
Το πιο πιθανό είναι να μειώσουν τις προβλέψεις τους εκ νέου, καθώς οι προοπτικές της κατανάλωσης είναι πιο σκοτεινές από ποτέ.
Η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού με ένα εκατομμύριο νεκρούς ήδη και τον χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο προ των πυλών, δίνουν υπόσταση ακόμα και στις μαύρες προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για 2 εκατ.νεκρούς αν δεν βρεθεί άμεσα το εμβόλιο. Ποιό είναι το όπλο μας μέχρι τότε; H κοινωνική αποστασιοποίηση που συνεπάγεται τη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας.
Καθώς η ζήτηση για το πετρέλαιο αντιπροσωπεύει έναν από τους ενδεικτικότερους δείκτες της πραγματικής οικονομίας, γίνεται κατανοητό γιατί σε αντίθεση με τις αγορές, οι διακυμάνσεις του είναι απόλυτα εναρμονισμένες με τις οικονομικές προοπτικές.
Με την πανδημία να καταστρέφει την παγκόσμια οικονομία λοιπόν, το βαρίδι της ζήτησης απορροφάει τους όποιους φόβους για μείωση της προσφοράς.
Γι?αυτό οι τιμές του πετρελαίου χτες υπάκουσαν στις ανησυχίες σχετικά με τις προοπτικές ζήτησης καυσίμων και όχι στις ανησυχίες για διαταραχές στην προσφορά λόγω της γεωπολιτικής έντασης στον Καύκασο.
Για την ακρίβεια, αν δεν υπήρχε ο φόβος κλιμάκωσης αυτής της γεωπολιτικής έντασης, οι τιμές μπορεί να ήταν ήδη σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.
Η τεχνική εικόνα
Η χτεσινή πτώση που κάποια στιγμή ξεπέρασε το 4%, φέρνει τις τιμές του δείκτη αναφοράς Brent ολοένα και πιο κοντά στο καίριο επίπεδο των 38 δολαρίων/βαρέλι, όπως φαίνεται και στο παρακάτω διάγραμμα. Αν τελικά τεσταριστεί το επίπεδο αυτό, μετά μάλιστα από την επανειλλημένη αδυναμία του Brent να δώσει τιμές πάνω από τα 47 δολάρια/βαρέλι- 30άρης του εβδομαδιαίου διαγράμματος που ακολουθεί- η καλοκαιρινή ηρεμία στην αγορά του πετρελαίου θα αποτελέσει παρελθόν.
Τα «λαβράκια» από τη Ρωσία
Μπορεί να πέρασε στα «ψιλά» γράμματα των ειδήσεων, αλλά η τηλεδιάσκεψη της G20 το περασμένο Σαββατοκύριακο με θέμα την από κοινού δράση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στη ζήτηση πετρελαίου, αποτελεί έναν ισχυρό κώδωνα κινδύνου για μια εκ νέου αντιπαράθεση μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας.
Ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, Alexander Novak, μεταξύ άλλων τόνισε ότι
- Η πανδημία έχει εξαλείψει το 10% της ζήτησης πετρελαίου φέτος, αναγκάζοντας τις εταιρείες ενέργειας να μειώσουν τις δαπάνες για παραγωγή από 25 έως 30%.
-Η ζήτηση καυσίμων μειώθηκε επίσης κατά 28-30%, κυρίως λόγω της απότομης μείωσης της δραστηριότητας των φορτηγών.
-Η ανάκαμψη αναμένεται να είναι αργή και θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να φτάσει η πετρελαϊκή αγορά στους προ κρίσης δείκτες.
Το πιο σημαντικό όμως είναι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε ο Novak:
«Η Ρωσία ανέλαβε πρωτοφανείς υποχρεώσεις για εξισορρόπηση της αγοράς. Κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να αποτρέψουμε την κατάρρευση στην αγορά ενέργειας και, ως εκ τούτου, στην παγκόσμια οικονομία. Το καθήκον μας, ως ηγέτες της βιομηχανίας ενέργειας, είναι να δείξουμε αντοχή και αλληλεγγύη απέναντι στις προκλήσεις».
Η λέξη αλληλεγγύη στην παραπάνω πρόταση δεν ήταν τυχαία και ο ευκρινής αποδέκτης του κομψότατου υπαινιγμού του Ρώσου υπουργού είναι η Σαουδική Αραβία, δεδομένης της διαφορετικής προσέγγισης των δύο χωρών σχετικά με την αντιμετώπιση της πτώσης των πετρελαϊκών τιμών.
Η στήλη δεν αποκλείει λοιπόν μετά τον Sars CoV 2, ένα δεύτερο χαμηλό βαρομετρικό να πλησιάζει την πετρελαϊκή αγορά, εκείνο μια νέας διαμάχης μεταξύ Ρώσων και Σαουδαράβων.
Δεδομένης της τάσης των αγορών να προεξοφλούν τις εξελίξεις, πιθανή διάσπαση των 37,85 δολαρίων/βαρέλι για το Brent και των 34.30 δολαρίων/βαρέλι για το αμερικανικό αργό, θα πρέπει να αξιολογηθεί ως απασφάλιση των τιμών του πετρελαίου.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμια περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλάμβανονται ως τέτοιες.