Του Απόστολου Σκουμπούρη
Ημέρα γενικευμένων ρευστοποιήσεων είναι η σημερινή στις διεθνείς αγορές, καθώς οι νέες παγκόσμιες εντάσεις οδηγούν τους επενδυτές σε «σήκωμα» της ρευστότητας από τα χρηματιστήρια, στα οποία – έτσι κι αλλιώς – έχουν ισχυρά κέρδη όλα τα τελευταία χρόνια.
Η μόνιμη εμπορική διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, η έξαρση της έντασης στις σχέσεις Αμερικής και Σαουδικής Αραβίας και η κρίση στις σχέσης Ευρωζώνης με την Ιταλία, είναι παράγοντες που ωθούν σε γενικευμένη διόρθωση το παγκόσμιο σύστημα.
Η Σαουδική Αραβία είναι από τους πλέον βασικούς «παίκτες» στην αγορά πετρελαίου, με ότι συνεπάγεται αυτό για το μαύρο χρυσό, ενώ είναι και μεγάλος επενδυτής σε πολλά επίπεδα ανά τις αγορές.
Χθες ο Dow Jones έδωσε το σύνθημα υποχωρώντας άνω των 120 μονάδων, ενώ εξαιρετικά μεγάλες ήταν ο απώλειες στις ασιατικές αγορές, με τον Nikkei 225 να υποχωρεί κατά 2,67%, τον Hang Seng -3,08% και τον Shanghai -2,26%.
Μέσα σ' αυτό το σκηνικό, σήμερα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κύλησε στο χαμηλότερο 22 μηνών ήτοι στα επίπεδα του Δεκέμβρη του 2016. Το κυριότερο χρηματιστήριο της Ευρώπης, ο Xetra DAX υποχωρεί άνω του 2% χάνοντας (και) τις 11.300 μονάδες, ο CAC 40 υποχωρεί 1,47%, ενώ άνω του 1% υποχωρούν οι αγορές Μιλάνου και Μαδρίτης!
Εντός αυτού του περιβάλλοντος η ελληνική αγορά για ακόμη μια φορά πιέζεται χαμηλότερα, έχοντας πλησιάσει επικίνδυνα στα χαμηλά είκοσι μηνών πλέον, απέχοντας ελάχιστα και από το όριο των 600 μονάδων.
Οι διεθνείς αγορές έχουν «μαγιά» κερδών από το 9ετές bull market, αντιθέτως με το Χ.Α. που βρίσκεται σε μόνιμη μιζέρια εδώ και χρόνια, απέχοντας πλέον λιγότερο από 200 μονάδες από το χαμηλό 28 ετών και τις 420 μονάδες που έπιασε το Φεβρουάριο του 2016!
Το χρηματιστήριο δεν κάνει τίποτα άλλο από το να αντανακλά τα τεκταινόμενα στην οικονομία και την πολιτική και να προεξοφλεί ότι θα ακολουθήσει σε έξι ή οκτώ μήνες. Η ανάγνωση που κάνει το Χ.Α., σ' αυτή τη συγκυρία, δεν είναι καλή.
Ο Γενικός Δείκτης έχει κατέλθει στις 620 μονάδες με πτώση 1%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 17 εκατ. ευρώ.
Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στον FTSE 25 είναι ότι μόνο η ΔΕΗ (+2,15%) είναι σε θετικό έδαφος! Πτώση άνω του 3% καταγράφουν οι Eurobank και ΓΕΚ Τέρνα, άνω του 2% υποχωρεί η Motor Oil, ενώ άνω του 1% χάνουν οι Πειραιώς, ΕΛΠΕ, Μυτιληναίος, Aegean Airlines, Grivalia Properties και ΟΛΠ.
Καθολική πτώση και νέα χαμηλά 11μήνου στον Mid Cap που στις τελευταίες 17 συνεδριάσεις από τις 27 Σεπτεμβρίου έχει μόλις τρία θετικά κλεισίματα και 14 πτωτικά! Οι Intracom Κατασκευές και J&P Άβαξ υποχωρούν άνω του 5%, ενώ σημαντικές είναι οι πιέσεις σε μετοχές όπως Intracom Holdings, MIG, Attica Bank, Ελλάκτωρ, Intralot και Ικτίνος.
Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στο σύνολο της αγοράς είναι ότι μόλις 11 μετοχές κινούνται ανοδικά έναντι 70 που υποχωρούν…