Του Απόστολου Σκουμπούρη
Πιστοποιώντας ότι momentum καλό και ανθεκτικό την οδηγεί, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά όχι μόνο άντεξε τις όποιες – εύλογες ρευστοποιήσεις και διορθώσεις έλαβαν χώρα – αλλά «γύρισε» και ολοκλήρωσε (και) την πρώτη συνεδρίαση του Ιουνίου ανοδικά, με το Γενικό Δείκτη να κλείνει μάλιστα σε νέα υψηλά 13 μηνών!
Πρόκειται για μια ακόμη επιβεβαίωση ότι η ελληνική αγορά έχει αυτονομηθεί όλο το τελευταίο διάστημα από το κλίμα των διεθνών αγορών και «πατώντας» στις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις και στην προεξόφληση αλλαγής σκηνικού προσεχώς, «χτίζει» καλύτερα επίπεδα με τις τιμές να προσαρμόζονται αναλόγως.
Το αποτέλεσμα και του 2ου γύρου των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών ξεκαθάρισε ακόμη περισσότερο το εκλογικό τοπίο, ισχυροποιώντας την πίστη, την πεποίθηση και την προεξόφληση ότι πολύ σύντομα η Ελλάδα μπορεί να έχει μια κυβέρνηση με ξεκάθαρο οικονομικό πλάνο, πολιτικές φιλικές προς τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα.
Δεν είναι τυχαίο ότι το... δρόμο τον δείχνει πρωτίστως η αγορά των ομολόγων που συνεχίζει το ράλι αποκλιμάκωσης, πιστοποιώντας ότι το πολιτικό ρίσκο μειώνεται καταλυτικά, ενώ και το προφίλ της χώρας ως επενδυτικός προορισμός βελτιώνεται διαρκώς.
Μέσα σ'' αυτό το τοπίο, το ελληνικό χρηματιστήριο, όπως και στη συνεδρίαση της Παρασκευής έκανε ενδοσυνεδριακή διόρθωση, ενώ στο τέλος έκλεισε πλησίον των υψηλών ημέρας. Η σημερινή συνεδρίαση μάλιστα ήταν η 4η διαδοχική όπου ο Γ.Δ. έκλεισε στο υψηλό ημέρας, με ότι συνεπάγεται αυτό για την κυριαρχία των long.
Για άλλη μια συνεδρίαση καταγράφηκε αυξημένος τζίρος, εναλλαγές και κινητικότητα, στοιχεία που πιστοποιούν την πίστη και την προεξόφληση των επενδυτών για καλύτερη συνέχεια, ενώ το πλέον εντυπωσιακό είναι ότι βγαίνουν ισχυρές άμυνες, παρά τα υψηλά έτους και παρά τα υπεραγορασμένα επίπεδα.
Ο Γ.Δ. έκλεισε στις 836,84 μονάδες με άνοδο 0,80%, έχοντας χαμηλό ημέρας στις 823,85 μονάδες (-0,77%) λίγο μετά το άνοιγμα και υψηλό στις 837,88 μονάδες (+0,92%) περίπου είκοσι λεπτά πριν το κλείσιμο. Η αξία συναλλαγών ήταν ξανά ο κυρίαρχος ενθαρρυντικός παράγοντας που πιστοποιεί ότι αυτή η κίνηση της αγοράς έχει ποιότητα και σοβαρά εχέγγυα.
Ο τζίρος λοιπόν διαμορφώθηκε στα 138,18 εκατ. ευρώ με τα 13,55 εκατ. ευρώ, ήτοι περίπου το 10% σε πακέτα, ενώ στις τράπεζες διακινήθηκαν 73 εκατ. ευρώ, ήτοι λίγο παραπάνω από το 50% του τζίρου της αγοράς. Στην Alpha Bank διακινήθηκαν 24,64 εκατ. ευρώ, 17,30 εκατ. ευρώ στην Εθνική, 17 εκατ. στη Eurobank και 13,70 εκατ. ευρώ στην Πειραιώς.
Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.129,86 μονάδες με άνοδο 0,65%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.185,81 μονάδες με πτώση 0,39% (κυρίως λόγω του μεγάλου αδειάσματος στην Intralot), ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 791,15 μονάδες με άνοδο 0,57%.
