Νέα πτώση στο Χ.Α. με αιχμή τις τράπεζες, προς τις 750 ο Γ.Δ.

Νέα πτώση στο Χ.Α. με αιχμή τις τράπεζες, προς τις 750 ο Γ.Δ.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Την επιβεβαίωση της αδυναμίας του όλο το τελευταίο διάστημα κάνει και σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς μετά τη χθεσινή – ανεπαίσθητη ουσιαστικά – αντίδραση, η ανησυχία επέστρεψε, εν μέσω σύγχυσης και φημών.

Οι πωλητές είναι σαφές ότι έχουν την πρωτοβουλία των κινήσεων ειδικά το Σεπτέμβριο, όπου οι πτωτικές συνεδριάσεις είναι συντριπτικά περισσότερες από τις ανοδικές, ενώ «εχθρός» της αγοράς αυτό το διάστημα είναι η γενικευμένη σύγχυση και η αδυναμία ξεκάθαρου «πλάνου» προεξόφλησης.

Τα τεκταινόμενα στην Πειραιώς ασφαλώς και φέρνουν ανησυχία στην αγορά, καθώς τα έως τώρα στοιχεία μαρτυρούν ότι ίσως έχουμε εξελίξεις σημαντικές εκεί, κάτι που οδηγεί σε νέες μεγάλες πιέσεις τον τίτλο σήμερα.

Από εκεί και πέρα, υπάρχει έντονη ανησυχία και για την πορεία της 3ης αξιολόγησης η οποία θα είναι και η δυσκολότερη, καθώς όλοι γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αναμετρηθεί με το… βαθύ πελατολόγιό της, ήτοι το δημόσιο με ότι συνεπάγεται αυτό.

Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες και με το ελληνικό χρηματιστήριο εντελώς αποκομμένο από το διεθνές bull market που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και σχεδόν μια 8ετία, ο Γενικός Δείκτης αλλά και τα περισσότερα «χαρτιά» του FTSE 25 πιέζονται και σήμερα.

Αναλυτικότερα, ο Γ.Δ. διαπραγματεύεται στις 753 μονάδες με απώλειες 1,26%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 20 εκατ. ευρώ. Θυμίζουμε ότι στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις ο τζίρος είναι αυξημένος, καθώς την περασμένη Παρασκευή εκτοξεύτηκε στα 140 εκατ. ευρώ με τα 82 εκατ. στις τράπεζες, τη Δευτέρα έφτασε στα 77,4 εκατ. ευρώ και χθες Τρίτη στα 75 εκατ. ευρώ.

Στις τράπεζες, η Πειραιώς έφτασε να πιέζεται έως και 7,5% όμως πλέον υποχωρεί 6,67%, η Eurobank υποχωρεί κατά 3,03%, η Alpha Bank -3,37%, η Εθνική -2,81% και η Attica Bank -1,43%.

Πιέσεις καταγράφονται και στα μη τραπεζικά blue chips με τις ΕΛΠΕ και Motor Oil να υποχωρούν άνω του 2%, ενώ άνω του 1% χάνουν οι ΕΧΑΕ, Lamda Development, ΑΔΜΗΕ και ΓΕΚ Τέρνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι θετικά στον Large Cap κινούνται μόνο οι Coca Cola HBC (αντιδρά με μικρό όγκο μετά από διήμερο πτώσης 4,5%), Viohalco, ΔΕΗ, Aegean Airlines, ΟΛΠ και Σαράντης.

Στο Mid Cap, οι εξελίξεις στην Πειραιώς φαίνεται πως επηρεάζουν και τη MIG που πιέζεται σε ποσοστό 5,31%, ενώ πτώση σημειώνουν και οι ΕΛΤΕΧ Άνεμος, J&P Άβαξ, Intracom, Intralot, Profile και MLS.

Στον αντίποδα, καλή εικόνα έχουν μετοχές όπως Cenergy Holding (συμμετέχει για πρώτη φορά σε road show στο Λονδίνο μετά τη συγχώνευση Ελλ. Καλωδίων και Σωλ. Κορίνθου), Χαλκόρ, Νηρέας, Intrakat κ.λπ.

