Μπορεί η Κίνα να γίνει ξανά πρωταγωνίστρια στην εισροή επενδυτικών κεφαλαίων;
shutterstock
shutterstock

Μπορεί η Κίνα να γίνει ξανά πρωταγωνίστρια στην εισροή επενδυτικών κεφαλαίων;

Στις 10:00 π.μ., 8 Οκτωβρίου 2024, ημέρα Τρίτη, το Γραφείο Πληροφοριών του Κρατικού Συμβουλίου της Κίνας θα πραγματοποιήσει συνέντευξη Τύπου με θέμα τη συστηματική προώθηση του νέου πακέτου σταδιακών πολιτικών για την ανόρθωση της Κινεζικής οικονομίας.

Οι διευθυντές και αναπληρωτές της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων θα έχουν την ευκαιρία στην εκδήλωση αυτή να μιλήσουν με λεπτομέρειες για την εφαρμογή σταθεράς προώθησης της οικονομικής ανάπτυξης, διαρθρωτικής βελτιστοποίησης αλλά και σταθερής δυναμικής ανάπτυξης της Κινεζικής οικονομίας.

Η παραπάνω ανακοίνωση έρχεται ως κερασάκι στην τούρτα μετά την εκτόξευση ενός τεράστιου πακέτου στήριξης στα τέλη Σεπτεμβρίου από την Κινεζική κυβέρνηση.

Μπορεί όμως η Κίνα μετά το μεγαλύτερο χρηματιστηριακό ράλι που καταγράφεται ιστορικά μετά την κρίση της Lehman Brothers του 2008 να συνεχίσει να αποτελεί πόλο έλξης του διεθνούς κεφαλαίου;

Περπατώντας πίσω στο χρόνο, θυμόμαστε ότι τα 1,7 τρις USD που η FED το 2020 πλημμύρισε την Αμερικάνικη αγορά για να αντιμετωπίσει την πανδημία είχαν ως αποτέλεσμα την εκτόξευση όλων των risky assets.

Σήμερα η Κινέζικη κυβέρνηση δείχνει ότι ενστερνίζεται το ίδιο ακριβώς μονοπάτι δημοσιονομικής χαλάρωσης (easing the national financial conditions).

Επί σειρά ετών η μοναδική χρηματιστηριακή αγορά - the only game in town - στις παγκόσμιες αγορές ήταν το Αμερικάνικο χρηματιστήριο και πολλοί ακόμα και σήμερα παραμένουν δύσπιστοι ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο θα μπορέσει να πρωταγωνιστήσει ξανά με ορμή στις διεθνείς αγορές.

Είναι όμως οι Κινεζικές μετοχές πλέον ακριβές μετα το ράλι που κατέγραψαν προσφάτως;

Φυσικά, στις χρηματιστηριακές αγορές η τιμή κάθε μετοχής ή προϊόντος αντανακλά πολλούς παράγοντες μη διαχειρίσιμου εξωγενούς κινδύνου που συχνά καθιστούν μία χρηματιστηριακή αξία υπερτιμημένη ή υποτιμημένη.

Οι Κινεζικές μετοχές ενσωματώνουν αδιαμφισβήτητα πολλαπλάσιο ρίσκο έναντι των αντίστοιχων Αμερικάνικων σε επίπεδο εμπορευσιμότητας, γεωπολιτικής αστάθειας αλλά και κανονιστικής συμμόρφωσης.

Το χρηματιστήριο όμως της Κίνας (MSCI China), παρά το πρόσφατο ανοδικό ράλι, παραμένει θεμελιωδώς περίπου 20% φθηνότερο σε επίπεδο forward p/e έναντι του δείκτη MSCI emerging markets και φυσικά ακόμα πιο φτηνό έναντι της Αμερικάνικης αγοράς.

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της South China Morning Post, η Deutsche bank τονίζει ότι το συγκεκριμένο πακέτο τόνωσης θα μπορούσε να φτάσει - εάν υλοποιηθεί πλήρως - τα 1,07 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, σχεδόν ισοδύναμο με το 6% του ΑΕΠ της χώρας το 2024.

Σε ονομαστικούς όρους δηλαδή το πακέτο αυτό εάν πλήρως υλοποιηθεί θα μπορούσε να γίνει το μεγαλύτερο στην ιστορία της Κίνας.

Οι επενδυτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όμως μετά την πρόσφατη ξέφρενη χρηματιστηριακή κίνηση στα Κινέζικα assets καθώς βραχυπρόθεσμα έχουν βιαίως κινηθεί ανοδικά σε επίπεδα άκρως υπεραγορασμένα (overbought conditions) καθώς ένα Αμερικάνικο χρηματιστηριακό γνωμικό λέει " straight up is not a pattern".

Κοιτώντας όμως τη μεγάλη εικόνα για την Κίνα, όπως γράφει ο Henry Kissinger το 2002 στο βιβλίο του Does America Need a Foreign Policy, ο κάθε λαός προσδιορίζει την έννοια του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού διαφορετικά, ότι για την Αμερική μπορεί να είναι κάποια έτη, για την Κίνα είναι ίσως κάποιες δεκαετίες…


*Ο κ. Αναστάσιος Γάλλος, MBA, BSc, είναι Certified Portfolio Manager (Γ) και Director at Value Investments ike (αποκλειστικός συνεργάτης της Wealth Fund Services Ltd). 

Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται αποκλειστικά για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί το παρόν ως επενδυτική συμβουλή ούτε προτροπή ή υποκίνηση ή προσφορά για την αγορά ή πώληση ή για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Οι πληροφορίες που εκτίθενται στο παρόν βασίζονται σε δεδομένα από δημόσιες πηγές και παρόλο που οι πληροφορίες που εκτίθενται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δε θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.