Στις τράπεζες μόνο η Eurobank (-2,40%) έκλεισε με πτώση, ενώ η Πειραιώς ενισχύθηκε εκ νέου κατά 3,25%, η Alpha Bank +1,78% η Εθνική +1,35% και Attica Bank +19,76%.
Στον ευρύτερο FTSE 25 μολονότι ενδοσυνεδριακά αρκετοί τίτλοι διόρθωσαν, εντούτοις στο τέλος με πτώση έκλεισαν μόνο οι Coca Cola HBC, Viohalco, Aegean Airlines (-5,46% λόγω αποκοπής μερίσματος 0,60 ευρώ ανά μετοχή), ΕΛΠΕ, Τιτάν, ΟΛΠ και Τέρνα Ενεργειακή.
Στον αντίποδα, η ΔΕΗ συνέχισε το «τρελό» ράλι θετικής προεξόφλησης κερδίζοντας 11,80% με όγκο κοντά στα 2 εκατ. τεμάχια, έκπληξη από τη Cenergy Holdings που ενισχύθηκε κατά 5,61%, άνω του 3% ενισχύθηκαν οι Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ και Jumbo, ενώ καλή εικόνα είχαν οι ΟΤΕ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Fourlis και ΓΕΚ Τέρνα.
Στον Mid Cap πλην της Attica Bank, η MIG συνέχισε το ράλι αντίδρασης κερδίζοντας 5,87%, η ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος +3,07%, Πλαστικά Θράκης +3,02%, AVAX 2,01%, Ικτίνος +1,03%, Πλαίσιο +1,19% και Κρι Κρι +1,10%.
Η Intralot καταποντίστηκε εκ νέου χάνοντας 14% λόγω κακών αποτελεσμάτων, συμπαρασύροντας τη μητρική Intracom Holdings που έχασε 11,49%, με την Intrakat να χάνει 2,85%. Απώλειες 45 είχε και η Παπουτσάνης, στο -6,33% η Τεχνική Ολυμπιακή και η Κέκροπας -2,26%.
Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα και κέρδη είχαν τίτλοι όπως Forthnet, Προοδευτική, Αγρ. Οίκος Σπύρου, Δούρος, Κλωστ. Ναυπάκτου, Pasal, Audiovisual, Μοτοδυναμική, Περσεύς, ΣΙΔΜΑ, Centric, Trastor, Frigoglass και Μουζάκης. Στο σύνολο της αγοράς 75 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 41 που υποχώρησαν.
Πως διαμορφώνονται τα τεχνικά δεδομένα
Σ'' ό,τι αφορά τα τεχνικά δεδομένα μετά το ράλι, σύμφωνα με τον υπεύθυνο ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνο Χατζηδάκη, «τα διαγραμματικά δεδομένα έχουν αλλάξει δραματικά υπέρ ενός σεναρίου με αξιόλογο ανοδικό περιθώριο. Η διάσπαση και παραμονή των 790 μονάδων έβγαλε τον Γενικό Δείκτη σε μια ζώνη τιμών που η έλλειψη πρόσφατων σημαντικών ιστορικών κορυφών δημιουργεί προϋποθέσεις για άνοδο τουλάχιστον έως τις 890 μονάδες.
Ενδιάμεσα η περιοχή των 850 μονάδων αποτελεί την μοναδική πιθανή ζώνη αντίστασης, η οποία όμως με βάση τις αναλογίες της πτώσης που έχει προηγηθεί από τις 890 έως τις 593 μονάδες θεωρείται μικρής σημασίας».
Ο αναλυτής συμπληρώνει πως «αναμενόμενα ο Γενικός Δείκτης εισήλθε σε υπεραγορασμένες ζώνες τιμών έχοντας όμως ενεργοποιήσει διαδοχικά σήματα αγορών από MACD, και κινητούς μέσους των 30 και 50 ημερών. Το έως τώρα εύρος της διόρθωσης ήταν εξαιρετικά περιορισμένο για το μέγεθος της ανόδου που έχει προηγηθεί, ενδεχομένως το όριο που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως βάση πλέον είναι οι 800 μονάδες.
Οι αγοραστές επομένως έχουν τάση, τζίρο και δυναμική με το μέρος τους. Η συνέχιση της ανόδου έχει τις πιθανότητες με το μέρος της και τη νέα εβδομάδα, χωρίς να αποκλείεται μια πιθανή επιβράδυνση στην δυναμική», σημειώνει ο αναλυτής.
Φωτογραφία intime news