Στο σύνολο της αγοράς, 29 μετοχές ενισχύονται έναντι 35 που καταγράφουν απώλειες.

Μετά από εννέα πτωτικές στις 12 (χωρίς τη σημερινή) συνεδριάσεις το Σεπτέμβριο που έφτασαν για να γκρεμίσουν το Γενικό Δείκτη σε νέα χαμηλά 4,5 μηνών και να εξαλείψουν από τις τράπεζες όλη την άνοδο του 2017, η αγορά έβγαλε μια πρώτη άμυνα στη ζώνη των 760 μονάδων σήμερα.

Οι τράπεζες, ευρισκόμενες σε ακραία υπερπουλημένα επίπεδα έβαλαν μια πρώτη – κατ'' αρχήν τεχνικής μορφής – αντίδραση, οπότε με κάποιες βοήθειες από blue chips της πραγματικής οικονομίας ο Γενικός Δείκτης απέφυγε τα χειρότερα και το περαιτέρω πλησίασμα προς το όριο των 750 μονάδων.

Χωρίς να έχει αλλάξει κάτι δραματικά στην ειδησεογραφία και χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει τι ακριβώς θα επικρατήσει στις τράπεζες, αν και κάποια δημοσιεύματα συγκλίνουν στο σενάριο ότι ίσως οι τράπεζες δε χρειαστούν νέα κεφάλαια, η αγορά έβγαλε αντίδραση αυτοσυντήρησης.

Αξίζει να επισημανθεί η απόλυτη ισορροπία ανοδικών και πτωτικών μετοχών (75 – 75), στοιχείο που καταδεικνύει ότι επικράτησαν μεικτές τάσεις σε όλο το ταμπλό, ενώ επίσης επισήμανσης αξίζει η μετατόπιση των πιέσεων ξανά σε κάποια μη τραπεζικά blue chips.

Χθες ήταν οι Viohalco και Folli Follie που υπέφεραν από ισχυρότατες πωλήσεις, ενώ σήμερα εντυπωσιακά χειρότερη από το Γ.Δ. συμπεριφορά είχαν τίτλοι όπως Coca Cola HBC, ΑΔΜΗΕ, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα, Lamda Development και Τιτάν. Το κλείδωμα ρευστότητας, εν όψει ίσως μάλιστα ενός νέου... γύρου ανόδου της αγοράς, για κάποιους είναι απόλυτη προτεραιότητα.

Η ψυχολογία παραμένει ευάλωτη μετά την εμφατική κυριαρχία των short το τελευταίο διάστημα, με την ανασφάλεια να φέρνει αυξημένες διακυμάνσεις και έντονες ενδοσυνεδριακές διαφοροποιήσεις σε αρκετά «χαρτιά».

Μέσα σ'' αυτές τις συνθήκες ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε τη συνεδρίαση πτωτικά, φτάνοντας έως το χαμηλό των 755,07 μονάδων (νέο χαμηλό 4,5 μηνών), όμως σταδιακά υπήρξε εξισορρόπηση και παλινδρόμηση πέριξ των 760 μονάδων. Τελικά, ο Γ.Δ. έκλεισε στις 762,86 μονάδες με οριακή άνοδο 0,27%, σε μια συνεδρίαση χωρίς τάση και momentum, με πολλαπλές εναλλαγές προσήμου και διαρκείς αψιμαχίες αγοραστών – πωλητών.

Η αυριανή και οι επόμενες συνεδριάσεις και το φίλτρο των τριών ημερών θα δείξουν αν η σημερινή κίνηση ήταν απλώς μια τεχνική αντίδραση, ή αν σταμάτησε το κύμα των πωλήσεων στις τράπεζες, τουλάχιστον σ'' αυτή τη φάση.

