Του Απόστολου Σκουμπούρη
Σε νέα χαμηλά τριών μηνών με (πτωτική) απομάκρυνση από το όριο των 800 μονάδων κατρακυλά στη συνεδρίαση της Παρασκευής το ελληνικό χρηματιστήριο, με τις τράπεζες να βρίσκονται ξανά υπό ισχυρές πιέσεις, προβληματίζοντας εκ νέου.
Χθες, ο Γενικός Δείκτης απώλεσε το όριο των 800 μονάδων μετά από 64 συνεδριάσεις, επιβεβαιώνοντας την αλλαγή πλεύσης όλες τις τελευταίες εβδομάδες από τους ισχυρούς «παίκτες».
Η αγορά επιβεβαιώνει ότι οι πωλητές έχουν τα ηνία, κυριαρχώντας σχεδόν σε καθημερινή βάση, ενώ είναι εμφανής η αδυναμία σοβαρής αντίδρασης, όλες τις τελευταίες εβδομάδες.
Αιχμή της νέας ισχυρής πτώσης στο Χ.Α. είναι ο τραπεζικός κλάδος που μετά το χθεσινό άδειασμα έως και 7,27% συνεχίζει με νέα πτώση έως και 6,21%, με την Εθνική να βρίσκεται στην κορυφή των πιέσεων το διήμερο.
Ισχυρά ξένα funds ρευστοποιούν τράπεζες, υπό τη… δαμόκλειο σπάθη να υπάρξουν νέες διαδικασίες ελέγχου κεφαλαιακής ποιότητας και αντοχής από τις τράπεζες, ενώ μαίνεται η διαμάχη του ΔΝΤ με τα τεχνικά κλιμάκια της Κομισιόν και της ΕΚΤ.
Το ΔΝΤ επιμένει για νέα αξιολόγηση και «σκανάρισμα» ποιότητας παγίων (Asset Quality Review - AQR) για τις τράπεζες, κάτι που οδηγεί σε ντόμινο εξελίξεων.
Οι τράπεζες θέλουν – επιτέλους – να δουν φως στο τούνελ θεωρώντας ότι τα χειρότερα πέρασαν ενώ ετοιμάζονται να «καθαρίσουν» και τα χαρτοφυλάκιά τους από «σκοτωμένα» δάνεια κ.λπ., όμως οι απαιτήσεις του ΔΝΤ δείχνουν ότι το βαρέλι δεν έχει… πάτο.
Γενικότερα το παρασκήνιο είναι πολύ έντονο, με τη σύγχυση και τις διαρροές να κλιμακώνουν την ανησυχία, αναφορικά το τι ισχύει με τις διαγραφές των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ποια λύση θα επιλεγεί, πόσα κεφάλαια θα χρειαστούν, αν θα κάνουν νέα ΑΜΚ κ.ο.κ.
Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον στην αγορά καταγράφεται νέο τραπεζικό ξεπούλημα στη σημερινή συνεδρίαση, με την Εθνική (έχασε 7,27% χθες) να υποχωρεί σε ποσοστό 6,21%, την Πειραιώς (-4,09% χθες) να υποχωρεί κατά 5,01%, την Attica Bank -4,23% (-4,05% χθες), τη Eurobank -4,56% (-3,30% χθες) και την Alpha Bank -3,68% (-6,40% χθες)!
Και όλα αυτά, με ισχυρότατο τζίρο που στο σύνολο της αγοράς φτάνει τα 45 εκατ. ευρώ, με πάνω από το 70% αυτού να γίνεται στις τράπεζες!
Εντός αυτού του κλίματος, ασφαλώς «μεταγγίζεται» ευρύτερη ανησυχία στην αγορά, με αποτέλεσμα να λιγοστεύουν και οι στηρίξεις από τα υπόλοιπα, μη τραπεζικά blue chips. Ο Γενικός Δείκτης έχει κατέλθει στις 781 μονάδες με απώλειες 1,17%, ενώ πτώση άνω του 1% έχουν οι FTSE 25 και Mid Cap, με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί άνω του 4,50%!
Στο χώρο των blue chips ισχυρές πιέσεις σε ποσοστό 4,61% δέχεται και ο τίτλος της Folli Follie καθώς φαίνεται πως σε κάποιους δεν άρεσαν τα αποτελέσματα 6μήνου που ανακοίνωσε χθες, παρ' ότι δεν ήταν καθόλου άσχημα.
Σε θετικό έδαφος με άνοδο άνω του 2% βρίσκεται η Σαράντης, ενώ άνω του 1% κερδίζουν μετοχές όπως Jumbo, Aegean Airlines, Grivalia Properties και ΑΔΜΗΕ. Ηπιότερη άνοδο σημειώνουν οι Τιτάν, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρ, ΟΛΠ, ενώ ήπια θετικό γύρισμα κάνει και η Coca Cola HBC, ίσως για να «σώσει» τις 780 μονάδες!
Στην ευρύτερη αγορά και στις μικρότερες αποτιμήσεις δεν καταγράφεται παρόμοια «καταστροφή» όσο θα περίμενε κανείς, καθώς το μένος των ρευστοποιήσεων επικεντρώνεται στις τράπεζες.
Πιέσεις πάντως δέχονται τίτλοι όπως ΕΛΤΕΧ Άνεμος (δεν άρεσαν τα αποτελέσματα), Intrakat, MIG, Ικτίνος, Πετρόπουλος, Intracom, Intralot κ.α. Στο σύνολο της αγοράς 36 μετοχές ενισχύονται έναντι 45 που σημειώνουν απώλειες.