Τα στατιστικά της συνεδρίασης

Η αξία συναλλαγών για άλλη μια φορά ήταν αυξημένη καθώς διαμορφώθηκε στα 75,17 εκατ. ευρώ με τα 40,45 εκατ. ευρώ στις τράπεζες, με την Alpha Bank να κάνει 14,33 εκατ. ευρώ, την Πειραιώς 10,55 εκατ. ευρώ και την Εθνική 8,25 εκατ. ευρώ. Θυμίζουμε ότι χθες ο τζίρος ήταν στα 77,4 εκατ. ευρώ, ενώ την περασμένη Παρασκευή είχε εκτοξευτεί στα 140 εκατ. ευρώ!

Ο όγκος της συνεδρίασης έφτασε στα 77,9 εκατ. τεμάχια, με τα 59,1 εκατ. στις τράπεζες, ενώ δέσποσε ξανά η Εθνική διακινώντας 29,4 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης FTSE 25 έκλεισε στις 2.004,63 μονάδες με οριακή άνοδο 0,19%, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 847,11 μονάδες με άνοδο 1,83%, ενώ καλύτερη ήταν η εικόνα του μεσαίου χώρου, με το Mid Cap να κλείνει στις 1.050,49 μονάδες με αντίδραση +2,34%.

Στις τράπεζες, μετά το 3ήμερο ισχυρό άδειασμα η Εθνική έβγαλε αντίδραση σε ποσοστό 4,40%, η Eurobank +3,83%, η Alpha Bank +0,57%, η Attica Bank αμετάβλητη αν και είχε διακύμανση 7,14% πιστοποιώντας τα... περιφερειακά της χαρακτηριστικά, ενώ η Πειραιώς υποχώρησε κατά 1,43%.

Στα μη τραπεζικά blue chips, υπήρξε ανασφάλεια και νευρικότητα γενικά, αν και βγήκαν και βοήθειες. Αντίδραση +4,64% έβγαλε η Folli Follie μετά το διήμερο των ισχυρών πιέσεων, ενώ κέρδη άνω του 1% είχαν οι Jumbo, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ (μολονότι υποχωρούσε έως 3%), Aegean Airlines και Motor Oil.

Στον αντίποδα, «πρόβλημα» για την αγορά εσχάτως παραμένει ο επίμονος πωλητής στη μετοχή της Coca Cola HBC, της μετοχής που ορίζει σημαντικά την πορεία του χρηματιστηρίου. Η μετοχή που οριοθετεί το Γ.Δ. άνω του 10%, χθες έκλεισε με απώλειες 2,49%, ενώ σήμερα υποχώρησε 2,14% με όγκο μικρότερο από 20 χιλ. τεμάχια.

Θυμίζουμε ότι ο τίτλος της Coca Cola HBC έκλεισε σε νέα ιστορικά υψηλά (από τότε που επανήλθε στο ταμπλό μέσω της διπλής εισαγωγής) την περασμένη Παρασκευή και στα 29,66 ευρώ, τον Αύγουστο έκλεισε στο +12%, ενώ εξαιρετική είναι η γενική εικόνα το 9μηνο του 2017.

Σημαντικές πιέσεις δέχτηκαν επίσης οι ΑΔΜΗΕ -3,08%, Ελλάκτωρ -2,05%, Lamda Development -2,29%, ΓΕΚ Τέρνα -1,28% και Τιτάν -1,79%.

Στο δείκτη Mid Cap με πτώση έκλεισαν οι Cenergy Holdings, MIG, Ικτίνος και Νηρέας, ενώ αντίδραση έβγαλαν οι Intracom +2,92%, Intralot +7,55%, Πλαστικά Θράκης +3,68%, ΕΛΤΕΧ Άνεμος +3,94% κ.λπ.

Στην ευρύτερη αγορά, πτωτικά έκλεισαν τίτλοι όπως Ίλυδα -12,27%, Centric -7,28%, Χαϊδεμένος -6,76%, Revoil -4,37%, Τεχνική Ολυμπιακή -3,89%, ΑΝΕΚ -3,53%, Intrakat -2,82%, ΕΥΔΑΠ -2,60%, ΙΑΣΩ -1,97% και Αλουμύλ -1,84%.